Moving Minds, Healthy Minds | UCLL

Van 1 tot 10 oktober zetten we bij UCLL het belang van een goede geestelijke gezondheid extra in de kijker. Het is dan namelijk de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid. Heb je ook al gemerkt dat we meestal pas over mentale gezondheid spreken als het niet goed gaat? Het is net belangrijk om aandacht te hebben voor onze mentale gezondheid, zowel wanneer het goed gaat als wanneer we ons (even) minder voelen. Bekijk wat UCLL zoal doet voor haar studenten om samen veerkrachtiger te zijn. 

Activiteiten tijdens de 10-daagse van de geestelijke gezondheid

soep
Donderdag 3 oktober
  • Geniet samen van ‘te gekke soep’ – Genk

    Studenten en medewerkers – In het studentenrestaurant van campus Genk geniet je van 11.30 uur tot 13.30 uur van een gratis tas soep. 

  • Bezoek van de campushonden – Diepenbeek

    Studenten - Op campus Diepenbeek lopen 's middags de campushonden rond, van 11.30 uur tot ongeveer 13 uur. De studenten kunnen ermee knuffelen en wandelen op de campus. UCLL hoopt dat de campushonden een positieve impact hebben op het mentaal welzijn van de studenten. 

Maandag 7 oktober 
  • Leren omgaan met faalangst - Leuven 

    Studenten - UCLL biedt een reeks groepstrainingen aan, onder meer deze over faalangst. Iedereen heeft wel eens last van faalangst. Voor de ene geeft het net dat extra beetje energie, voor de ander werkt het eerder verlammend en kost het energie. Sommigen hebben er last van in de schoolse context wanneer er gepresteerd moet worden, anderen dan weer in situaties waar sociaal contact voorop staat.  

Dinsdag 8 oktober 
  • Bezoek van de campushonden – Diepenbeek 

    Studenten - Op campus Diepenbeek lopen 's middags de campushonden rond, van 11.30 uur tot ongeveer 13 uur. De studenten kunnen ermee knuffelen en wandelen op de campus. UCLL hoopt dat de campushonden een positieve impact hebben op het mentaal welzijn van de studenten. 

  • Workshop voor studenten van gescheiden ouders – Leuven 

    Studenten – Een scheiding van ouders is lastig en niet enkel voor jonge kinderen. De doelgroep van studenten wordt vaak gezien als ‘oud genoeg’ om met het thema om te gaan. Studenten zijn echter vaak onderweg en in die zin, nergens ‘echt’ thuis. Van school naar huis, van huis naar school, naar kot, naar huis, naar een ander huis… Wat is het soms moeilijk om ergens tot rust te komen. Deze workshop, vanuit UCLL-onderzoeksproject 'The Voice of Kids', vindt plaats op 8 oktober van 17.30u tot 19u. Op 14 oktober is er ook een workshop in campus Diepenbeek. 

Studentendienst en psychosociale dienst

Kopzorgen? Nood aan een luisterend oor? In vertrouwen met iemand praten? Elke student kan bij UCLL beroep doen op de studentendienst of studentenpsycholoog van zijn opleiding voor een persoonlijk en vertrouwelijk gesprek. Naast individuele gesprekken zijn er ook allerlei workshops en groepstrainingen. 

The Wall in Campus Gasthuisberg

Welzijn zichtbaar maken

Na de verbouwingen op campus Gasthuisberg is er een nieuwe, gezellige plek ontstaan: The Break. Dat wordt het hart van onze living campus, met een koffiehoek en rustruimte. Binnen The Break is er een blanco muur, The Wall, waar we een kunstwerk willen creëren rond welzijn. Van nu tot eind oktober verzamelen we thema’s die je associeert met welzijn op de campus. Studenten en medewerkers schrijven hun idee op een post-it en plakken het op de muur. Daarna volgt er een wedstrijd waarin ze hun ontwerp voor The Wall kunnen indienen. Het winnende ontwerp zal de muur sieren en het gesprek over welzijn op gang brengen. To be continued!

Aanbod van onderzoekscentrum UCLL Research & Expertise

Veerkracht maakt deel uit van het omgaan met levensuitdagingen tijdens overgangsperioden op verschillende levensgebieden. Ons onderzoekscentrum Resilient People draagt als interdisciplinair expertisecentrum bij aan de duurzame ontwikkeling van veerkrachtige relaties in de samenleving. Focuslijn SPRONG richt zich specifiek op onder meer jongeren en veerkracht versterken met een aantal dienstverleningen voor het werkveld.

Theatervoorstelling KATVIS over kwetsbaarheid

katvis

KATVIS is een theatervoorstelling met vervolgtraject en workshops op maat van een school of organisatie. We gaan aan de slag met het thema kwetsbaarheid in een digitaal tijdperk. Jongeren krijgen ruimte en een stem om met deze thematiek en aan de slag te gaan. KATVIS gaat over Kat, een jonge vrouw met complexen en onzekerheden. Ze probeert het hoofd boven water te houden maar heeft het emotioneel moeilijk. Ze creëert een alter ego dat er beter en mooier uitziet dan zijzelf. Iemand waar ze zich achter kan verschuilen… 

Traject om het welzijn van jongeren te bevorderen

healthy minds

Deze vorming leidt je op tot begeleider van een veerkrachtversterkend groepstraject om de mentale weerbaarheid van jongeren op een laagdrempelige manier te versterken. Het traject richt zich op professionals die na de vorming aan de slag kunnen met jongeren in groepssessies. Jongeren gaan dan op een ontspannende en creatieve manier aan de slag met het Veerkracht-diagram van Grotberg, relaxatietechnieken en digital storytelling. 

Aan de slag met welbevinden en lichaamstaal met lespakket ‘A Friend Like Me’

vrienden

Lichaamstaal heeft een sterke impact op jezelf en een ander. Zet er bewust op in en verhoog de mentale weerbaarheid! Met de focus op de eigen lichaamstaal en het spiegelend effect op de ander werken we aan de mentale weerbaarheid van jongeren. De lessenreeks van ‘A Friend Like Me’ wordt voorafgegaan door een kortfilm met herkenbare situaties over de impact van onze lichaamstaal op ons mentaal welbevinden en het spiegelend effect ervan op de ander. We zetten hiervoor steeds maximaal in op veerkracht, verbinding, speelsheid, creativiteit en zelfsturing.

Weerbaarheidstraining ‘Rots & Water’

rots & water

Rots & Water is een weerbaarheidstraining waarbij kinderen en jongeren bewust worden van hun eigen kracht. In de driedaagse, gecertificeerde, traineropleiding komen alle elementen van Rots & Water uitgebreid aan bod. De drie belangrijkste doelstellingen van Rots & Water zijn zelfbeheersing (het leren beheersen en richten van kracht en energie), zelfreflectie (stilstaan bij gedachten en emoties) en het versterken van zelfvertrouwen (bewust worden van eigen capaciteiten en wensen, zelfrespect, grensgevoel, …). 

Ook interessant