Overslaan en naar de inhoud gaan

Welzijn

U bent hier

22 feb 2018 - Oudergericht pedagogisch adviseren (OPAD)

Pedagogisch advies gaat meestal over kinderen. Wij vinden dat advies over ouders moet gaan. Uiteraard is inhoudelijke kennis van kinderen en opvoeden belangrijk bij advies. Belangrijker is dat ouders reflecteren op hun wijze van opvoeden van hun kind en kennis integreren in hun eigen handelen. Dat een ouder vastloopt heeft vaak weinig te maken met een gebrek een kennis of vaardigheden, maar met moeite om zijn handelen aan te passen aan de veranderende vragen waar zijn kind hem voor stelt.

Oudergericht pedagogisch adviseren (OPAD) biedt de hulpverlener een stappenplan om samen met de ouder tot een passend advies te komen. De methodiek hanteert als uitgangspunt dat de hulpverlener de zorg voor het kind loslaat. De hulpverlener stopt met afstemmen op het kind om via de ouder kinddoelen te bereiken. In plaats daarvan stemt de hulpverlener af op de ouder. De ouder met zijn ‘besef van verantwoordelijk zijn’ voor het kind is degene die zich druk maakt, zich inzet en probeert  om het beste te doen voor zijn kind. De ouder heeft de hulpbronnen voor (goed genoeg) opvoeden in zich. Dit betekent dat iedere ouder – ook al heeft hij moeite om dit zelf te zien – over competenties beschikt die hij kan inzetten in lastige situaties. Wanneer de hulpverlener het gevoel heeft dat het van hem afhangt of het goed komt met het kind, stuit hij op weerstand van de ouder. De OPAD-methodiek vraagt niet alleen om vaardigheden, maar ook om de moed om werkelijk te vertrouwen op de inzet en de competenties van de ouder.

In het werken met de ouder hanteren we een pallet van zeven bouwstenen: oudergericht, samenwerkingsgericht, competentiegericht, vraaggericht, systeemgericht, praktisch en methodisch. Drie van deze bouwstenen hebben we in onze methodiek geëxpliciteerd en in de aanpak zichtbaar gemaakt:

  • Oudergericht werken - omdat advies in onze visie in eerste instantie moet aansluiten bij de ouder en gericht moet zijn op het versterken van de ouder
  • Samenwerkingsgericht - omdat we het belangrijk vinden dat de deskundige zijn deskundigheid naast die van de ouder legt en door transparant en gelijkwaardig samen te onderzoeken de ouder ondersteunt om tot voor hem passende kennis en oplossingen te komen.
  • Competentiegericht - omdat oplossingen alleen werken als zij gebaseerd zijn op wat de ouder al kan, weet, voelt, denkt en doet in ander situaties met zijn kind.

Een opleiding OPAD biedt een stevige basis in het werken met ouders in verschillende contexten. 
 

doelgroep

Opvoedingsondersteuners, ouderbegeleiders, contextbegeleiders.

lesgever

Bea Vanmechelen is orthopedagoog, lichaamsgericht therapeut en contextueel begeleider.  Zij doceert aan de opleiding orthopedagogie van de Hogeschool UC Leuven-Limburg. Bea investeert in oudergerichtheid in de opleiding orthopedagogie en is betrokken in het internationaal parenting program IPP.

kostprijs

450,00 euro - inclusief drank en broodjeslunch.

Analytisch nummer: 3 40 71 93 000.

praktische info

Vormingsdagen:
- donderdag 22 februari 2018 van 09u30 tot 16u30.
- donderdag 15 maart 2018 van 09u30 tot 16u30.
- maandag 16 april 2018 van 09u30 tot 16u30.
- donderdag 24 mei 2018 van 09u30 tot 16u30.

Plaats: Hogeschool UC Leuven-Limburg campus Diepenbeek, Agorlaan gebouw B, 3590 Diepenbeek

Minimum aantal: 8 deelnemers / Maximum aantal: 12 deelnemers.

Voor vragen, contacteer ons via quadri.ortho@ucll.be(link sends e-mail)(link sends e-mail).

Annuleringsvoorwaarden bij inschrijving in navorming

Uw inschrijving kan kosteloos per e-mail geannuleerd worden tot 10 werkdagen vóór de opleiding.  Indien uw annulering later bij ons toekomt, is de volledige inschrijvingsprijs verschuldigd. Wie niet kan deelnemen, kan zich kosteloos laten vervangen na melding per e-mail. Indien de inschrijving via een werkgever is gebeurd en deze laat na te betalen, is de deelnemer persoonlijk gehouden tot het betalen van de schuld.

Door verzending van het inschrijvingsformulier maakt u kenbaar de Algemene voorwaarden van UCLL hogeschool gelezen te hebben en te aanvaarden (https://www.ucll.be/algemene-voorwaarden). Bepaalde voorwaarden worden door bovenstaande bepalingen opgeheven.

INSCHRIJVINGSFORMULIER 4-daagse OPADFLYER