Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerstvolgend infomoment Sociaal werk:

Er zijn 3 opleidingsfases:

1ste opleidingsfase

In de eerste opleidingsfase verken je meteen het werkterrein en het beroep van de sociaal werker. We gaan op bezoek bij organisaties is de sector, je krijgt meerdaagse trainingen aangeboden en je bestudeert grondig een aspect van armoede. Om je analytisch vermogen aan te scherpen en je kennis op peil te brengen duiken we in de geschiedenis en organisatie van het sociaal werk en verwerken we de beginselen van sociale economie, sociologie, filosofie, psychologie en recht. Die zal je verder in de opleiding hard nodig hebben om je handelen op te baseren en ze van hieruit ook te verantwoorden. Daarnaast starten we vier leerlijnen op: ethiek en deontologie (in dit beroep word je voortdurend geconfronteerd met moeilijke keuzes en beslissingen), onderzoekend vermogen (je zal handelen op basis van weldoordachte inzichten), internationalisering (sociaal werk gaat over de grenzen heen) en communicatie (het belangrijkste instrument van sociaal werkers).
Jouw startpositie krijgt ook veel aandacht. Met de assistentie van een persoonlijke coach brengen we je studiegedrag op een hoger niveau en krijg je de kans om te ‘leren leren’ met de hulp van collega-studenten, proeftoetsen en monitoraten van docenten. Deze coach, een studietrajectbegeleider, blijft je aanspreekpunt gedurende de hele opleiding. Op het einde van de eerste fase kies je een afstudeerrichting. Dat zal de context worden voor het vervolg van de opleiding en stages.

sociaalwerk_-_fase_.jpg

2de opleidingsfase

In fase twee starten we meteen met een groot groepswerk: in groepjes van 5 studenten zal je de rest van het academiejaar thema's en praktijken van het sociaal werk bestuderen. Je zal een kritische presentatie geven over een zelf gekozen thema. Na zes weken les start je eerste stage: 8 weken ga je voltijds aan de slag in een zelf gekozen organisatie. Dat is een super actieve periode waarin je al heel wat kan toepassen van de verworven inzichten en vaardigheden. Inzichten in je eigen leervorderingen zijn de basis van nieuwe leerdoelen. Je krijgt de eerste verdiepende lessen over communicatieve en interculturele vaardigheden, je verdiept je in filosofie, sociale psychologie en toegepast recht. We graven in de kennisbasis van je gekozen afstudeerrichting en je maakt keuzes voor een  internationaal parkoers in fase drie.  Voor de fijnproevers is er al de kans tot een internationaal weekje waarin je met zes partnerinstellingen een thema uit het sociaal werk kan verkennen.

sociaalwerk_-_fase_2.jpg

3de opleidingsfase

Het diploma van sociaal werker komt steeds dichter bij. Je zal tonen dat je een onderzoekend vermogen bezit, je zal in de praktijk zelfstandig aan de slag gaan gedurende 13 weken, je zal het recente beleid in je afstudeerrichting leren beoordelen en deelnemen aan debatten die in de sector leven. Heel wat professionals uit de sector werken hieraan mee. Zij zorgen er voor dat je de actuele vraagstukken voorgeschoteld krijgt. Aan hen leg je, alleen of in groep, de mogelijke oplossingen voor.
Misschien wil je naar het buitenland? Dat kan, we hebben goede en betrouwbare contacten met buitenlandse opleidingen of organisaties.
Elke student zal trouwens een kortlopende internationale ervaring opdoen.

sociaalwerk_-_fase_3.jpg

 

Studieprogramma in meer detail: Sociaal werk in Leuven