Definitieve 'go' voor nieuwe bachelor HRM aan hogeschool UCLL | UCLL

De Vlaamse Regering oordeelde reeds vorig jaar dat er in Limburg voldoende vraag is van zowel potentiële studenten als de arbeidsmarkt om deze nieuwe bachelor HRM aan te bieden en geeft nu ook, na het excellente rapport van de NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie), een definitieve go. UCLL verwacht in de komende 3 jaar een 150-tal studenten aan campus Diepenbeek en een 300-tal studenten aan campus Proximus (Heverlee). Momenteel werkt men aan alle praktische implicaties om de nieuwe opleiding helemaal startklaar te maken.

Bedrijfswereld heeft nood aan hoger opgeleide HR-profielen

Dat HR-profielen gegeerd zijn op de arbeidsmarkt blijkt niet alleen uit de openstaande vacatures bij de VDAB.  In Limburg zijn er dat om en bij de 600, in Vlaams-Brabant 750.  De constant veranderende arbeidsmarkt brengt heel wat uitdagingen met zich mee, die schreeuwen om méér HR-professionals op de werkvloer.  Rika Coppens (Manager van het Jaar en CEO House of HR) bevestigt: Dat deze nieuwe bachelor er komt, is echt fantastisch. Human Resources (HR) is al veel te lang een onderschatte specialisatie; en daardoor meer dan vroeger absoluut noodzakelijk. Niet enkel omwille van de war for talent die rekrutering lastiger maakt, maar ook omdat employer branding, flexibiliteit, planning , … ook tot de verantwoordelijkheden horen. De sector heeft nood aan hoger opgeleide all-round HR-profielen.   

Medewerkers oriënteren en coachen, talenten ontwikkelen en inzetten, duurzame loopbanen uitbouwen, inzetbaarheid vergroten, ondersteunen van welzijn & veiligheid, werktevredenheid stimuleren … zijn slechts enkele voorbeelden van de vele HR-uitdagingen voor organisaties en de arbeidsmarkt vandaag. “Dankzij de doorgedreven professionele opleiding, zowel in de breedte als de diepte, zijn de afgestudeerden van de nieuwe bachelor HRM onmiddellijk inzetbaar in HR-diensten van multinationals, bedrijven, KMO’s en/of openbare instellingen, selectie- en wervingsbureaus, bij arbeidstrajectbemiddeling, … De maatschappelijke nood is in elk geval erg hoog. & Uiteraard kunnen ze ook nog verder studeren in een bijkomende bachelor-na-bachelor of master.” besluit Kim Plevoets, Programmadirecteur Management hogeschool UCLL.  De afgestudeerde bachelors HRM zullen o.a. 4 belangrijke functieprofielen binnen organisaties kunnen vervullen: talent specialist (die een cruciale rol heeft in het aantrekken en behouden van talent); expert sociale relaties (die bemiddelt en veranderingen in goede banen leidt); business partner (die bijvoorbeeld ondersteuning biedt aan leidinggevenden) en tot slot payroll officer (die zorgt voor personeelsadministratie en bijvoorbeeld vlotte uitbetaling van de lonen).

Studenten klaarstomen tot all-round HR-professionals

Uit het rapport van de NVAO-commissie: “UCLL komt niet onbeslagen op het ijs: de ervaring die de instelling opdeed met de zogenaamde voorlopers (afstudeerrichting personeelswerk in de opleiding Sociaal werk en het keuzetraject HRM in de opleiding Organisatie en Management) laat haar toe de nieuwe opleiding vorm te geven vanuit een ‘best of both worlds’.”

Aan de hand van 6 HR-specifieke leerlijnen, een talentroute, 2 intensieve stages, mogelijkheid tot internationalisering en verdere samenwerking met het werkveld, stoomt de hogeschool de nieuwe studenten helemaal klaar tot all-round HR-professionals. Uiteraard kijkt men met ambitie naar de toekomst om het HRM-netwerk verder uit te diepen; door middel van gastcolleges, bedrijfsbezoeken, HRM-cases, enz.

Meer info over de nieuwe bachelor HRM op: https://www.ucll.be/nl/professionele-bachelor/human-resource-management

Ook interessant