Overslaan en naar de inhoud gaan

Leer hier meer over het studieprogramma

Om het getuigschrift van het Postgraduaat Neurologische Zorg te behalen, volg je de verplichte Basisopleiding Neurologische zorg en één van de drie Voortgezette opleidingen naar keuze (in totaal 20 studiepunten) in één van de vier organiserende hogescholen (mogen verschillend zijn voor Basisopleiding en Voortgezette opleiding).

 In de Basisopleiding Neurologische zorg krijg je eerst de normale werking van het perifeer en centraal zenuwstelsel uitgelegd. Vervolgens dompelen we je onder in de meest voorkomende neurologische ziektebeelden en behandelingen.  De focus ligt dus voornamelijk op de biomedische benadering van neurologische aandoeningen.

Drie voortgezette opleidingen zijn: 

  • Beroertezorg
    De wet omtrent beroertezorg uit 2014 erkent de neuroverpleegkundige als mede-coördinator binnen een interdisciplinair team. Een belangrijke evolutie waarbij een kwaliteitsvolle opleiding noodzakelijk is. Na het volgen van deze module beroertezorg – die ook erkend is door de Belgian Stroke Council en de European Stroke Organisation – beschik je als verpleegkundige of andere paramedicus over de nodige vorming om deel uit te maken van een beroerteteam. 
  • Neurologische zorg (kan je niet volgen binnen UCLL)
    In deze module staat niet de verpleegkundige als expert centraal, maar delen therapeuten zoals kinesisten, ergotherapeuten, diëtisten en psychologen hun kennis en ervaringen zodat verpleegkundigen en andere professionals deze kaders mee kunnen integreren in hun alledaagse zorg.
  • Neurochirurgische zorg
    De voortgezette opleiding neurochirurgische zorg biedt verpleegkundigen die werken op een afdeling neurochirurgie of in het operatiekwartier een gedetailleerde verdieping in alle mogelijke neurochirurgische behandelingen, met de nadruk op de bijdrage van de neuroverpleegkundige. 

Binnen UCLL kan je in de Basisopleiding Neurologische zorg, Voortgezette opleiding Beroertezorg en Voortgezette opleiding Neurochirurgische zorg afzonderlijke dagen als permanente vorming volgen. 

Raadpleeg hier de programmagids