Overslaan en naar de inhoud gaan

De bachelor-na-bachelor in de pediatrische gezondheidszorg en neonatologie is een specialisatieopleiding van 60 studiepunten. Als je alle opleidingsonderdelen met succes aflegt binnen een tijdspanne van één tot vijf jaar, behaal je het diploma Bachelor in de Pediatrie.

Het diploma voldoet aan de voorwaarden voor het behalen van Bijzondere beroepstitel pediatrie en neonatologie (BBT). Enkel na afstuderen van bachelor in de verpleegkunde kan je de BBT aanvragen. Kinderverpleegkundige is een belangrijke pijler in het brede domein van de gezondheids- en welzijnszorg. Binnen de diversiteit van de samenleving fungeert de kinderverpleegkundige als pleitzorger voor elk kind, groepen van kinderen en hun begeleiders.

Stage Intensieve Neonatologie of PICU is een vereiste voor het behalen van het diploma Bachelor in de Pediatrie en Neonatologie. Het opleidingsprogramma bestaat uit zeven opleidingsonderdelen. Binnen het opleidingsonderdeel klinisch onderwijs organiseren we stage gedurende het schooljaar op verschillende afdelingen.

De opleiding omvat theoretische en praktische kennis en vaardigheden zodat je zorgproblemen kunt herkennen en signaliseren. Je verwerft kwaliteit van professionele zorg voor het acuut, chronisch en geestelijk ziek kind in elke ontwikkelingsfase en in relatie met het opvoedingskader. Je leert totaalzorg uitvoeren aan de hand van specifieke medische, verpleegkundige en psychosociale benaderingen.
Klinisch onderwijs bevat vaardigheidstrainingen en stages. Via stages verken je verschillende werkterreinen zoals Intensieve Neonatologie, algemene en gespecialiseerde medisch-chirurgische eenheden, kinderpsychiatrie, extramurale afdelingen, ... Het opleidingsonderdeel wetenschappelijk onderzoek en specialisatieproef biedt inzicht in informatiecompetenties en onderzoeks-competenties.