Overslaan en naar de inhoud gaan

Take eCare

De technologische vooruitgang gaat razendsnel. Nieuwe technologieën brengen een hele omwenteling teweeg, ook in de gezondheidszorg.

Aan wie meer wou weten over de toekomst van de gezondheidszorg en hoe eHealth en mHealth die toekomst zullen beïnvloeden bood de MMA Inspiration Day 2017 op 24-11-2017 in Campus Proximus een unieke kans. Bekijk de TV-nieuwsreportage op Rob-TV en nog andere beeldmaterialen.

Deze Inspiration Day was een initiatief van Odisee, Thomas More en UCLL

                   

 

PROGRAMMA:

9u30 Ontvangst
10u00-11u00

Betaald worden om gezond te zijn, Prof. Dr. Koen Kas, CEO Healthskouts

In grote delen van China werden de dokters vroeger betaald om mensen gezond te houden. Zodra je ziek werd, moest je niet langer betalen. Fantastisch, toch?
Prof. Dr. Koen Kas, katapulteerde ons naar de toekomst van de gezondheidszorg en introduceerde de ingrediënten om te evolueren van een geneeskunde die ons probeert te genezen naar een die ons gezond houdt of ooit zelfs ‘beter’ maakt.

11u00-11u20 Pauze
11u20-12u00

E-mental health: simpelweg een site of volledig virtueel, Dr. Ing. Bert Bonroy en Dr. Tom Van Daele,  onderzoeksleiders Thomas More

Tijdens deze presentatie leerde je meer over de mogelijkheden die technologie kan bieden voor de geestelijke gezondheidszorg. Je kwam bijvoorbeeld meer te weten over hoe een online consultatie bij een therapeut verloopt of hoe een app kan helpen bij angstproblemen. Daarna volgde een platform dat momenteel wordt ontwikkeld om wearables te gebruiken als ondersteuning bij de preventie van burn-out en de behandeling van depressie. Ten slotte lieten zij je zien hoe virtual reality de behandeling van angststoornissen nu al innoveert.
12u00-12u30 Vzw MeManAs: MMA: future proof?
12u30-13u30 Lunch
13u30-14u00 Keuzesessie 1
14u15-14u45 Keuzesessie 2
15u00-15u30 Keuzesessie 3
15u30 Receptie
16u00 Vlaams minister van Welzijn, Gezondheid en Gezin, Jo Vandeurzen

 

Hieronder vind je het overzicht van de 12 keuzesessies die tijdens het namiddagdeel van deze Inspiratiedag doorgingen:

KEUZESESSIE 1: Big data, big trouble?

Dr. Ir. Patrick De Mazière, teamleider en onderzoeker expertisecel ITech UCLL, waarschuwt voor de gevaren en obstakels op de informatiesnelweg.

Bekijk hier de presentatie.

KEUZESESSIE 2: To app or not to app? Ethische aspecten van mHealth

Joke Lemiengre, PhD, lector en onderzoeker Ethiek en Zorg UCLL, leidt je doorheen de ethische aspecten van mHealth.

KEUZESESSIE 3: Motex: een intelligent stukje textiel en een app maken thuisrevalidatie mogelijk

Dr. Ing. Bert Bonroy legt ons uit hoe een intelligente kniebrace met smartphone app toelaat om thuis revalidatieoefeningen uit te voeren terwijl de kinesitherapeut of de orthopedisch chirurg een oogje in het zeil houdt.

Bekijk hier de presentatie.

KEUZESESSIE 4: mHealth gezondheidsapps: het belang van een multidisciplinaire aanpak

Bart Jacobs, lector-onderzoeker Techniek in de zorg, UCLL, benadrukt het belang van een multidisciplinaire aanpak bij de ontwikkeling van apps voor de zorgsector.

Bekijk hier de presentatie.

KEUZESESSIE 5: Privacy anno 2017: met de komst van de nieuwe GDPR-richtlijn zal onze manier van omgaan met persoonsgegevens erg veranderen of toch weer helemaal niet?

Nico Nijsten, jurist en onderzoeker UCLL, is uitstekend geplaatst om het wettelijk kader te schetsen:

KEUZESESSIE 6: Inter-act app, ondersteuning voor een gezonde toekomst bij moeder en kind.

Inter-act is een innovatief leefstijlprogramma voor mama’s die te veel kilo’s bijkwamen tijdens hun zwangerschap. Leefstijlcoaches volgen de mama’s op met focus op gezond leven en je goed in je vel voelen. De inter-act app ondersteunt dit leefstijlprogramma.  Prof. Dr. Annick Bogaerts, Universiteit Antwerpen, KU Leuven, UCLL.

Bekijk hier de presentatie.

KEUZESESSIE 7: Nuttige spellen als medicijn!

Nuttige spellen (serious games) hebben al levens gered. Er is van aangetoond dat zij gezondheid kunnen bevorderen en zelfs ziekte kunnen voorkomen. Over het “why, how, what” en “where” in de toekomst praat Jurriaan van Rijswijk u bij. U neemt ze mee naar huis en gaat er direct mee aan de slag!

KEUZESESSIE 8: Wel oud, niet out! Het gebruik van exergames in de ouderenzorg

Dr. Katrien Verhoeven, lector-onderzoeker UCLL, toont hoe exergames zowel preventief als curatief gebruikt worden binnen de gezondheidszorg. Deze sessie zoomt in op het gebruik binnen ouderenzorg.

Bekijk hier de presentatie.

KEUZESESSIE 9: Een trip doorheen het Belgische Digital Health landschap

De gezondheidszorg van morgen wordt mee uitgetekend door gedreven ondernemers die zien dat het anders en beter kan. Maak je klaar voor een trip doorheen het Belgische Digital Health landschap op weg naar een gezondheidszorg waarbij digitale technologieën een bepalende rol zullen spelen.  Stijn Coolbrandt - Founder Health Endeavour

Bekijk hier de presentatie.

KEUZESESSIE 10: Langer onafhankelijk en zelfstandig wonen met de ondersteuning van een digitaal platform

Jan Avonds, Business Development Care bij Cubigo, vertelt je alles over het digitaal platform waarmee je toegang krijgt tot allerlei kwaliteitsvolle producten, diensten, toepassingen en informatie die mensen helpen om zo lang mogelijk zelfstandig te leven.

Bekijk hier de presentatie.

KEUZESESSIE 11: Memoride: Fietsen doorheen je verleden

Samen gaan we al fietsend op zoek naar dat ene specifieke plekje uit je verleden waarover je een verhaal wilt vertellen. Zo train je niet alleen je lichaam, maar wordt ook je geheugen geprikkeld. En het is nog leuk en motiverend ook. Roel Smolders, Zaakvoerder Activ84Health.

Bekijk hier de presentatie.

KEUZESESSIE 12: HospiAvontuur

Een evidence based serious game voor kinderen die een geplande heelkundige ingreep zullen ondergaan.
Jo Vrancken, Lector verpleegkunde en onderzoeker expertise centrum zorginnovatie PXL Healthcare.

Bekijk hier de presentatie.