Overslaan en naar de inhoud gaan

PROGRAMMA

Het programma van de Bachelor Kleuteronderwijs bestaat uit drie opleidingsfasen.

opleidingsfase 1

Je maakt meteen kennis met de kleuterklas. Op het einde van het eerste jaar heb je voldoende inhoudelijke kennis en basisvaardigheden opgedaan om al enkele boeiende activiteiten uit te werken.  

opleidingsfase 2

In de tweede opleidingsfase geef je zelfstandig les. Je krijgt de kans om op een meer creatieve manier om te gaan met de leerstof en beter in te spelen op de klasgroep.

opleidingsfase 3

Na je laatste jaar ben je klaar om als professional aan de slag te gaan. Je ontwikkelt zelfstandig krachtige, multimediale en innovatieve onderwijsomgevingen. In het tweede semester ben je veel bezig met praktijk en (afstudeer)projecten. Je kan dan ook een aantal maanden studeren in het buitenland.

Je kan kiezen tussen 3 verschillende studieprogramma's:

In de programmagids vind je meer informatie over o.a. de inhoud, doelstellingen, studiematerialen, evaluatiemogelijkheden ... van alle opleidingsonderdelen per campus.

Diest HeverleeHAsseLt (regulier) hasselt (proeftuin)

Praktijk

Je start vrij snel met de praktijk.

  • In het eerste semester maak je kennis met je stageschool. Je bouwt een hechte band op met de kleuters in je stageschool. Zo leer je kleuters echt doorgronden en ontdek je hun noden en behoeften.
  • In het tweede  semester ga je opnieuw naar de stageschool en neem jij de klas over. Je gaat actief aan de slag met kleutersAlleen zo ontdek je echt de veelzijdige taak van een kleuterleraar.

We kiezen ervoor om jou veel en diverse praktijkervaringen te laten opdoen, zodat je de overgang van theorie naar praktijk steeds makkelijker leert maken. Je wordt daarbij gecoacht door lectoren van de opleiding, maar ook door leraren uit de basisschool. Op die manier krijg je feedback vanuit verschillende invalshoeken.

Tijdens de stages krijg ik voldoende ondersteuning van de studentencoach en begeleidende docenten. Ik leer in de lessen hoe ik bepaalde activiteiten moet aanbieden aan de verschillende kleuterleeftijden. Dat is het nuttige van deze opleiding: wat ik leer kan ik meteen toepassen in de praktijk. Dat zorgt ervoor dat ik de theorie gemakkelijker begrijp en onthoud voor de examens.

Sien Van Liefferinge

Naarmate je verder in de opleiding staat, stijgt het aantal stages en praktijkopdrachten. In het eerste en tweede jaar heb je ongeveer 25% praktijkopdrachten, in je laatste jaar sta je al voor 50% in de praktijk.

Extra praktijkinfo