Overslaan en naar de inhoud gaan

Babo 2-daagse (3 reeksen)
Navorming

U bent hier

2-daagse Babo
Geweld in het gezin bespreekbaar maken met jonge kinderen

Aanpak in de preventie van intra-familiaal geweld

reeks 1: op dinsdag 6 oktober, van 12u30 tot 16u30 en vrijdag 27 november van 9u00 tot 13u00 - Leuven - Volzet

reeks 2: op maandag 18 januari 2021 en maandag 1 maart, telkens van 12u30 tot 16u30 - Leuven

reeks 3 op vrijdag 12 maart en vrijdag 23 april, telkens van 9u00 tot 13u00 - Leuven 

LEERDOELEN / DOELSTELLINGEN

1 op de 4 kinderen komt in aanraking met een of meerdere (fysiek, emotioneel, ….) vormen van geweld in het gezin (door ruzies, (v)echtscheiding, partnergeweld, overmatig straffen, onmacht ouders…). Dit laat voor elk kind sporen na, ook als ze enkel getuige zijn. Bij jonge kinderen missen we echter vaak de signalen van intra-familiaal geweld (IFG). Vaak omdat we niet weten hoe we met jonge kinderen over dit thema kunnen spreken en omdat jonge kinderen weinig taal hebben om te verwoorden wat er in hen omgaat. Wanneer er sprake is van ‘moeilijke situaties in het gezin’  is het belangrijk dat zorgfiguren een context creëren waarin het mogelijk is om met kinderen te spreken over de moeilijke situaties en hun emoties die ze hierbij ervaren.

De methodiek van Babo is ontwikkeld voor professionals (hulpverleners en leerkrachten) om met jonge kinderen hun gezin en vormen van eventueel geweld in het gezin bespreekbaar te maken, in groep of individueel. Babo nodigt jonge kinderen uit om stil te staan bij het leven in een gezin en hun ervaringen hierrond te delen.  Aan de hand van tekeningen, doe-opdrachten, handpop en verhalen met Babo in de hoofdrol, vertellen jonge kinderen over de afspraken en gewoonten in hun gezin, over fijne en moeilijke gezinssituaties en over hun ervaren emoties.  

Deze methodiek zet in op preventie door het gezin met jonge kinderen bespreekbaar te maken: ‘hoe ziet elk zijn gezin eruit, wat zijn de verschillen tussen gezinnen, hoe gaan we om met conflicten in gezinnen’ en oefenen we met jonge kinderen in het kunnen aangeven van grenzen en opkomen voor zichzelf in het gezin. Bovendien reikt de methodiek door het creëren van een veilige context en openheid voor ieder zijn verhaal, ook concrete handvaten aan om zorgwekkende gezinssituaties en IFG vroegtijdig te detecteren, te bespreken en op te volgen. Met de aangereikte werkvormen kan je een aanbod op maat uitwerken en integreren in je dagelijkse werking met jonge kinderen.

DOELGROEP

De navorming staat open voor zowel hulpverleners als leerkrachten die met jonge kinderen werken. We maken ons sterk dat de unieke uitwisseling tussen deze twee groepen professionals een meerwaarde is voor de kijk op het werken met kinderen rond het bespreekbaar maken van het gezin (preventief en curatief).  

PROGRAMMA & INHOUD

Tijdens de 2-daagse vorming staan we stil hoe we met jonge kinderen kunnen spreken over hun gezin en hoe we geweld in het gezin bespreekbaar kunnen maken. We stellen Babo voor, oefenen de Babo methodiek in en gaan aan de slag met jouw noden, drempels en vragen rond Babo. Het ervaringsgericht leren staat centraal. We hanteren o.a. volgende werkvormen: Babo ervaren door de ogen van jezelf als kind, creatief oefenen met Babo, Babo toepassen uit voorbeelden van jouw praktijk, intervisie rond eigen casussen. Kortom, bereid je voor op een ‘hands-on’ vormingservaring!

Dit navormingstraject bestaat uit twee halve dagen:

 • Dag 1 (4u)
  • Hersenontwikkeling bij jonge kinderen en de link met IFG
  • Transparant communiceren met jonge kinderen over het gezin en IFG
  • Voorstelling en aan de slag met Babo toolbox en methodieken
  • Oefenen methodieken van Babo a.d.h.v. casusmateriaal
 • Dag 2 (4u)
  • Draagkracht bij jonge kinderen vergroten: opvangen wat er loskomt
  • Transparant communiceren met ouders
  • Oefenen methodieken van Babo – uitbreiding
  • In team werken met Babo (incl. intervisie rond ervaren drempels en valkuilen)

LESGEVERS

 • Anneleen Roelandts is orthopedagoge en opvoedingsondersteuner voor moeilijk hanteerbaar gedrag bij jonge kinderen. Lector binnen de opleiding Banaba Buitengewoon Onderwijs.
 • Dorien Wuyts is ontwikkelingspsychologe en traumatherapeute (EMDR) voor kinderen en hun gezin. Lector binnen de opleiding Sociale Readaptatiewetenschappen.
 • Dorien en Anneleen zijn beide expert intrafamiliaal geweld binnen de Resilient People UCLL en leiden professionals op in het praten en werken met jonge kinderen en hun gezin rond intrafamiliaal geweld.

DATA & UREN

Reeks 1: Dinsdag 6 oktober 2020, van 12u30 tot 16u30 en vrijdag 27 november, van 9u tot 13u.
(volzet, aanmelden wachtlijst: navormingen [at] ucll.be )

Reeks 2: Maandag 18 januari 2021 en maandag 1 maart, telkens van 12u30 tot 16u30.

Reeks 3: Vrijdag 12 maart en vrijdag 23 april, telkens van 9u00 tot 13u00

LOCATIE
UCLL Campus Hertogstraat, Hertogstraat 178, 3001 Leuven

DEELNAMEPRIJS
€ 245 voor twee halve dagen navorming,
incl. pakket ‘toolbox Babo’ - uitgeverij Garant
incl. catering (koffie, frisdrank, versnapering)

CONTACT

 • Inhoudelijke informatie: dorien.wuyts [at] ucll.be en anneleen.roelandts [at] ucll.be
 • Praktische informatie: navormingen [at] ucll.be
MEER INFO over de BABO-methodiek2-daagse BABO 6/10 & 27/11/2020 - VOLZETINSCHRIJVEN 2-daagse BABO 18/01 & 1/03/2021INSCHRIJVEN 2-daagse BABO 12/03 & 23/04/2021
uitgeverij Garant

Babo werd ontwikkeld in samenwerking met 

Analytisch nummer: 
5108001000