Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerstvolgend infomoment Sociaal werk:

Je las het al eerder: sociaal werk is een internationaal beroep. Een sociaal werker is een wereldburger, en dat ben je zowel bij ons '@home' als in het buitenland.

Dat betekent natuurlijk dat we al eens lees- en leermateriaal in een andere taal aanbieden, dat expertise en ervaring soms uit het buitenland komt, dat je zelf op zoek gaat naar de meest recente inzichten in de ruime wereld.

We bouwen het internationale perspectief dus heel erg in het programma in. Je zal snel de belangrijkste internationale bronnen bij je favorieten zien staan. Op geregelde tijdstippen bieden we je sprekers aan uit het buitenland: via general colleges, via gasten die op bezoek zijn omwille van hun expertise of omwille van stageprojecten, via studiedagen omtrent diversiteit of beleidsgericht werken. Elke student zal in fase drie van de opleiding de uitvoering van het beroep in een ander land gaan bestuderen. Deze kortlopende ervaring duurt een week en omdat we dat op het einde van de opleiding organiseren ontstaat er een uitwisseling 'op niveau', waar je als gelijke partners een thema kan uitdiepen. Als proevertje kan je trouwens in fase 2 ook al een korte studie meemaken in een internationaal netwerk.

Al in de eerste opleidingsfase krijg je informatie over onze partners in het buitenland die een stage of een studie aanbieden. We vinden ze  in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Finland, Ierland, Engeland en Spanje maar ook in  Zuid-Afrika, Suriname, Brazilië. Nieuwe contacten zijn er  in Marokko, Paraguay en Kongo. In het verleden hadden we zelfs al stagiaires in Jamaica, Vietnam en de Filippijnen. Het beheersen van de lokale taal is een noodzakelijke voorwaarde om stage te lopen. Daarom volgen sommige studenten vooraf lessen in de taal van hun voorkeurland. Wanneer je een stage of studie in het buitenland op het oog hebt, trachten we je zo goed als mogelijk voor te bereiden. Je volgt zelfs een speciaal voorbereidingsprogramma als je buiten Europa trekt. In de cursus "Op weg naar het Zuiden" bereiden we je zowel praktisch als inhoudelijk voor op de periode in het buitenland. Via skype houden we contact.