Het verhaal van Dorien | UCLL

Studietraject

Van patiënt in de psychiatrie tot ervaringswerker

Ze werd meerdere keren opgenomen voor haar angststoornis en autisme en begeleidt nu patiënten in de instelling waar ze zelf in opname was. 

Dé troef van het graduaat?

“De persoonsgerichtheid en flexibiliteit. Je studiepunten aanpassen of eens een pauze nemen, dat kan niet zomaar in een andere studie. Ze bekijken hier niet wat er mogelijk is vanuit het theoriegedeelte, maar wel vanuit jou als persoon: wat kan jij aan?”  

Ik voel me evolueren als persoon en sta veel sterker in mijn schoenen. Prachtig als een studie dat voor je kan betekenen
Dorien

Dorien, 28 jaar, Ervaringswerker in de Geestelijke gezondheidszorg

“Na een opleiding tot modeontwerpster kwam ik terecht in een keten met accessoires, waar ik mensen adviseerde. Dat deed ik graag, maar het vroeg wel veel van mij. Ik heb autisme en kan mezelf wel sociale vaardigheden aanleren, maar dat is vermoeiender voor mij dan voor een doorsnee iemand. Er waren ook altijd veel indrukken: het contact met mijn baas, klanten en collega’s, de radio die speelde, visuele prikkels, de stormloop tijdens de solden …  Ik kwam ’s avonds uitgeput thuis. Toen mijn contract niet verlengd werd, besefte ik dan ook dat het tijd was om een nieuwe wending te geven aan mijn carrière.” 

Op kousenvoetjes 

Na enkele gesprekken met het GTB (het Gespecialiseerd Team Bemiddeling – helpt mensen met een beperking of gezondheidsprobleem om geschikt werk te vinden en te houden, red.) besefte ik dat ik liefst mensen begeleid op mentaal vlak. Ik voelde dat ik die richting uit moest. Maar wel op kousenvoetjes. Toen ik me inschreef voor deze studie, nam ik amper 12 studiepunten op. Ik had dat nodig, voorzichtig starten. Een hele dag les krijgen, kon ik dat wel? En hoe zouden de medestudenten zijn? Maar intussen combineer ik mijn derde jaar al met een job! Mijn stage, nota bene in een instelling waar ik zelf patiënt ben geweest, liep zo goed dat ze me werk hebben aangeboden. Die erkenning doet me enorm veel deugd!” 

Dorien, traject Ervaringswerker GGZ

Zwarte gedachten 

“Mijn eigen ervaring in de geestelijke gezondheidszorg begon in 2009. Ik was toen 15 en al een tijdje aan het sukkelen met mezelf. In 10 jaar tijd ben ik uiteindelijk 20 keer opgenomen! Maar dat was nodig om te staan waar ik nu sta. Het ging moeilijk op school, ik had zwarte gedachten en een laag zelfbeeld door pestervaringen in het verleden. Ik was een specialist in doemdenken, werd zelfs een beetje paranoïde. Ik zei dan ook geen woord in de klas. Toen mijn moeder me zag afglijden, trok ze aan de alarmbel. Eerst vond ik dat ze overdreef, maar nu ben ik dankbaar. Zonder haar aansporingen had ik nooit mijn middelbaar diploma gehaald. En dan had ik hier niet kunnen werken aan mijn toekomst.” 

Even pauzeren 

“Het pad dat ik heb afgelegd met mijn medestudenten, is heel bijzonder. We hebben veel respect voor elkaar omdat we allemaal een psychische kwetsbaarheid hebben en daarvoor durven uitkomen. Het eerste vak dat ik volgde was ‘identiteit en werkveld.’ Als examen moesten we ons eigen herstelverhaal vertellen voor de groep. Het was zwaar en intens, maar ook prachtig om te zien hoe iedereen gegroeid was. Tijdens de stages heb ik ook mijn grenzen beter leren stellen. Ik ben heel streng voor mezelf. Toen ik het wat moeilijker had, ben ik even ingetrokken bij zusters naast de school, om rust te vinden. Een oudere zuster is toen beginnen rondspringen terwijl ze zei: ‘ik kan je lat niet aanraken, die ligt te hoog!’ Daar denk ik vaak aan terug en het helpt me vooruit. Ik hou van feedback omdat ik er iets mee kan, terwijl ik dat vroeger als kritiek zag en blokkeerde.” 

Een brug zijn 

“Op de plek waar ik nu ga werken, heb ik als patiënt niet altijd de mooiste kant van mezelf laten zien. Mijn basishouding was toen: ‘ik kan dat niet, ik wil dat niet, ik doe dat niet’. Maar zij hebben me geconfronteerd met waarom ik op alles ‘nee’ zei en ervoor gezorgd dat ik niet vast bleef zitten. Nu is het aan mij om het verschil te maken voor anderen. Ik wil een brug vormen tussen patiënten en het team. Soms zei ik tijdens mijn stage: ‘bekijk het eens vanuit het standpunt van de patiënt: dit was misschien niet duidelijk voor hem of haar’. ‘Oh’, zeiden ze dan. ‘Daarom zouden je we dus moeten aannemen!’ En kijk, intussen is het ook echt gebeurd.” 

Blijven groeien 

“Ik ben niet meer de Dorien van aan het begin van de studie. Ik heb nee leren zeggen op een veel gezondere manier. (lacht) Ik voel me evolueren als persoon en sta veel sterker in mijn schoenen. Prachtig als een studie dat voor je kan betekenen! Aan mensen die twijfelen om de opleiding te volgen omdat ze schrik hebben om zichzelf tegen te komen, kan ik zeggen: ja, dat zal gebeuren. Maar daar moet je door! Trust the process.” 

Maatschappelijk werk Heverlee, iets voor jou?

Opleiding te volgen op
Opleidingstype
Eerstvolgende infodag
Bernadette Houdart Opleidingsverantwoordelijke graduaten Welzijn Heverlee
Bernadette Houdart
Opleidingsverantwoordelijke Graduaten Welzijn Heverlee