Overslaan en naar de inhoud gaan

studiePROGRAMMA

Van student naar kleuteronderwijzer


Het programma van de Bachelor Kleuteronderwijs bestaat uit drie opleidingsfasen.

Fase 1

Je maakt meteen kennis met de kleuterklas. Op het einde van het eerste jaar heb je voldoende inhoudelijke kennis en basisvaardigheden opgedaan om al enkele boeiende activiteiten uit te werken.  

Fase 2

In de tweede opleidingsfase geef je zelfstandig les. Je krijgt de kans om op een meer creatieve manier om te gaan met de leerstof en beter in te spelen op de klasgroep.

Fase 3

Na je laatste jaar ben je klaar om als professional aan de slag te gaan. Je ontwikkelt zelfstandig krachtige, multimediale en innovatieve onderwijsomgevingen. In het tweede semester ben je veel bezig met praktijk en (afstudeer)projecten. Je kan dan ook een aantal maanden studeren in het buitenland. 

programma's (vakken) 

Je kan kiezen tussen 3 verschillende studieprogramma's:

Regulier traject in Diest en HeverleeRegulier traject in Hasselt

Proeftuintraject in Hasselt

 

programmagidsen (meer uitleg) 

In de programmagids vind je meer informatie over o.a. de inhoud, doelstellingen, studiematerialen, evaluatiemogelijkheden ... van alle opleidingsonderdelen per campus.

Diest HeverleeHAsseLt (regulier) hasselt (proeftuin)

Handen uit de mouwen

Leraar word je al doende. Tijdens het eerste semester van de eerste opleidingsfase maak je kennis met je stageschool en bouw je een hechte band op met de kleuters. Zo leer je hen doorgronden en ontdek je waar ze nood aan hebben en hoe jij daar op kan inspelen. In het tweede semester neem je de klas over en ga je actief met de kleuters aan de slag.

Naarmate je verder in de opleiding staat, stijgt het aantal stages en praktijkopdrachten. In het eerste en tweede jaar heb je ongeveer 25% praktijkopdrachten, in je laatste jaar sta je al voor 50% in de praktijk.

Extra praktijkinfo

groeilabo’s en leergroepen


Een groeilabo of leergroep is de plek waar jouw kennis en ervaringen samen komen. Onder begeleiding van een studentencoach werk je in kleine groepen. Je denkt samen na over praktijkervaringen, onderwijs, wie je als leraar wilt worden en hoe ver je daarin staat. Je baseert je op de aangereikte inhouden van de lessen en past ze toe. Soms werk je met studenten uit de andere opleidingsjaren en kan je van elkaars ervaringen leren. Je studentencoach maakt tijd om met jou individueel te spreken over hoe je je voelt in de opleiding en hoever je staat in het groeiproces.

 

We zijn er voor jou

Je kan ook terecht bij een studentencoach die je studieresultaten opvolgt, een studiecoach die je helpt met je studiemethode en een taalcoach die je helpt om krachtiger te worden met taal. Onze studentendienst staat voor jou klaar! Neem maar eens een kijkje bij de verschillende begeleidingsmogelijkheden.
 

 

Tijdens de stages krijg ik voldoende ondersteuning van de studentencoach en begeleidende docenten. Ik leer in de lessen hoe ik bepaalde activiteiten moet aanbieden aan de verschillende kleuterleeftijden. Dat is het nuttige van deze opleiding: wat ik leer kan ik meteen toepassen in de praktijk. Dat zorgt ervoor dat ik de theorie gemakkelijker begrijp en onthoud voor de examens.

Sien Van Liefferinge