Overslaan en naar de inhoud gaan

Er zijn verschillende mogelijkheden om je studies te financieren.

Wat voorziet de overheid?

De overheid voorziet in een aantal maatregelen zoals studietoelage, groeipakket (vroegere kinderbijslag) , tegemoetkomingen inzake combinatie werken-studeren, studeren via de VDAB,… 

Voor een overzicht kan je terecht op www.centenvoorstudenten.be. Voor de Nederlandse studiefinanciering kan je terecht op www.duo.nl.

Wat voorziet de sociale dienst van UC LL?

  • Een voorschot op je studietoelage

Vaak ontvang je de studietoelage van de Vlaamse overheid pas als het academiejaar al enkele maanden loopt. De meeste kosten heb je echter in het begin van het academiejaar. Daarom kan je, als student die in aanmerking komt voor een studietoelage, een voorschot vragen op de te verwachten studietoelage.

Op de sociale dienst kunnen we berekenen of je recht hebt op een studietoelage en hoeveel deze bedraagt. Op basis hiervan kunnen we jou een voorschot uitbetalen.

Om te weten welke documenten je moet aanleveren voor de berekening dien je een aantal vragen te beantwoorden via volgend stappenplan.

  • Gespreide betaling van je studiegeld en/of studiekosten

Als het voor jou moeilijk is om je studiegeld, de studentenrekening en/of andere schoolonkosten in één keer te betalen, kan je deze kost spreiden over verschillende maanden. Als je ingeschreven bent, kan je via het intranet voor studenten, een aanvraag indienen.

  • Financiële ondersteuning (stuvosteun)

Stuvosteun is een tussenkomst in de studiekosten die wordt toegekend na een grondig onderzoek van de sociale en financiële situatie van jou en/of je gezin. Deze tussenkomst moet niet terug betaald worden. Als je ingeschreven bent, kan je via het intranet voor studenten, de voorwaarden raadplegen en een aanvraag indienen.

Waar kan ik terecht voor een studielening?

De sociale dienst kan zelf geen studieleningen afsluiten, maar draagt wel bij aan de Limburgse Studieleningen. Daar kan je terecht voor een renteloze studielening, terug te betalen na het beëindigen van de studie. Meer info vind je op www.limburg.be/studielening.