Overslaan en naar de inhoud gaan

Afhankelijk van je vooropleiding duurt de opleiding 3 of 4 jaar:

 • Modeltraject 1
  Je hebt een diploma secundair onderwijs, dan doe je 180 studiepunten (SP) in 4 jaar. Je start in de eerste opleidingsfase (OF 1) en eindigt in OF 4.
   
 • Modeltraject 2
  Je hebt een bachelor- of masterdiploma, dan krijg je automatisch 29 SP vrijstellingen en doe je 156 SP in 4 jaar. Je start in OF 1 en eindigt in OF 4.
   
 • Modeltraject 3
  Je hebt een diploma secundair onderwijs met een GPB of SLO, dan krijg je automatisch 38 SP vrijstellingen en doe je 139SP in 4 jaar. Je start in OF 1 en eindigt in OF 4.
   
 • Modeltraject 4
  Je hebt een bachelordiploma leraar (kleuter-, lager of secundair onderwijs), dan krijg je automatisch 72 SP vrijstellingen en doe je nog max. 108 SP in 3 jaar. Je start in OF 1 en eindigt in OF 3. Je kiest ervoor om twee onderwijsvakken op te nemen in MDT4.
   
 • Modeltraject 5 
  Je hebt een bachelordiploma leraar (kleuter-, lager of secundair onderwijs) of je bezit een Nederlands tweedegraads bevoegdheid van een vak in het secundair onderwijs (op bachelor-niveau secundair onderwijs in Vlaanderen) en je wenst één onderwijsvak bij te volgen, dan doe je nog 57 SP in 3 jaar. Je start in OF 1 en eindigt in OF 3. Indien je een bachelor- of mastdiploma bezit met een GPB of SLO, dan kom je ook terecht in MDT5. Klik hier voor een overzicht van de studiepunten per opleidingsfase.

Voor de bachelor in secundair onderwijs kies je steeds 2 onderwijsvakken (behalve als je in modeltraject 5 instroomt). In de avondopleiding BaSO bieden we volgende onderwijsvakken aan: aardrijkskunde, biologie, Engels, Frans, geschiedenis, katholieke godsdienst, Nederlands, project algemene vakken en wiskunde.

Slechts enkele combinaties zijn niet mogelijk. Zo kan je bijvoorbeeld aardrijkskunde niet met Nederlands combineren, maar wel met alle andere onderwijsvakken. Er zijn ook combinaties mogelijk met vakken in het dagonderwijs. Bekijk de mogelijkheden hieronder.

studieprogramma Contact

Combinaties avondonderwijs

Alle aangeboden onderwijsvakken zijn, op een aantal beperkingen na, te combineren met elkaar. 
In onderstaande tabel vind je de beperkingen terug.

Combinaties dag- en avondonderwijs

Naast de bestaande combinaties binnen eenzelfde traject, kan je ook dag- en avondonderwijs combineren om toch je onderwijsvak naar keuze te kunnen volgen. Chemie, economie, fysica, handel-burotica, voeding-verzorging en project kunstvakken behoren dan ook tot de mogelijkheden.

 • Aardrijkskunde in het Avondtraject met chemie in het dagonderwijs
 • Biologie in het Avondtraject met economie, fysica, Frans of project algemene vakken in het dagonderwijs
 • Frans in het Avondtraject met handel-burotica, biologie of katholieke godsdienst in het dagonderwijs
 • Katholieke godsdienst in het Avondtraject met voeding-verzorging of Frans in het dagonderwijs
 • Project algemene vakken in het Avondtraject met project kunstvakken of biologie in het dagonderwijs

Aantal sessies

Bij aanvang van het academiejaar ontvang je een jaarplanning van de opleiding. Reken erop dat je 2 à 3 avonden per week les hebt (voor studenten MDT 1 en 2), 1 avond per week (voor MDT 3 en 4) of 1 avond per veertien dagen (voor MDT 5). Alle sessies vinden plaats op campus Diepenbeek op maandag-, dinsdag-, woensdag- en/of donderdagavond van 18.30 tot 21.45 uur. 

De opleiding is gericht op mensen die studie met gezin/deeltijds werk willen combineren. Het behalen van een bachelordiploma secundair onderwijs vraagt echter veel mentale ruimte, waardoor we het sterk afraden om dit te combineren met een voltijdse job. 

 

Intakegesprek en toetsen

Wie wil starten in onze opleiding, wordt uitgenodigd voor een intakegesprek. Tijdens dit individueel gesprek wordt dieper ingegaan op vragen en verwachtingen van de student en de mogelijkheden die de opleiding biedt om het diploma  te behalen via avondonderwijs. Daarnaast kan je ook een proefles bijwonen alvorens je een keuze maakt. 

Voor je onderwijsvak(ken) naar keuze leg je ook een niet-bindende vakgebonden instaptoets af. Deze toets is digitaal, vereist geen voorbereiding en dient als uitgangspunt voor het intakegesprek in functie van een succesvolle studiekeuze.

Instaptoetsen en intakegesprekken vinden bij voorkeur tijdens onze infodagen plaats.  Lukt dat niet, kan je altijd een afspraak maken via avondtraject.baso.limburg@ucll.be.

 

andere instaptoetsen Inschrijven

 

Stages en projecten

Leren in en door de praktijk in onze opleiding noemen we werkplekleren. Dit betekent dat de student praktijkervaring opdoet vanaf het begin van de opleiding gedurende minimum twee uur of een halve dag per week in een vaste stageschool. Tijdens het werkplekleren zetten we erg in op coaching en begeleiding van het leerproces door o.m. de transfer te helpen maken tussen de praktijk en de opleiding.

Daarnaast zijn er 1 à 2 stageweken voorzien in april - mei en ca. 5 weken in de 4de opleidingsfase. Enkel in de 1ste opleidingsfase zijn er geen stageweken. Een vakdocent beoordeelt je tijdens de stageweek in mei. In juni is er een doorgroeigesprek voor alle studenten. Tijdens dit gesprek bespreekt men vastgestelde competenties, je evolutie en competenties die je nog dient te ontwikkelen.

Meer info vind je op werkplekleren en stage

Internationalisering

Naast de internationale accenten binnen het curriculum krijgen onze studenten ook effectief de kans om deel te nemen aan het CDSL-inleeftraject in Marokko, als keuzetraject in opleidingsfase 4.

We trekken met een groepje van 10 studenten en 2 lectoren voor een 9-tal dagen naar Marokko (Taroudant, een pittoresk stadje op 80 km ten oosten van Agadir). In de weken voorafgaand aan het vertrek wordt dit project samen uitgewerkt en voorbereid.

De Association AHLI (Taroudant) ontfermt zich over een 60-tal straatkinderen door ze opvang, onderdak,  onderwijs en beroepsvorming aan te bieden. UCLL-studenten worden ingeschakeld, zowel in de hoedanigheid van leraar als in die van pedagogisch begeleider.

Vanaf academiejaar 2017-2018 zullen ook andere bestemmingen mogelijk zijn in het CDSL-aanbod waaronder Congo, Polen en Indië.

Terugblik CDSL 2017

 

Getuigenissen

Wil je vooraf weten hoe studenten de opleiding ervaren? Bekijk de video's.

Annekatrien Elien Heike 

Maaike Sabine Wendi