Overslaan en naar de inhoud gaan

Start september 2020

U bent hier

Hoe starten we het nieuwe academiejaar bij UCLL?

En welke impact heeft corona op jouw studies als nieuwe student? 

Welkom op de campus 

Met onze labo’s, praktijklokalen, etc. is les volgen op de campus een absolute must. Het campusleven hoort gewoon bij het studentenleven. Onze campussen zijn gezellig en we hebben voldoende ruimte om jullie te ontvangen, ook met coronamaatregelen. Waar het mag en kan, organiseren we ons onderwijs op de campus. Je bent dus meer dan welkom op de campus.  

Code geel: een mix van les op de campus en online lessen

We starten in code geel en zetten dus in op contactonderwijs maar op een doordachte manier. Concreet betekent dit een mix van onderwijs op de campus en online lessen, naargelang de opleiding en de inhoud van de lessen. Zo krijgen labo’s, practica en groepsinteractie voorrang voor onderwijs op de campus. UCLL werkt dus niet met een beurtrolsysteem waarbij de ene week groep A op de campus les volgt en groep B online en de week erop de rollen worden omgekeerd. We geven voorrang aan contactonderwijs voor vakken waarvoor dit noodzakelijk is. Alle andere vakken laten we via kwaliteitsvol online onderwijs verlopen. Zo kunnen we gemakkelijk schakelen als de pandemie terug aantrekt en we terug meer vanop afstand onderwijs moeten geven.

Maximaal 50% bezetting op de campus

Met deze hybride aanpak en verminderde bezetting in leslokalen en aula’s, komen we tot een verlaagde bezetting van onze campussen. Onze opleidingen zijn voorbereid om 50% van de onderwijsactiviteiten online te laten doorgaan: dit verschilt wel van opleiding tot opleiding en is erg afhankelijk van de vakken (labo’s, practica, groepsinteractie, etc). Met een maximale bezettingsgraad van 50% op de campus kunnen we een veilige omgeving garanderen voor studenten en personeel.

Nieuwe studenten en startdagen

Als hogeschool willen we inzetten op een positieve en snelle verbinding tussen studenten onderling en tussen studenten en docenten. Onze eerstejaarsstudenten krijgen voorrang voor de lessen op de campus. Je krijgt dus zeker meer dan de helft van de tijd les op de campus. Zo leer je de hogeschool, je medestudenten, docenten en campus goed kennen. Zoals ieder jaar organiseren we trouwens startdagen voor onze eerstejaars en nieuwe studenten maar met dit verschil dat we studenten in kleinere groepen ontvangen. We gaan er een warme welkom van maken, met kennismaking tussen studenten en hun docenten. Uiteraard organiseren we deze startdagen met alle voorzorgsmaatregelen: afstand houden, circulatieroutes, mondmaskers en dispensers met handgel. 

Het leven op de campus

Uiteraard willen we dat het ook ‘plezant’ is op onze campussen. Dus: kleine klasgroepen waar het kan; afstandsregels als het moet. Vriendschappen sluiten voor het leven hoort er zeker nog bij.  In code geel zijn alle ruimtes open, waar je even kan bijpraten, wat werken of even hangen, … uiteraard moet je ook hier anderhalve meter afstand houden. In onze campusrestaurants mag je alleszins rekenen op een minimaal aanbod, zoals broodjes. We zijn nog aan het bekijken wat we extra kunnen doen zodra richtlijnen dit mogelijk maken. 

Goed in je vel, in alle omstandigheden 

Als we veranderen van kleurencode en we moeten meer inzetten op online onderwijs dan verwacht en gehoopt, dan ligt er een plan klaar om jou extra te ondersteunen en bijzondere aandacht te geven aan dit sociale aspect. Studeren doe je nooit alleen. 

Het studentenleven

Het studentenleven, ook dat zal nog een tijdje anders zijn. Onze kringen, raden en verenigingen zullen activiteiten organiseren volgens de regels en met goedkeuring van de de betrokken gemeenten. Je kan dus gerust zijn: ook het studentenleven zal terug van start gaan. Alle cafés waar je zoveel plezier kan maken, houden zich uiteraard aan de regels van de Horeca. 

Mondmaskers? Circulatieplannen? 

Ja hoor, je kent het al. Uiteraard heeft UCLL circulatieplannen en afstandsregels, passen we extra hygiëne toe, is er voldoende ventilatie en moet je ook altijd een mondmasker mee hebben op de campus en tijdens de les -- we kunnen er maar beter aan wennen. We doen al het mogelijke om jouw gezondheid en die van je familie en vrienden mee te garanderen.  

Wat bij besmettingen? 

Bij ziekte moet je thuis blijven en bij een positieve test dien je de procedure te volgen van de overheid. De exacte flows en procedures krijg je bij de start van het academiejaar. Daarnaast staat UCLL in nauw contact met de lokale crisiscellen om lokale maatregelen goed op te volgen. En op Vlaams niveau worden er ook afspraken gemaakt met de overheidspartners.

Wat doe je op kot?

Het leven op kot zal er ook wat anders uitzien. Hier volg je de richtlijnen van de betrokken gemeente. Het bubbelsysteem zal in elk geval ook op kot gelden. Voor kotfeestjes zal je dan ook nog even geduld moeten hebben. Zodra onze partners alle afspraken rond hebben vertellen we jou wat er kan.