Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

UCLL organiseert STEM-dag voor het basisonderwijs

dinsdag 28 februari

Op woensdag 22 maart organiseerde hogeschool UC Leuven-Limburg een STEM-dag voor het basisonderwijs. 300 studenten van de lerarenopleiding en externe deelnemers gingen actief aan de slag met boeiende wetenschappelijke onderzoeksopdrachten.

In de workshops kwamen dino’s terug tot leven, barstten zelfgemaakte vulkanen uit en werd er volop geëxperimenteerd met kleurstoffen en oliën. De deelnemers maakten elektriciteit met aardappels en citroenen, bereidden een ecolunch en leerden hoe smodderen tot een intense zintuiglijke beleving kan leiden. Bij UCLL vinden we het enorm belangrijk dat toekomstige leraren zelf materialen kunnen vervaardigen.

Met goedkope en haalbare materialen wetenschappelijke proeven uitvoeren is het uitgangspunt van de STEM-lessen. “Op Campus Oude Luikerbaan maken we al jaren gebruik van free-cyclingbakken waar studenten gratis materialen kunnen vinden voor hun werkveldopdrachten. Zo kan elke leraar in het basisonderwijs wetenschapper worden op een leuke en proefondervindelijke manier”, aldus Jeannine Schreurs, docent aan de lerarenopleiding bij hogeschool UC Leuven-Limburg.

“Wetenschap is zoveel meer dan proefjes uitvoeren met een WAW-effect. Wetenschap zet heel sterk in op onderzoekend leren en focust zich op verwondering en bewondering voor de natuurverschijnselen op deze aarde. Die boodschap willen we op deze STEM-dag uitdragen”, aldus de organisatie.