Overslaan en naar de inhoud gaan

Doelgroep

Ben je een junior publieksbemiddelaar in een culturele organisatie en zoek je een stevige basis om je praktijk te verdiepen en verder uit te bouwen? Zoek je een navorming gegeven door experts uit de sector die theoretische kaders vlot koppelen aan een sterke praktijkervaring? Dan is de module ‘Cultuur en Bemiddeling’ een meerwaarde voor je loopbaan.

Inhoud

In deze module krijg je een introductie op bemiddeling tussen participanten en kunsten in diverse cultuurhuizen.

Er wordt dieper ingegaan op de manieren waarop participanten kunsten ervaren en betekenis creëren, en hoe we daarbij kunnen bemiddelen. Daarvoor wordt vertrokken van een stevig theoretisch kader, dat toelaat om de hedendaagse praktijk ter discussie te stellen op basis van concrete analyses. Hieraan gekoppeld worden mogelijke strategieën voorgesteld om de bemiddelingspraktijk te optimaliseren.

Volgende aspecten komen onder meer aan bod: de historische verhouding van kunstinstellingen met het publiek en de veranderingen naar aanleiding van de paradigmashift sinds de jaren zestig; educatietheorie, betekeniscreatie en ontwikkelingspsychologie; de esthetische ervaring en flow-theorie; inclusie versus doelgroepen; evaluatie en publieksonderzoek.

Docent

Marijke Van Eeckhaut is een ervaren docent met zowel een theoretische achtergrond als praktijkervaring. Zij heeft een doctoraatsonderzoek afgerond naar bemiddeling in musea voor moderne en hedendaagse kunst en is gespecialiseerd in visieontwikkeling, theoretische onderbouwing, methodische vernieuwing en het ontwikkelen van een alternatief aanbod op het vlak van bemiddeling. Haar praktijkervaring bestaat onder meer uit bemiddeling in het M HKA, het begeleiden van een participatief tentoonstellingsproject voor Mooss, M-Museum Leuven en Cera, en projecten voor diverse musea met het adviesbureau De derde verdieping.

Plaats

OPEK (Openbaar Entrepot voor de Kunsten) Leuven

Prijs module

570 euro