Studenten energietechnologie aan het woord | UCLL

Vincent, een student Moderne Talen-Wetenschappen (ASO), en Jitse, een student Elektrische Installatietechnieken (TSO), kozen beiden voor het keuzetraject Elektrotechniek binnen de opleiding Energietechnologie.

“Energietechnologie is een opleiding met een goede verhouding tussen theorie en praktijk. Tijdens de theorielessen leerden we alles over energie, van de opwekking tot het verbruik. Die kennis pasten we vervolgens toe in labo’s en projecten.

Eén van onze projecten was een ecologische wafelenbak: op vraag van het Inspirocollege gingen we op zoek naar een duurzame manier om wafels te bakken. Dit project hebben we van het begin tot het einde volledig mogen uitwerken. Speciaal voor dit initiatief ontwikkelden we een energiefiets waarmee energie opgewekt werd voor het mixen van het deeg. Tijdens de wafelenbak droegen wij de verantwoordelijkheid om technisch alles in goede banen te leiden. Daaruit hebben we veel geleerd. Bovendien kregen we de kans om de kennis die we de afgelopen jaren verworven hadden, effectief in de praktijk om te zetten.

Nu we afgestudeerd zijn, beseffen we dat één van de grootste pluspunten van de opleiding ongetwijfeld de brede waaier aan vakken is. Dankzij die brede basis zijn we optimaal voorbereid op een steeds veranderende arbeidsmarkt met grote werkzekerheid!”

Annelies startte haar schoolcarrière in het hoger onderwijs aan de universiteit. Daar volgde ze eerst een semester Industrieel Ingenieur, maar die opleiding bleek iets te theoretisch.

“Ik ben toen op zoek gegaan naar een opleiding die theorie en praktijk combineert en aansloot bij mijn interessegebied: technologie.” Vrij snel kwam Annelies uit bij Energietechnologie: “In deze opleiding vond ik de perfecte combinatie van theorie en praktijk. We bouwden onze theoretische kennis uit, maar pasten die kennis tijdens de opleiding ook toe in projecten en onze stage.

Voor het opleidingsonderdeel Energiemanagement werkten we aan een ontwerp voor een container die volledig voorzien is van hernieuwbare energie. We moesten daarbij ook rekening houden met een bepaald budget. Het leukste is dat die container ook effectief verwezenlijkt werd.”

In haar laatste jaar stond Annelies voor een belangrijk kruispunt in haar leven: “Dankzij de opleiding Energietechnologie heb ik een brede waaier aan mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Ik koos voor de afstudeerrichting Elektrotechniek en kan daarmee verschillende richtingen uit.” De opleiding biedt echter ook het perfecte opstapje om verder te studeren. “Daarom overwoog ik een schakeljaar te beginnen naar de opleiding Industrieel Ingenieur, en zo alsnog mijn master te behalen.”

Jordi Daenen

"Na mijn bachelorstage bij Beckhoff Automation mocht ik een visualisatie ontwerpen met de nieuwe TwinCAT HMI software waar ik tijdens mijn stage ervaring mee had opgedaan. Op deze visualisatie kregen de bezoekers van Pukkelpop te zien wat het energieverbruik was van de volledige UCLL-stand. En hoeveel groene energie de mobiele unit en de solar flower opwekten. Ik moest er voor zorgen dat er mooie grafieken van verbruikte en opgewekte energie op de beeldschermen te zien waren. Dit was nog een hele uitdaging omdat ik deze grafieken zelf moest programmeren. Maar na een beetje zelfstudie op het internet ging dit redelijk vlot."

Energietechnologie, iets voor jou?

Opleiding te volgen op
Opleidingstype
Eerstvolgende infodag