Langer genieten van festivals? Zorg voor je gehoor! | UCLL

Alexine, Anne-Julie en Ine onderzochten hoorzorg in Vlaanderen voor hun bachelorproef in afstuderrichting Health Care Management. Wat is erover gekend en hoe kan je hoorschade voorkomen en behandelen? Anne-Julie: “87,70% van onze respondenten vindt het heel belangrijk om zich te beschermen maar slechts 77,60% doet dat ook. De meeste mensen die actie ondernamen, kiezen voor oordopjes, maar er zijn ook andere preventieve maatregelen die minder bekend zijn. Het is bijvoorbeeld ook schadelijk als je een koptelefoon langer dan een uur aan een stuk draagt.”

Wat is jullie het meest opgevallen in jullie onderzoek?

Alexine: Dat er over het algemeen te weinig kennis is over gehoorschade. Preventief moet er veel meer informatie over gegeven worden en zijn er campagnes nodig naar het grote publiek toe om hen meer informeren.

Anne-Julie: We hebben ook gezien dat de gevolgen van gehoorschade op zowel sociaal als persoonlijk vlak écht heel groot zjin. Maatschappelijk gezien is er ook een grote kost aan verbonden als het onbehandeld blijft.

Ine: Als er meer kennis is zal de drempel voor preventieve acties te ondernemen ook veel kleiner zijn, waardoor er minder behandelingen moeten opgestart worden.

Was die drempel voor preventieve maatregelen zoals oordopjes hoger dan verwacht?

Anne-Julie: 87,70% van onze respondenten vindt het heel belangrijk om zich te beschermen maar slechts 77,60% doet dat ook. Dus een groep van de mensen vindt hun gehoor behouden belangrijk maar doet het niet omdat het ‘nog niet zo slecht is’ en ze de nood daarom nog niet voelen.

Alexine: Dat is misschien wel hét belangrijkste: dat jongeren als ze beter geïnformeerd zijn niet meer denken mijn gehoor is nog goed dus beschermen is nog niet nodig.

Wat voor acties kunnen mensen zoal ondernemen?

Anne-Julie: De meeste mensen die actie ondernamen, kiezen voor oordopjes, maar er zijn ook andere preventieve maatregelen die minder bekend zijn. Het is bijvoorbeeld ook schadelijk als je een koptelefoon langer dan een uur aan een stuk draagt. Er zijn wel heel veel zaken die ook kunnen helpen of net niet en gewoon minder gekend zijn. Verder is er ook afstand van geluidsbronnen nemen dus niet naast de box gaan staan op festival, pauze houden van geluidsbronnen zoals luide muziek, je kan een afspraak maken in een gehoorcentrum voor een gratis test, oordoppen op maat, … dat zijn de voornaamste acties die je als individu kan ondernemen.

Alexine: Én een gezonde levensstijl maakt ook een verschil, want het is bewezen dat ook roken een risicofactor is om gehoorschade op te lopen. Ook alcohol drinken hoort daarbij.

Hoorzorg in Vlaanderen is actueel omdat we in de gezondheidszorg sowieso meer moeten inzetten op preventief gedrag. Dit is echt een project dat opgepikt kan worden door de ziekenfondsen.

Katrien Verhoeven, lector en begeleider

Hebben jullie contact gehad met specialisten uit de sector?

Ine: Ja! Bij uitleg van de onderwerpen hebben ze het onderzoeksproject voorgesteld. Eens de groepjes gevormd werden hebben we ook met hen gepraat en daarna ook met hen samengezeten. Dat begon bij de bepaling van de onderzoeksvraag, maar daarna hebben we ook samengezeten met hen. Die feedback kwam ook van mensen uit de sector, wat een meerwaarde is. 

Anne-Julie: Leo Deraeve was daarin een zeer sterke contactpersoon . Hij is voorzitter van Onici, een informatiecentrum voor cochlear-implantaten en hij heeft zelf ook al veel onderzoeken gedaan. We hebben hem veel gerefereerd in onze paper (lacht). Hij zit ook in de wereldgezondheidsorganisatie in de groep voor Hoorzorg (the world hearing forum). Ook Marieke De Boeck gaf ons interessante feedback als marketing access salesmanager voor Cochlear-implantaten in de Benelux en ook bezig met de prijs van implantaten.

Hoe zijn jullie bij dit onderwerp uitgekomen?

Anne-Julie: We kregen een aantal onderwerpen om uit te kiezen uit de sector, die in samenspraak met onze coaches worden gefinetuned. Een van de redenen waarom dit onderwerp er ook tussen uit sprong is omdat ze deel hiervan eventueel ook buiten Vlaanderen willen gebruiken, in de wereldgezondheidsorganisatie. Dat betekende dat het ook gedeeltelijk in het Engels moest worden geschreven. Ook Cochlear is belangrijk in dat verhaal.

Alexine: Organisatie en Management is ook een bachelor die inzet op talen en in het Engels schrijven was een leuke challenge (lacht).  We hebben ook nog veel geleerd over het onderwerp tijdens ons onderzoek. Bij elk onderwerp weet je wel basiszaken maar je ontdekt veel meer naarmate je onderzoek vordert. De fun en niet zo fun facts bleven komen.

Wat hierna?

Ine: Ik heb gesolliciteerd voor een job in het Heilig Hart Ziekenhuis op het secretariaat van gyneacologie.

Alexine: Ik ben momenteel nog aan het twijfelen tussen twee ziekenhuizen. Ik heb meteen twee interessante jobaanbiedingen gekregen. Dat toont ook dat er nood is: we hebben gemerkt dat je echt wel werk vindt met Health Care Management.

AJ: Ik heb mijn stage ook in het Heilig Hart Ziekenhuis gedaan. Ik heb er een functie gedaan die nog bestond en die gecreëerd is voor mijn stage om na te gaan of dat een meerwaarde was voor hen, van administratieve ondersteuning op een verpleeg-eenheid. Dat gebeurt nog op niet veel plekken maar als ze die job kunnen aanbieden heb ik er zeker interesse in, want ik kon er wel een verschil maken

Wat hoop je dat er volgt uit jullie bachelorproef?

Alexine: Ik hoorde Marieke net zeggen dat er resultaten uit ons onderzoek zijn gekomen waar ze effectief meer mee gaan doen op vlak van tevredenheid en de kostprijs van de implantaten. Ik denk dat we wel verwachten dat ons onderzoek effectief iets ind e gang zit en het net iets meer op de kaart zet. Verder zou het wel mooi zijn als we ook gepresenteerd worden op het World Hearing Forum.

Anne-Julie: Leo Degraeve heeft nog niet gezegd wat hij er exact mee wil doen, maar wel dat hij het heel interessant vond. We hopen dat het dus ook via hem een impact kan hebben. We willen ook meedoen aan de Vlaamse Scriptieprijs en zo hopelijk ook zo nog eens de kans krijgen om hoorzorg in de kijker te zetten.
 

Wat wil je nog meegeven?

Anne-Julie:  Bescherm je gehoor, we wisten wel dat dat relevant was maar ons onderzoek heeft getoond dat er heel veel negatieve gevolgen zijn aan gehoorschade zoals zelfs werkloosheid, depressie en dementie. Veel zaken waarvan je niet wist dat het kon door gehoorschade. Het is misschien niet altijd zo mooi om oordoppen te dragen…

Alexine: … maar niet te lang wachten. Niet tot het te laat is.

Ine: Beter voorkomen dan genezen (lacht)

 

In hun voetsporen treden?