Blended Intensive Programme | UCLL

Deze week sloegen studenten uit 9 landen samen met hun lectoren de handen in elkaar met onze Moving Minds. In heterogene groepen met verschillende nationaliteiten én opleidingen verkennen ze zo uitdagingen en kansen in duurzaamheid maar ook culturele hoogtepunten in Limburg. Opleidingsverantwoordelijke Maggy Timmermans: "We mikken niet alleen op inspanning maar zeker ook op ontspanning."

Elke dag krijgen de studenten workshops en lezingen over duurzame toepassingen in verschillende sectoren: voedingsindustrie, bouw, mobiliteit, verpakkingsmaterialen, windenergie met daarna toffe activiteiten georganiseerd door de UCLL-studenten zelf. Van een tour op de campus door eentje rond Hasselt met tussenstop in het jenevermuseum tot een rasechte interculturele avond met voorstelling van alle landen. 

De rode draad doorheen de week blijft echter samen oplossingen zoeken naar challenges binnen duurzaamheid, met 4 thema's waaruit elk team kon kiezen: E-Mobility, Building Performance, Batteries en Sustainability in Higher Education.

Internationale vibe op de campus

De studenten worden daarin echter niet in het diepe gegooid, gezien de deelnemers online reeds kennis maakten voor de internationale week.  Opleidingsverantwoordelijke Maggy Timmermans: "Onze eigen studenten werden elk buddy van 2 externe studenten tijdens een onderdompeling in een relevant duurzaamheidsthema. Het gaat ook om interculturele en internationale competenties ontwikkelen en die dynamiek op de campus geeft een leuke vibe." De internationale studenten en docenten die hen vervoegen komen uit heel wat partnerinstellingen, om zo expertise optimaal samen te brengen. 

Ook studenten van ISEC COIMBRA waren aanwezig, waaronder Miguel (rechts op de foto): “I never expected that I would get to know so many people in different countries within a week, but I love the experience. I also believe that the things I’ve learned about sustainability will truly help me in the future.”

Medestudent 
José Pedro Tomás Fernandes Simões vult aan:  "I am most interested in the risks and challenges in trying to create a more sustainable future. To me that's the theme of this week. I’m here to learn and to search more information because before this week I was a little short on information about that."

When I arrived I didn’t know what to expect because it is a new country, but this week already feels like a success story.

Francisco Artur Conçalves Almeida Carneiro, student ISEC COIMBRA (midden op de foto)

De meerwaarde van diverse opleidingen

In totaal nemen ongeveer 100 studenten deel aan de Blended Intensive Programme: Sustainable Cities and Communities. Ook de achtergrond van de studenten is divers met voornamelijk studenten uit de Bachelor Chemie maar ook studenten uit de bachelors Energietechnologie en Elektromechanica. Spreker Peter van Hout: "Duurzaamheid komt terug in meerdere studierichtingen en die werken ook samen om de materialen te kunnen maken. Daarom is het ook interessant om studenten die niet focussen op elektriciteit in hun vakgebied daarrond te laten werken. Inzicht in de andere componenten van waar ze mee werken kan enorm waardevol zijn binnen samenwerkingen."

Glenn Meesen volgde de bachelor Chemie en studeerde verder tot master in de industriële wetenschappen. In zijn masterjaar neemt hij vrijwillig deze internationale week op: "We starten bijna met een job en duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor de meeste bedrijven. Net in je laatste jaar de mogelijkheid krijgen om daar dan meer te weten te komen, zeker gericht op verschillende aspecten van het bedrijfsleven, is zeer interessant. Ik ben zelf ook al benaderd geweest door bedrijven met focus op duurzaamheid dus ook op dat vlak is het zeker nuttig om hier op in te spelen. Wat topics betreft: we hebben heel wat over huizen gezien en duurzamer wonen. Gezien ik zicht heb op een job in dat vakgebied trekt vooral dat mijn aandacht. Daarnaast is duurzaamheid ook overal, nu en in de toekomst.”