Overslaan en naar de inhoud gaan

DE OPLEIDING internationale samenwerking Noord-Zuid: EEN UNIEKE LEERERVARING

Tijdens deze éénjarige specialisatieopleiding kies je voor een combinatie van theorie, praktijk en onderzoek en een intensief begeleidingstraject voor, tijdens en na terugkeer uit het Zuiden.

voorbereiding

Het voorbereidingstraject van 8 weken is een combinatie van opleidingsonderdelen over de volgende thema's: 

  • duurzame ontwikkeling en ontwikkelingssamenwerking
  • interculturele communicatie
  • globalisering
  • politiek
  • taal (Frans, Spaans of Portugees)

stage: wonen, leven en werken

Begin november vertrek je dan voor een periode van 6 maanden. Tijdens deze praktijkgerichte stage in een vrijwilligersproject toets je dit kennis- en begrippenkader aan de realiteit in een ontwikkelingsgebied.

Je gaat in de stageorganisaties een concreet engagement aan, maar het is het totale concept van wonen, leven én werken dat in deze opleiding centraal staat. Tijdens deze woon-, leef- en werkervaring integreer je de theoretische en methodische kennis in de realiteit van een lokale gemeenschap.

Daarvoor zetten we intensief in op een persoonlijk coachingsproces waarbij je jezelf, je referentiekader en de aangeboden begrippenkaders kritisch bevraagt en eigen maakt.

Terugkeer

Bij terugkeer begeleiden vakdocenten en trajectbegeleiders jou als student gedurende 8 weken om de opgedane ervaringen te interpreteren en te kaderen.

Je volgt de opleiding in het Nederlands of in het Engels (Advanced Bachelor International Cooperation North-South)

VERLOOP VAN DE OPLEIDING