Overslaan en naar de inhoud gaan

OPBOUW

Dit postgraduaat bestaat uit twee modules en is opgebouwd als een ervaringsgericht leertraject.

Vanuit ervaring wordt er gewerkt aan een project, binnen de eigen werkomgeving waarvoor men bouwstenen aangereikt krijgt.

Data academiejaar 2018-2019

Module 1: ervaringsgericht ontwikkelen basic (10 studiepunten)

28/09/18 Startdag 
Kennismaking met elkaar en met het programma
Joris Piot
03-05/10/18 Ervaringsdriedaagse
In een residentiële driedaagse ervaart de groep een welgekozen mix van acties en reflecties (active reviewing) en het effect op ontwikkeling bij zichzelf en in de groep. In metareflecties blikken we hier op terug en verbinden dit met handzame theorie. We eindigen met een oefening om dit proces verder te zetten in de volgende driedaagse.
Joris Piot
19/10/18 Groepsontwikkeling lezen, stimuleren en inzetten Johan Hovelynck
09/11/18 Acties ontwerpen, dynamics ontdekken en design programma Wim Havaux
23/11/18 Reflecteren faciliteren, bewustzijn vergroten, reflecties delen Luk Peeters
07/12/18 Begeleidersinterventies en -houding Bart Wauters
19-21/12/18 Trainingsdriedaagse
Projectuitvoering in de tweede driedaagse. In duo begeleid je een actie en een reflectie die de groep stimuleert om zich verder te ontwikkelen. Metareflectie en feedback verdiepen het leren. Een reflectieverslag sluit deze module af met een beschrijving van je leerproces, hoe je dit gaat inzetten in jouw werkcontext en je keuze voor het project van de tweede module.
Joris Piot

 

Module 2: ervaringsgericht ontwikkelen divers (10 studiepunten)

Je kiest een project vanuit je eigen werksetting of je sluit je aan bij een ingediend project. Zo kan je zelf bepalen waarin je verder wilt specialiseren in het ervaringsgericht ontwikkelen in groep. De projectgroepen werken in overleg met de projectorganisatie hun gekozen project uit. Ook hier bieden 4 inspiratiedagen en twee coachingsmomenten ondersteuning:

08/02/19 Werken met opwarmingstechnieken en forumtheater Bert Vandenbussche
22/02/19 Werken met ARC-model doorheen natuuroefeningen en dynamics in de jeugdpsychiatrie Tanja de Jong
08/03/19 Werken via beweging: artistieke/creatieve werkvormen, wandelen, rots en water, lichaamswerk Ruth Vandekerkhove
22/03/19 Werken met paarden voor kwetsbare jongeren Veerle Maes

25/03/19-25/05/19

Projectuitvoering met de doelgroep van de projectorganisatie  
23-24/05/19 Presentatie- en reflectie tweedaagse
De projectgroep blikt terug op hun leerproces en presenteert dit creatief op de tweedaagse met de bedoeling iedereen mee te nemen in een leerverhaal.
Joris Piot