Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerstvolgend infomoment Biomedische laboratoriumtechnologie:

De ABCE proef

Zit je in het secundair onderwijs en denk je na over een opleiding in het hoger onderwijs? Ben je geboeid door wetenschapsvakken zoals chemie en biologie, maar weet je nog niet welke richting je wilt volgen? Dan is de ABCE-proef wat voor jou. De ABCE-proef helpt je een beeld te vormen van de inhoud van de opleiding met aandacht voor zowel theorie als praktijk, na te gaan of de opleiding aansluit bij je verwachtingen en interesses, in te schatten of je de opleiding aankunt. Alle info over deze proef vind je op de website. De proef zelf, kan je doen door hier te klikken.

Moet ik een wetenschappelijke vooropleiding gehad hebben om deze opleiding te kunnen starten?

Een goede wetenschappelijke basis is nodig. Uit de cijfers van de onderwijskiezer (onderwijskiezer.be) van het ministerie van onderwijs blijkt dat voornamelijk studenten met een wetenschappelijke vooropleiding het goed doen in deze richting. Voorbeelden hiervan zijn: Wetenschappen-Wiskunde, Economie-Wetenschappen, Latijn-Wetenschappen, Moderne talen-Wiskunde, Sportwetenschappen en Techniek-Wetenschappen. Richtingen die het minder doen zijn: Farmaceutisch-technisch assistent, Gezondheids- en Welzijnswetenschappen, Humane wetenschappen en Sociaal-Technische wetenschappen. Je kan je voorkennis wiskunde en wetenschappen testen via onze instaptoets wiskunde-wetenschappen
 

Moet ik veel Wiskunde gehad hebben om deze opleiding te kunnen starten?

Een goede wiskundebasis is zeker een pluspunt. Best heb je minimaal 4u/week wiskunde gevolgd op de middelbare school. Je kan je voorkennis wiskunde en wetenschappen testen via onze instaptoets wiskunde-wetenschappen
 

Komt er veel Engels in de opleiding?

Doorgaans worden de lessen in het Nederlands aangeboden. Er wordt soms wel gebruik gemaakt van Engelstalige handboeken en wetenschappelijke artikels. In de hogere opleidingsfases kan het ook gebeuren dat een opleidingsonderdeel volledig in het Engels wordt gedoceerd.
 

Kan ik gemakkelijk schakelen tussen beide UCLL campussen?

Ja, de curricula van campus Gasthuisberg en campus Diepenbeek zijn volledig identiek. Je kan dus op elk moment van de opleiding schakelen van de ene naar de andere campus. Let wel op: campus Diepenbeek beidt enkel de afstudeerrichting medische laboratoriumtechnologie aan.
 

Kan ik ook in februari starten met de opleiding?

Instromen kan ook in februari. Je start dan met de opleidingsonderdelen van het tweede semester. Het academiejaar daarop vat je de opleidingsonderdelen van het eerste semester aan.
 

Wat is het verschil tussen Biomedische laboratoriumtechnologie en de afstudeerrichting Biochemie binnen de opleiding Chemie?

Het grootste verschil zit in de eerste en de tweede opleidingsfase. Binnen de opleiding biomedische laboratoriumtechnologie ligt de nadruk minder op de chemische opleidingsonderdelen. In tegenstelling tot de afstudeerrichting biochemie, krijg je binnen BLT vanaf de start biomedisch getinte opleidingsonderdelen, voorbeelden hiervan zijn histologie, fysiologie en microbiologie.
 

Wat is het verschil tussen een professionele bachelor Biomedische laboratoriumtechnologie aan de hogeschool of een academische bachelor Biomedische wetenschappen aan de universiteit?

Binnen een professionele bachelor aan een hogeschool ligt een grotere nadruk op het verwerven van praktische vaardigheden. Professionele bachelors zijn in de eerste plaats gericht op de beroepspraktijk om ervoor te zorgen dat je na het afstuderen direct inzetbaar bent op de arbeidsmarkt. Een academische bachelor daarentegen bereidt je in de eerste plaats voor om een academische master aan te vatten en is eerder gericht op het aanleren van academische vaardigheden.
 

Hoe zit het met de slaagkansen?

Je slaagkans hangt af van meerdere factoren. Eén daarvan is je vooropleiding. Op de onderwijskiezer.be van het ministerie van onderwijs en vorming kun je het studierendement in het eerst jaar BLT vinden voor de meest voorkomende vooropleidingen vanuit heel Vlaanderen. Bijvoorbeeld voor studenten met een vooropleiding Wetenschappen-Wiskunde die starten aan de opleiding BLT is dit gemiddeld 85%; voor Techniek-Wetenschappen 71%; voor Humane wetenschappen 51%; en voor Sociaal-Technische wetenschappen 46%. Daarnaast hangt je slaagkans uiteraard ook af van andere factoren zoals motivatie en studievaardigheden. Studierendement (in %): om na te gaan hoe goed een student het doet, kan berekend worden hoeveel studiepunten hij/zij verworven heeft in vergelijking met het totaal aantal studiepunten dat hij/zij heeft opgenomen. Een studierendement van 85% betekent dus niet dat 85% van de studenten slaagt, maar wel dat zij samen gemiddeld 85% van de opgenomen studiepunten behalen.
 

Gaan alle lessen door op deze campus?

Ja, alle lessen gaan steeds door op de eigen campus. Sporadisch kunnen er lessen ingepland worden op naburige campussen.
 

Heb ik veel les? Hoe ziet het uurrooster eruit?

Hieronder een voorbeeldje van een weekrooster in de eerste periode van de eerste opleidingsfase.

veelgestelde_vragen_-_studietabel_-_update.jpg