Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerstvolgend infomoment Secundair Onderwijs:

Extra onderwijsvak, nieuwe kansen

Als leraar secundair onderwijs heb je een onderwijsbevoegdheid voor twee vakken. Je kunt in een jaar tijd je jobkansen verhogen door lesbevoegdheid voor een derde onderwijsvak te behalen in Diepenbeek (dag/avond) of in Heverlee.

Ik doe een extra vak omdat ik dan meer kans heb op werk. Omdat de pensioenleeftijd steeds verlengd wordt, kan ik mijn studieperiode ook voortzetten.  Gelukkig krijg ik die kansen en steun van mijn familie. 

Samuel Marques  - student

student Drik Vanmanshoven getuigt

Ik heb tijdens dit extra jaar tijd genoeg om al te proeven van het werkveld en de regelgeving hierrond. Zo leerde ik bijvoorbeeld dat een studentenstatuut financieel aantrekkelijk is voor het werkveld. De praktijkervaring kan ik later als springplank gebruiken voor 'het echte werk'.

Na 3 jaren voelde ik me erg op mijn gemak in de klas, maar ik was nog niet zeker of muzikale opvoeding en wiskunde nu wel mijn uitverkoren vakken waren. Tijdens het laatste jaar van mijn initiële opleiding werd me duidelijk dat informatica bijstuderen voor mij een grote meerwaarde zou zijn. Ook krijg ik op deze manier een heel nieuwe kijk op het onderwijs en, zeker niet te vergeten, alle mogelijkheden ver daarbuiten.

Hoe meer ik met de opleiding bezig was, hoe meer ik me amuseerde en besefte dat dat laatste voor mij erg belangrijk bleek. We volgen in dit traject de 3 jaren tegelijkertijd, sommige leerstof komt dus door elkaar, waardoor enige extra structuur vanuit mezelf vereist was. Ik kon voor de vakken van het eerste jaar instappen met een didactische voorsprong, voor het tweede jaar de hoeveelheid leerstof erg relativeren t.o.v. wat ik de afgelopen jaren voorgeschoteld kreeg en voor het derde jaar me echt focussen op het verbreden van mijn interesses buiten het onderwijs.

Kort samengevat? In een jaar een extra bevoegdheid bijstuderen is voor mij de beste keuze ooit geweest. Ik heb de tijd van mijn leven en voldoende vrije tijd om te genieten van het studentenleven. Ik kan connecties leggen en dingen volbrengen om mijn toekomst nog beter te maken!

Na mijn bacheloropleiding leerkracht lichamelijke opvoeding en bewegingsrecreatie heb ik ervoor gekozen om mijn kennis als leerkracht te verruimen met een extra onderwijsvak wiskunde. Hierdoor hoop ik de kans om in het onderwijs aan de slag te gaan te kunnen vergroten. Want geef toe, kinderen iets bijleren is toch het mooiste wat er is.

Charlotte Ramaekers - student

Banaba's en postgraduaten

Je hebt je diploma te pakken, maar bent nog niet uitgestudeerd? Dan kan je aan UC Leuven-Limburg meteen doorstromen naar onze Bachelor-na-Bachelors:

Een postgraduaat behoort ook tot de mogelijkheden.

Of wat dacht je van een bijkomend diploma in Lager Onderwijs of Kleuteronderwijs? Er zijn veel mogelijkheden. Stippel een andere route uit in avond- of weekendonderwijs, deel- of voltijds. Met de stevige basis die je mee hebt, kan je werkelijk alle kanten uit!

Een bachelor-diploma is trouwens een ideaal vertrekpunt voor een universitair diploma. Na het volgen van een schakelprogramma kan je een master in de educatieve studies of een master in de pedagogische wetenschappen behalen. 

Bekijk alle vervolgopleidingen van UCLL

Bekijk alle universitaire opleidingen van KU Leuven

Navorming

Ook kan je je verder verdiepen in jouw passie en interesses tijdens één van de 200 kortlopende navormingen die UCLL Navorming voor leraren aanbiedt. Bekijk de navormingskalender