Overslaan en naar de inhoud gaan

ACTUALITEITEN IN DE FISCALE PROCEDURE, MET EEN FOCUS OP DIVERSE VALKUILEN

Erkenningsnummer BIBF: 99768 / Erkenningsnummer IAB A0013/2009 – attest 3 uur

Tijdens dit seminarie wordt de fiscale procedure in de inkomstenbelastingen overlopen, waarbij de recente wetswijzigingen, de recente rechtspraak en ervaringen uit de praktijk aan bod komen. 

Tevens wordt aandacht besteed aan de houding die een fiscale raadgever kan aannemen, indien de fiscus zijn bevoegdheden tijdens een fiscale procedure te buiten gaat. 

De praktijk leert immers dat de fiscus tijdens een fiscale controle steeds vaker de grenzen van zijn onderzoeksbevoegdheden opzoekt. De fiscus voelt zich gesteund door de recente rechtspraak die steeds minder geneigd is om ‘onrechtmatig verkregen bewijs’ te weren uit de procedure. Ook al overtreedt de fiscus bij het verzamelen van zijn bewijs de fiscale spelregels, toch betekent dit niet zomaar dat het bewijs niet gebruikt zou kunnen worden om de fiscale aanslag te onderbouwen. 

Het is dus van belang om tijdens een fiscale controle tijdig in te grijpen wanneer de fiscus zijn bevoegdheden overschrijdt, aangezien het achteraf laten weren van onrechtmatig verkregen bewijs steeds moeilijker wordt. 

Vragen uit de praktijk worden gekaderd en beantwoord, vragen zoals: 

  • “De fiscus vraagt mij om een volledige digitale kopie van mijn boekhoudsysteem m.b.t. een cliënt. Moet ik die overmaken?”
  • “De fiscus vraagt mij om stukken m.b.t. een cliënt van vijf jaar geleden door te sturen. Moet ik die overmaken?” 
  • “De fiscus stelt rechtstreeks vragen aan de buitenlandse leverancier van mijn cliënt. Kan dat zomaar?”
  • “De fiscus parkeert wekelijks zijn wagen voor de zaak van mijn cliënt om vanuit zijn wagen vaststellingen te doen. Kan dat zomaar?”
  • “De fiscus meldt zich onaangekondigd bij de woonplaats van mijn cliënt voor een visitatie en vestigt een aanslag van ambtswege aangezien de toegang werd geweigerd. Kan dat zomaar?”
  • “De fiscus haalt de mondelinge antwoorden van mijn cliënt volledig uit zijn context en ondersteunt hiermee zijn aanslag. Kan dat zomaar?”
  • “De fiscus legt een belastingverhoging op van 50% zonder enig bewijs van fiscale fraude. Kan dat zomaar?”

SPREKER

Tim Vandeweyer, fiscaal advocaat PAQT, lector UCLL
 

DATUM

Dinsdag 17 november 2020 van 18u30 tot 21u30.

LOCATIE

Live webinar
Het webinar wordt in real time aangeboden op de voorziene datum en tijdstip. Nadien zal het webinar via een weblink nog drie weken consulteerbaar zijn. De slides worden op voorhand digitaal toegestuurd.

PRIJS

90 euro (alumni: 85 euro)
Vanaf 10 deelnemers van eenzelfde bedrijf wordt een korting van 10% toegestaan.

Inclusief syllabus, broodjesbuffet bij aanvang en versnaperingen tijdens de pauze.

Vrij van BTW: Art. 44§2-4° WBTW

INSCHRIJVEN

KMO-PORTEFEUILLE
Je kan voor deze  navorming subsidie aanvragen bij de KMO-portefeuille.
De subsidieaanvraag dient ten laatste 14 dagen na aanvang van de opleiding aangevraagd te zijn, anders kan je geen aanspraak op de steun meer maken.  Je mag alle seminaries van alle medewerkers, waarvoor je inschrijft, bundelen in één aanvraag.
Wacht dus niet op je factuur, maar vraag de subsidie aan a.d.h.v. je bevestigingsmail(s). Na inschrijving krijg je een uitgebreide automatische bevestigingsmail, zodat je een correcte berekening van het bedrag kan maken. In het inschrijfformulier kan je bovendien een extra administratief e-mailadres toevoegen, zodat alle inschrijvingen van hetzelfde bedrijf bij één persoon terecht komen en die een overzicht heeft.

ATTESTERING
De seminaries van de Fiscale Club worden erkend door het BIBF & IAB (ITAA). Je hebt recht op een attest van 3 uur permanente vorming.