Overslaan en naar de inhoud gaan

“Helaas hebben veel mensen bij ons nog steeds de neiging om alle negatieve verhalen op een hoop te gooien en Afrika te zien als één geheel. Wie de moeite neemt om die voorgekauwde clichés aan de kant te schuiven en zelf verder  durft kijken, zal al heel snel merken dat de realiteit veel genuanceerder is.” (Sander Degeling, afgestudeerd 2014)

“Deze opleiding was de beste keuze die ik tot nu toe in mijn leven maakte. Ik ben hierdoor als persoon helemaal veranderd in positieve zin, heb een enorme ervaring opgedaan die onbetaalbaar is en waaruit ik veel geleerd heb, die ook confronterend was, maar die mijn blik op de wereld en op het dagelijks leven in positieve zin verbreed en veranderd heeft. Bovendien ben ik mijn hart verloren aan mijn gastland, en draag ik mijn buitenlandse stage mee in mijn hart.” (Afgestudeerde 2012)

“Het van betekenis zijn’ heeft voor mij een volledig nieuwe invulling gekregen. Het van betekenis zijn betekende voor mij voordien iets groots kunnen verwezenlijken, terwijl ik tijdens mijn verblijf in zag dat het net om hele kleine dingen kan gaan. Het zijn dan ook deze kleine dingen die ik mij het beste herinner en het meest apprecieer als ik terugkijk op mijn avontuur in Brazilië.” (Sigrid Bourry afgestudeerd 2014)

“Ik ben enorm tevreden over de opleiding. Het was voor mij een manier om mezelf uit mijn comfortzone te duwen, te testen hoe zelfstandig ik ben en vooral om te leren nadenken over mezelf. Wie ben ik? Wat zijn mijn sterktes? Welke zijn mijn zwaktes en hoe ga ik hier aan werken? De verschillende vakken gaven een kader/theorieën om bewuster het zuiden te beleven.” (Afgestudeerde 2014)

"Als ik mijn huidige woonplaats vergelijk met waar ik woonde in Brazilië, spreken we oppervlakkig van twee verschillende werelden. Wanneer je dieper graaft, bots je vaak op meer gelijkenissen dan je ooit dacht te vinden. Door alle mooie en minder mooie ervaringen heb ik geleerd meer stil te staan bij de dingen en vooral het beste van beide werelden te combineren.” (Nik Van Eeckhoven afgestudeerd 2013)

“De opleiding was een absolute meerwaarde voor mezelf (op persoonlijk vlak). Ik heb heel veel bijgeleerd over mezelf en over de wereld. De studie was een motivatie om nog meer te weten te komen over "mens en cultuur" op een meer theoretische manier.” (Afgestudeerde 2014)

“Door de Banaba met buitenlandse stage kreeg ik de kans om mezelf tegen te komen onder een prachtige Afrikaanse zon. Elke dag ga je buiten en leer je bij, over jezelf, over de anderen en over de wereld. Je krijgt goesting om te begrijpen hoe de vork aan de steel zit en kan gaandeweg de complexiteit van de Noord-Zuid problematiek aan den lijve ondervinden. Eenmaal je de sprong durft wagen en je volledig laat onderdompelen in de plaatselijke cultuur zal je ondervinden dat er meer in jezelf zit dan je ooit had durven dromen. Gewoon doen!“ (Jolien Horré afgestudeerd 2011)

Leren over andere culturen gebeurde voordien enkel vanuit een zetel of een stoel of door een gesprek... Slechts hier in Tamil Nadu, India, heb ik genderongelijkheid gevoeld, slechts hier heb ik grenzeloze energie onder mensen getroffen, slechts hier heb ik de hevigste lachbuien ooit ervaren. (Tijana Popovic afgestudeerd 2012)