Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerstvolgend infomoment Banaba Internationale Samenwerking Noord-Zuid:

Getuigenissen

Sigrid Bourry, Brazilië

Het 'van betekenis zijn’ heeft voor mij een volledig nieuwe invulling gekregen. Dit betekende voor mij voordien: iets groots kunnen verwezenlijken. Terwijl ik tijdens mijn verblijf inzag dat het net om heel kleine dingen kan gaan. Het zijn dan ook deze kleine dingen die ik mij het beste herinner en het meest apprecieer als ik terugkijk op mijn avontuur in Brazilië.

Sander Degeling, senegal

Helaas hebben veel mensen bij ons nog steeds de neiging om alle negatieve verhalen op een hoop te gooien en Afrika te zien als één geheel. Wie de moeite neemt om die voorgekauwde clichés aan de kant te schuiven en zelf verder durft kijken, zal al heel snel merken dat de realiteit veel genuanceerder is.

Mia Vermeire, sri lanka

Deze opleiding was de beste keuze die ik tot nu toe in mijn leven maakte. Ik ben hierdoor als persoon helemaal veranderd in positieve zin. Ik heb een enorme ervaring opgedaan die onbetaalbaar is en waaruit ik veel geleerd heb. Een ervaring die ook confronterend was, maar die mijn blik op de wereld en op het dagelijks leven in positieve zin verbreed heeft. Bovendien ben ik mijn hart verloren aan mijn gastland, en zal dit land en haar bevolking nu altijd deel uitmaken van mijzelf.

Lola Weyts, benin

Ik ben enorm tevreden over de opleiding. Het was voor mij een manier om mezelf uit mijn comfortzone te duwen, te testen hoe zelfstandig ik ben en vooral om te leren nadenken over mezelf. Wie ben ik? Wat zijn mijn sterktes? Welke zijn mijn zwaktes en hoe ga ik hier aan werken? De verschillende vakken gaven een kader om het Zuiden op een bewustere manier te beleven.

Nik van Eeckhoven, Brazilië

Als ik mijn huidige woonplaats vergelijk met waar ik woonde in Brazilië, spreken we oppervlakkig van twee verschillende werelden. Wanneer je dieper graaft, bots je vaak op meer gelijkenissen dan je ooit dacht te vinden. Door alle mooie en minder mooie ervaringen heb ik geleerd om overal meer bij stil te staan en vooral het beste van beide werelden te combineren.

TIJANA POPOVIC, INDIA

Leren over andere culturen gebeurde voordien enkel vanuit een zetel of een stoel of in een gesprek. Slechts hier in Tamil Nadu heb ik genderongelijkheid ervaren, enkel hier heb ik grenzeloze energie onder mensen gezien, vooral hier heb ik de hevigste lachbuien ooit ervaren.

Jolien Horré, Senegal

Ik kreeg de kans om mezelf tegen te komen onder een prachtige Afrikaanse zon. Elke dag ga je buiten en leer je bij. Over jezelf, de anderen en over de wereld. Je krijgt goesting om te begrijpen hoe de vork aan de steel zit en kan gaandeweg de complexiteit van de Noord-Zuidproblematiek aan den lijve ondervinden. Eenmaal je de sprong durft wagen en je volledig laat onderdompelen in de plaatselijke cultuur zal je ondervinden dat er meer in jezelf zit dan je ooit had durven dromen.