Jongerenpanel van UCLL en Het Belang van Limburg geeft jongeren een stem | UCLL

Het Jongerenpanel, een initiatief van Hogeschool UCLL en Het Belang van Limburg, geeft jongeren in Limburg een stem en de mogelijkheid om mee te praten over actuele onderwerpen.

Elke week worden honderd Limburgse studenten bevraagd over hun mening. Dat kan gaan over het boerenprotest, het gebruik van gsm op school, de oorlog in Oekraïne of Gaza, de nakende verkiezingen enz. Op woensdag legt de redactie van de krant de jongeren per mail een vraag voor. Daarover geven de studenten dan online hun mening en lichten ook kort toe waarom ze die mening zijn toegedaan. De antwoorden worden door de krant verwerkt tot een artikel in de zaterdagkrant. 

De leden van het jongerenpanel zijn alvast enthousiast over het initiatief. Kyenna Van Roost van de opleiding Rechtspraktijk: "Ik ben blij de komende tijd mee na te kunnen denken over actuele thema’s en hier eventueel het debat over aan te gaan. " Ook Yentl Umans van Elektromechanica vindt het een mooie kans: "Men vraagt rechtstreeks aan ons onze mening."

Hoe denkt een jongere echt? 

Lotte Bevk uit de lerarenopleiding ziet een grote meerwaarde: "De meeste dingen die we nu op het nieuws zien, komen van sociale media. Dit geeft een heel vertekend beeld van hoe de gemiddelde jongere echt leeft en denkt." Madelief Vandermolen van de bachelor Vroedkunde: "Ik vind het zelf altijd interessant om te lezen hoe andere jongeren over de onderwerpen denken." 

Niet toevallig maken heel wat leraars-in-spe deel uit van het panel: "Om kinderen sterk in hun schoenen te zetten, moet je als leerkracht ook sterk in je schoenen staan en weten wat er in de wereld gebeurt," stelt Sophie Gielen.  Thor Haesen legt meteen de band met de verkiezingen: "Er zijn minstens twee zaken die je in mijn ogen zeker moet doen als 'first voter'. Je moet je inlezen over de standpunten van de politieke partijen zodat je een duidelijk beeld krijgt van welke partij jouw belangen het beste vertegenwoordigt. Ten tweede is het belangrijk om te weten hoe ons land functioneert."

“Het is niet de bedoeling om van ons panel politieke experten te maken, wel om te luisteren hoe zij naar bepaalde zaken kijken en om te leren hoe ze discussiëren," stelt Indra Dewitte, hoofdredacteur van Het Belang van Limburg. 

“We willen studenten opleiden tot geëngageerde wereldburgers. Als je hen elke week kan laten nadenken over iets waar ze in hun eigen klas- of vriendengroep over praten, is dat een zeer mooie stap”, vindt Marc Vandewalle, algemeen directeur van UCLL. 

Pittige vragen

De eerste actualiteitsvraag op 13 maart betreft de veroordeling van Dries van Langenhove oor negationisme, aanzetten tot haat, en rassensegregatie. Benieuwd wat de Limburgse jongeren ervan vinden. Zaterdag vind je hun antwoord in Het Belang van Limburg. 

Ook interessant