Overslaan en naar de inhoud gaan

Fiscale Club
Navorming

U bent hier

optimalisatie van verloning binnen kmo’s: toekennen van (vrijgestelde) voordelen met aandacht voor de fiscus en de RSZ

Erkenningsnummer BIBF    / Erkenningsnummer IAB A0013/2009 – attest 3 uur

Het doel van dit seminarie is om u een overzicht te bieden van de belangrijkste alternatieve verloningsvormen die kmo’s kunnen hanteren om hun werknemers en bedrijfsleiders op een fiscaal voordelige wijze te verlonen.
De verloningspolitiek binnen kmo’s kan immers vaak nog (verder) geoptimaliseerd worden.
De belangrijkste verloningsvormen die een alternatief kunnen zijn voor een gewone verloning in geld bespreken we. Zowel de behandeling vanuit fiscaal oogpunt (inkomstenbelasting) als vanuit sociaalrechtelijk oogpunt (RSZ) komt aan bod.
Zoals algemeen geweten, wordt een gewoon loon in geld zwaar belast. Er zijn evenwel alternatieven mogelijk die significant minder belasting of sociale bijdragen met zich meebrengen:

  • Bepaalde voordelen in natura worden slechts belast op een beperkt forfaitair bedrag, dat beduidend lager ligt dan de marktwaarde van de verloning: bv. kosteloze terbeschikkingstelling van wagens, smartphones, laptops, ... ;
  • Bepaalde voordelen in natura worden zelfs volledig vrijgesteld: bv. maaltijdcheques, bepaalde gelegenheidsgeschenken, … ;
  • Bepaalde premies kunnen vrijgesteld zijn: bv. anciënniteitspremies, pensioenpremies, huwelijkspremies, geboortepremies;
  • Bepaalde bonussen kunnen vrijgesteld zijn: bv. niet-recurrente resultaatgebonden bonussen, … ;
  • Bijzondere regimes voorzien in de belastingvrije tussenkomst van de werkgever bij bepaalde aankopen door de werknemers: bv. pc privé plannen, kortingen op eigen producten, … ;
  • De opbouw van het aanvullend pensioen van de werknemers kan voordelig gebeuren;
  • De gezondheidsverzekering van de werknemers kan voordelig gebeuren;
  • Werknemers laten participeren in het kapitaal en/of de winst van de vennootschap kan voordelig gebeuren;

Ook kan een verloning van ‘creatieve’ werknemers of bedrijfsleiders mogelijk gebeuren via een auteursrechtenvergoeding, die fiscaal zeer voordelig behandeld wordt. Een beperkte auteursrechtenvergoeding wordt fiscaal immers niet beschouwd als een beroepsinkomen.
U kan uw vragen voorleggen aan de spreker, vóór of tijdens de uiteenzetting.

SPREKERs

Tim Vandeweyer, fiscaal advocaat bij PAQT Advocaten, lector UCLL
Sabrina Fiorelli, advocaat-vennoot arbeidsrecht bij PAQT Advocaten

 

DATUM

Woensdag 3 maart 2021 van 18u30 tot 21u30.

LOCATIE

UC Leuven-Limburg, Campus Proximus, Geldenaaksebaan 335, 3001 Heverlee

PRIJS

90 (alumni: €85 )
Vanaf 10 deelnemers van eenzelfde bedrijf krijgt u je een korting van 10% .

Vrij van btw: Art. 44§2-4° WBTW

INSCHRIJVEN

KMO-PORTEFEUILLE
U kan voor deze  navorming subsidie aanvragen bij de KMO-portefeuille.
De subsidieaanvraag dient ten laatste 14 dagen na aanvang van de opleiding aangevraagd te zijn, anders kan u geen aanspraak op de steun meer maken.  U mag alle seminaries van alle medewerkers, waarvoor u inschrijft, bundelen in één aanvraag.
Wacht dus niet op uw factuur, maar vraag hier  meteen de subsidie aan a.d.h.v. uw bevestigingsmail(s). Na inschrijving krijgt u je een uitgebreide automatische bevestigingsmail, zodat u een correcte berekening van het bedrag kan maken. In het inschrijfformulier kan u bovendien een extra administratief e-mailadres toevoegen, zodat alle inschrijvingen van hetzelfde bedrijf bij één persoon terecht komen en die een overzicht heeft.
 
ATTESTERING
De seminaries van de Fiscale Club worden erkend door het BIBF & IAB (ITAA). U hebt recht op een attest van 3 uur permanente vorming.