Overslaan en naar de inhoud gaan

De opleiding omvat 19 lesdagen (9 tot 17u30) en 40 stage-uren.  De stage-uren zijn vrij te kiezen door de deelnemer, maar dienen voor de examendag afgewerkt te zijn. Daarnaast dient de cursist ook 16 u externe bijscholingen te volgen voor de examendag. De bijscholing is vrij te plannen, maar dient diabetes-gerelateerd te zijn.

Tijdens de lesdagen krijg je meer inzicht in de ziekte, de voedingsaspecten, de consequenties voor de verdere levenskwaliteit- en –verwachting. Daarnaast wordt stilgestaan bij de nieuwe organisatie van de zorgtrajecten voor diabetespatiënten in de  eerstelijnsgezondheidszorg, de verschillende netwerken en structuren voor diabeteszorg.

De mens staat centraal in het hele proces. De personen die educatie volgen dienen ook gecoacht te worden. Elke mens heeft zijn verhaal, zijn leven. Diabetes komt plots in dit leven en vraagt aandacht. Als educator is het cruciaal dat de persoon centraal staat en samen op zoek gaat naar doelen die voor deze persoon haalbaar zijn. Dit is een levenslang proces en vraagt gedragsveranderingen en motivatie. Om de therapietrouw te verhogen, dient een educator hier als coach te fungeren.