Overslaan en naar de inhoud gaan

Sietske Leeters (tweedejaarsstudente, juni 2015)

Had je mij een jaar geleden gevraagd of ik zin had om te ondernemen, dan had ik waarschijnlijk nee gezegd. Ondernemen, dat leek me niets voor mij. Vraag je het mij nu, dan is mijn antwoord volmondig ja! Het Small Business Project heeft mijn ondernemingszin aangewakkerd en daar ben ik erg blij om. Het heeft me een kant laten zien van mezelf die ik nog niet kende.

Samen met vier collega-studenten en mijn zus startte ik in februari met Etalaasj. Etalaasj biedt kinderkamers in een totaalpakket die net dat tikkeltje anders zijn. Op dit moment zijn we een groeiend zaakje en denk ik nog lang niet aan stoppen. De mogelijkheden en ervaringen zijn onbeperkt, je kan meedoen aan wedstrijden, verkopen wat en waar je maar wilt, maar je moet er zelf wel hard aan werken. Een merk bekend maken is geen koud kunstje, het gaat met vallen en opstaan. Maar uiteindelijk haal je zo veel voldoening uit die eerste klant dat alles het dan wel waard was.

Ik had het een jaar geleden waarschijnlijk nooit toe willen geven, maar nu kan ik zeggen dat ik apetrots ben en tegelijk ook dankbaar dat ik op deze manier heb kunnen proeven van het ondernemerschap, dankzij UCLL en Vlajo.

Sietske werd onlangs ook geïnterviewd door het radionieuws. Als een professionele woordvoerder - zoals het een moderne office manager betaamt - stond zij de pers te woord. Beluister hieronder nog een keer het radiofragment.

 

Birgit Van Aken (afgestudeerd in juni 2015)

Tijdens mijn opleiding Management assistant aan UCLL ben ik enorm gegroeid en heb ik veel bijgeleerd. De opleiding zorgt voor een goede combinatie van verschillende talen (Frans, Engels, Duits en optie Spaans) en ICT-vakken. Je leert hoe je moet telefoneren en vergaderen in het Frans en Engels. Je krijgt een zeer goede kennis van MS Office en ook managementvakken komen aan bod. Deze vakken zorgen voor een algemeen beeld van het bedrijfsleven.

 

In de tweede fase is er een Small Business Project waar het de bedoeling is dat je je eigen zaak opricht met je medestudenten. Hier hou je de boekhouding bij, maak je reclame, verkoop je je dienst of producten… Een project waar je veel leert over plannen, organiseren, samenwerken en evalueren. Voor mij is de opleiding een echte meerwaarde geweest. We hebben veel geleerd dat werkelijk in de praktijk verwacht wordt. 

 

Olivia Agneessens (afgestudeerd in juni 2015)

Op Noord-Zuidstage gaan heeft me altijd al aangesproken. Ik had er ook niets anders dan lof over gehoord. Zodra de inschrijvingen open waren, heb ik dan ook geen seconde getwijfeld! Ik kan nu terugkijken op, en ik overdrijf niet, de 3 mooiste en leerrijkste maanden uit mijn leven. Mijn stageplaats was gevestigd in Pretoria, Zuid-Afrika. Ik heb er 3 maanden stage gelopen op de Belgium Campus (een IT universiteit opgericht door 2 Belgen).

Naast je stage tot een succes te maken, is er natuurlijk nog genoeg tijd om het land te ontdekken! Ik heb de verbluffendste landschappen, de mooiste kustlijnen en de zotste safari’s gezien. Waar je ook terechtkomt, ik denk dat deze Zuidstages je ongelofelijk veel bijleren, zowel op professioneel als op persoonlijk vlak. Eén tip die ik meegeef: geniet er ten volle van, want die 3 maanden vliegen voorbij alsof het niets is!

Internationale ervaring

Onze studenten namen deel aan de internationale Cofep-beurs in Essen (Duitsland) van 17 tot 19 november 2014 (http://www.uebungsfirmenmesse2014.de/).  Ze legden er contacten met nieuwe klanten en leveranciers en verkochten vlot de eigen producten. Audrey: "De beurs heeft ons doen inzien hoe blij we zijn dat UC Leuven-Limburg zoveel nadruk legt op onze talenkennis: hoewel we vaak liever hadden dat UCLL minder uren besteedde aan en minder streng was op gebied van taal, konden we ons toen gelukkig prijzen dat wij als een van de enigen vier talen konden spreken op de beurs!"