Overslaan en naar de inhoud gaan

U bent hier

Limburgse Zorgacademie biedt aangepast opleidingsaanbod aan voor woonzorgcentra en psychiatrische instellingen

maandag 27 april
Logo Limburgse Zorgacademie
De woonzorgcentra (WZC) blijven kampen met een groot personeelstekort en toegenomen werkdruk. Bovendien worden medewerkers geconfronteerd met geheel nieuwe noden bij hun bewonerspopulatie. De zorgverstrekkers hebben uiteraard een excellente basisopleiding gehad, maar op deze nieuwe situatie was niemand echt voorbereid. De Limburgse Zorgacademie (LiZa), het samenwerkingsverband tussen Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL), Hogeschool UCLL en HBO Verpleegkunde Genk, wil hen hier graag in ondersteunen. Ze installeren onder andere een hotline, bieden instructiefilmpjes aan en organiseren een wekelijkse online conferentie. Maar ze gaan ook zorgverleners ter plaatse coachen en trainen.
 
De drie partners van LiZa (Genk) geven samen vorm aan dit specifieke opleidingsaanbod. Lieve Haumont, opleidingsverantwoordelijke Verpleegkunde UCLL: “LiZa hoopt de zorgverleners te kunnen bijstaan en ervoor te zorgen dat ze zich beter gewapend voelen om deze uitdagende zorgen het hoofd te bieden. Samen voorzien we een opleidingsaanbod met verschillende opties. Zo kunnen de instellingen zelf inbellen om hun vragen te stellen aan de experts. Afhankelijk van de noden zijn er ook ondersteunende educatiefilms - online instructiefilmpjes - die handig zijn om te gebruiken op een smartphone of tablet. En we voorzien ook een wekelijkse online conferentie met een Q&A rond ziekenhuishygiëne en ouderenzorg in deze specifieke omstandigheden.” 
 
De leerzorgspecialisten van Hogeschool UCLL trekken bovendien zelf naar de WZC en psychiatrische ziekenhuizen om gericht educatie, training en coaching te voorzien. Ze denken ook mee na over de organisatie en de training van het personeel in de WZC. “Met acties op verschillende fronten hoopt ook UCLL de zorgverleners te kunnen bijstaan en ervoor te zorgen dat ze zich beter gewapend voelen om deze uitdagende zorgen aan te gaan” zo zegt Lieve Haumont nog. 
 
“Woonzorgcentra dreigen te bezwijken onder de ‘Corona-druk’” zegt Kurt Surmont, verpleegkundig-paramedisch directeur in het ZOL. “Er bevinden zich ernstig verzwakte bewoners met nood aan specifieke zorgen. Vanuit het ZOL willen we hier mee een rol in spelen. Samen met de dienst Geriatrie en onze ziekenhuishygiënisten proberen we oplossingen te bieden voor vragen en uitdagingen binnen de WZC. Dit gaat - naast de hierboven beschreven initiatieven - ook over het zoeken naar de juiste beschermingsmaterialen, tot het, waar mogelijk, bieden van verpleegkundige en/of logistieke ondersteuning binnen het WZC. Ook inzake palliatieve zorg en begeleiding leiden de huidige strenge bezoekmaatregelen tot nieuwe manieren en aandachtspunten in het omgaan met het levenseinde. Ook daarover willen we graag onze kennis delen.”