Overslaan en naar de inhoud gaan

voor wie?

Je hebt je een ruime interesse in kunst en cultuur. Je wil je blik op de cultuurwereld nog meer verruimen en je managementcompetenties aanscherpen. Altijd al zelfstandig een cultuurproject uit de grond willen stampen? Of wat dacht je van een uitdaging op vlak van cultuureducatie in het onderwijs of in de cultuur- of bedrijvensector?

Deze opleiding geeft je extra troeven om met je verworven competenties op vlak van cultuurmanagement een toekomst uit te bouwen als actieve culturele ondernemer in een veld vol verandering. 

Bovendien is een masterdiploma binnen handbereik bij een van onze partners in UK of USA.

"Ik heb mijn project uitgevoerd bij JES vzw. Binnen JES was ik verantwoordelijk voor de volledige organisatie van een muziekwedstrijd: het Kampioenschap van Brussel. Vanaf mijn eerste week had ik al door dat dit project niet te vergelijken viel met het lopen van een stage. Ik kreeg heel veel verantwoordelijkheid en werd al snel beschouwd als volwaardig onderdeel van het team. Voor mij persoonlijk was het volgen van de opleiding Cultuurmanagement de perfecte opzet naar het professionele leven: mijn project werd mijn job!"

Katrien Vandeperre

“Nu werk ik bij Altsien vzw, de organisatie die de vrijwilligerswerking van Rock Werchter coördineert, waar ik ook mijn junior consulting project deed. Eerder merkte ik na mijn bacheloropleiding Communicatiemanagement dat mijn interesse  uitging naar de kunst- en cultuursector. De Banaba was daarom de perfecte plus. Dankzij de verschillende gastdocenten uit de cultuursector en hun ervaring in het bedrijfsleven, scoort de opleiding zowel op vlak van theorie als praktijk. De Banaba laat je kennismaken met een dynamische en diverse werkwereld waarin eenieder zijn eigen plekje vindt. Ik had het geluk dat ik binnen mijn projectorganisatie mijn plekje vond en er meteen aan de slag kon blijven. "

Lotte De Bie

 

studieprogramma 2017-2018

Klik hier voor meer details van het studieprogramma

We benaderen cultuur vanuit de optiek van de cultuurparticipant en bekijken hoe culturele organisaties inspelen op de vraag en behoeften van de cultuurgebruikers. We analyseren het overheidsoptreden in de culturele sector op een kritische manier en bekijken de gevolgen ervan.

Daarnaast besteden we aandacht aan de manier waarop communicatie een strategische bijdrage kan leveren aan de realisatie van de organisatiedoelstellingen. Al deze aspecten van het cultureel ondernemerschap komen tot slot samen in een praktijkgerichte case over OPEK Leuven. Hier zijn we vriend aan huis: de cultuursessies op woensdag en donderdag vinden plaats in deze hybride kunstomgeving. Je schuift mee aan tafel met werknemers en bezoekers binnen OPEK en je bent meteen mee met wat er leeft in de cultuursector!

junior consulting project

Om je kennis meteen in praktijk om te zetten, werk je in het tweede semester 17 weken als ‘junior consultant’ aan een project in binnen- of buitenland. Je gaat aan de slag bij een van onze partnerbedrijven of je komt zelf met een voorstel. Bij de uitvoering van je project krijg je ondersteuning van  je persoonlijke UCLL projectbegeleider en je coach in ons partnerbedrijf

"Afgelopen concertseizoen kreeg ik als communicatie- en promotiemedewerker van muziekcentrum Het Depot hulp van een banaba student. Oorspronkelijk zou de student mij helpen met de website, een publieksonderzoek, de vrijwilligers en flyeren. Al gauw bleek dat we haar ook voor andere dingen konden inzetten, dankzij de bagage die ze o.a op de opleiding meegekregen had. Zo organiseerde zij de opendeurdag, brainstormde ze mee over nieuwe promoacties en vernieuwing van de website. Op die manier toonden wij dat we haar als volwaardig medewerker beschouwden. Zo kon zij ervaren wat het was om écht in de muzieksector te werken (met de rock’n’roll levensstijl die daarmee gepaard gaat). Wij van Het Depot hadden er gedurende enkele maanden die extra werkkracht bij waar we echt nood aan hadden."

Martje Ceulemans,   stafmedewerker communicatie en promotie Depot Leuven

 

"Een hele tijd terug stond een vacature open bij het Festival van Vlaanderen Brussel. Heel wat sollicitaties liepen binnen, maar eentje sprong er met kop en schouders boven uit: een studente Cultuurmanagement die het helemaal anders aanpakte: zij ‘bood mij de kans’ om gedurende vier maanden deze vacature in te vullen in het kader van het cultureel managementproject. Wat mij over de streep moest trekken? Een professionele begeleiding vanuit de opleiding, zowel vooraf als tijdens de hele periode; de kosten die ik zou uitsparen en tot slot: het feit dat ik zou beschikken over een volledig ingewerkte medewerkster… En na vier maanden? Ik heb haar vast in dienst genomen! Het project waarop zij werkte, leverde een sterke inhoudelijke en  beleidsmatige meerwaarde. En de begeleiding verliep perfect – een aanrader! "

Sophie Detremmerie, zakelijk directeur Festival van Vlaanderen

nog vragen?

Mail Katrien Goossens(link sends e-mail), modulemanager Cultuurmanagement(link sends e-mail).