Overslaan en naar de inhoud gaan

Postgraduaat palliatieve zorg

Wegens te weinig kandidaten zal het postgraduaat niet georganiseerd worden in 2020 - 2021. Bedankt voor uw interesse!  Kijk zeker eens naar de andere Postgraduaten van het programma Gezondheid.

Zorgen voor palliatieve patiënten is mensen nabij zijn in een intieme en kwetsbare periode aan het einde van het leven. Het betekent omgaan met lichamelijke ongemakken van patiënten, met intense gevoelens, naastbestaanden en existentiële vragen. Het betekent ook voelen wat de impact hiervan is op jezelf en wie je bent als zorgverlener in palliatieve zorg.

In Vlaanderen worden door de federatie, netwerken en vormingscentra diverse vormingen aangeboden met betrekking tot palliatieve zorg. Als hogeschool richten we ons in het bijzonder tot zorgverleners die zich inzetten in de palliatieve zorg en die tijdens hun loopbaan reeds opleiding– inclusief de basis- of kernopleiding – in de palliatieve zorg volgden en dit nu wensen samen te voegen tot een postgraduaat.

In dit postgraduaat worden, vertrekkend vanuit casuïstiek en door middel van hoorcolleges, zelfstudie en groepsdiscussies, specifieke inhouden aangeboden. Hierbij wordt ook de klemtoon gelegd op reflectie, ervaringsleren, het leren van elkaar, communicatie, zelfzorg en wetenschappelijke onderbouwing.

Het postgraduaat palliatieve zorgen is voor mij een persoonlijke groei geweest waar ik mezelf de toestemming heb gegeven om iets anders te denken dan ik tot nu toe heb gedaan.” 

Jessica, cursist 2017-2018

De opleiding wordt georganiseerd in samenwerking met het Netwerk Palliatieve Zorg Limburg (NPZL) en het Palliatief Netwerk Arrondissement Leuven (Panal).