Overslaan en naar de inhoud gaan

Postgraduaat Voeding en Oncologie
Postgraduaat

U bent hier

Postgraduaat Voeding en Oncologie

Kanker is een complexe en zeer aangrijpende aandoening, waarmee één op drie Belgen, gedurende zijn of haar leven, wordt geconfronteerd. De fysieke en emotionele impact tijdens de behandelings-, de herstel- of palliatieve fase is groot. Tijdens elk van deze fases speelt voeding een belangrijke rol. Voedingsinterventies zijn immers ondersteunend bij de behandeling en dat zowel in de curatieve als palliatieve fase. Daarnaast zijn er een aantal patiënten met alternatieve dieetwensen, om zo zelf controle uit te oefenen op het eigen ziekteverloop. Als oncologische diëtiste is het belangrijk te weten in welke mate je mee kan gaan in de wens van de patiënt. Kunnen inschatten hoe veilig of onveilig de dieetwens van de patiënt is, is hierbij cruciaal.

In de opleiding krijg je een ruim aanbod aan biomedische oncologische-, en diëtetische wetenschappen, met een stevige theoretische basis om evidence based te werken als diëtiste in de sector van de kankerzorg. Hierdoor kan je snel en adequaat de specifieke voedingsnoden en zorg bij kankerpatiënten herkennen, inschatten, begeleiden of aanpakken. Op stage leer je je aanpassen op diverse terreinen van oncologische voedingszorg.

Je kan ervaring opdoen op diensten van oncologie, hematologie, radiotherapie en palliatieve zorg. Je leert er voedingszorg te verlenen op een gestructureerde, ethisch en wetenschappelijk verantwoorde wijze.