Poster (3 MLT) - Chayenn Tesseur | UCLL

Optimalisatie kalibratiestrategie voor kwantitatieve lc-ms/ms analyses

De kwantitatieve analyse van tacrolimus, cyclosporine, everolimus, voriconazole, lamotrigine en mycofenolaat wordt uitgevoerd in het kader van TDM en gebeurt via LC-MS/MS. Bij deze analyses wordt bij elke run een standaardreeks meegenomen om een kalibratiecurve te kunnen opstellen. Dit vergt behoorlijk wat tijd en is arbeidsintensief. Het doel van deze studie is nagaan of de kwaliteit van de analyses gewaarborgd kan blijven wanneer men eerder opgestelde kalibratiecurves zou hergebruiken.
Er worden voor elke component twee geïmporteerde ijkcurves vergeleken met een nieuwe ijklijn. Voor cyclosporine en tacrolimus is gekozen om ook te vergelijken met een kunstmatig samengestelde ijklijn die bestaat uit ijkcurves van drie opeenvolgende analysedagen. Stalen, interne controlestalen en externe controlestalen werden afzonderlijk statistisch geanalyseerd.
Het hergebruik van reeds gelopen ijklijnen werkt tijdbesparend, maar de resultaten vertonen meer spreiding dan via de klassieke kalibratiestrategie, zeker bij langdurig hergebruik van een curve of grote ingrepen aan de apparatuur. Om een beter beeld te krijgen op lange termijn zijn meer datasets nodig over verschillende periodes om met elkaar te kunnen vergelijken. Dit biedt mogelijkheden om in de toekomst uitgebreider onderzoek over te doen.

Algemene gegevens

Stageplaats: Jessa Ziekenhuis
Afdeling: Speciale chemie en serologie 

Biomedische laboratoriumtechnologie, iets voor jou?

Opleidingstype
Eerstvolgende infodag
Karolien Decamps Opleidingsverantwoordelijke BLT Leuven
Karolien Decamps
Opleidingsverantwoordelijke Biomedische Laboratoriumtechnologie (Leuven)
Eveline Strackx Opleidingsverantwoordelijke BLT Diepenbeek
Eveline Strackx
Opleidingsverantwoordelijke Biomedische Laboratoriumtechnologie (Diepenbeek)
Jos Depovere
Lector Biomedische Laboratoriumtechnologie (Leuven)
Sofie Pieraets
Lector Biomedische Laboratoriumtechnologie (Diepenbeek)