Europese commissie geeft groen licht aan UCLL voor uitbreiding Europese universiteit: nu van 6 naar 9 Europese landen | UCLL
E³UDRES²

LEUVEN / LIMBURG - Het is officieel: de E³UDRES²-alliantie, met Hogeschool UCLL als één van de oprichters, bouwt verder aan haar Europese universiteit. Wat begon als een ambitieus plan om een Europese universiteit te creëren, waarin iedereen – student, docent, onderzoeker, maar ook elke ondernemer, lokale overheden en burgers – een rol kan spelen, werd de voorbije 3 jaar werkelijkheid. Met campus Diepenbeek als uitvalsbasis, heeft de alliantie succesvolle projecten gerealiseerd voor bedrijven en organisaties zoals Jaga en ZOL. Als erkenning van dat succes kreeg de alliantie nu groen licht van de Europese commissie: E³UDRES² 2.0 gaat zeker voort tot 2027 en krijgt financiering van zo’n 14,4 miljoen euro. De nadruk ligt op de verdieping van de bestaande samenwerking tussen de nu 9 partneruniversiteiten/hogescholen.

Uitbreiding E³UDRES²-netwerk en gezamenlijke opleidingen

De komende jaren zal UCLL blijven werken aan de realisatie van de Europese Universiteit, door maximale kansen te bieden aan alle talenten die aan onze hogeschool studeren of werken, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen in een internationale context. UCLL zal ook ondernemers en organisaties uit de hogeschoolregio’s blijven stimuleren, zowel Limburg als Vlaams-Brabant, om samen te werken en daarmee de regio’s te versterken.

Er wordt verder ingezet op kruisbestuiving tussen alle stakeholders met de 3 speerpunten van E³UDRES²: het belang van circulaire economie, het belang van de mens in een wereld met AI en het belang van een actieve en laagdrempelige gezondheidszorg.

E³UDRES² en Hogeschool UCLL kregen er met hogeronderwijsinstellingen uit Nederland, Duitsland en Finland intussen 3 partners bij, zodat de Limburgse studenten nu hun ideeën kunnen uitwisselen en verbinding maken met hun collega’s in maar liefst 9 landen, verspreid over Europa. UCLL zal samen met haar E³UDRES²-partners ook vier nieuwe gezamenlijke opleidingen en twee nieuwe onderzoeksprogramma’s lanceren.

Internationale en praktische ervaring

Concreet delen de studenten kennis doorheen gemeenschappelijke vakken, workshops en events én zijn er de nodige uitwisselingsmomenten tussen de verschillende landen. Daarnaast gaan ze aan de slag met lokale bedrijven in de verschillende regio’s rond heel concrete cases. Door die mix starten de studenten na hun studies met de nodige praktische ervaring aan hun loopbaan op de internationale arbeidsmarkt van de toekomst. De kennis die de studenten, docenten en onderzoekers met dit project opbouwen, landt rechtstreeks in de opleidingen van de hogeschool.

E³UDRES²-projectleider voor UCLL Roger Heijmans over de opportuniteiten: “Ik ben ervan overtuigd dat E³UDRES² een rol kan spelen om studenten te verbinden met onze hogeschool door de mooie kansen die het project biedt: internationale ervaring opdoen, betaald door Europa, waarin ze hun kijk op de wereld, hun omgeving en zichzelf verbreden. En aan de regio’s: een samenwerking tussen 9 EU-landen, dat biedt zoveel mogelijkheden.”

Samenwerking tussen studenten en regio’s

“Het DNA van de 9 instellingen is identiek: gevestigd in een regio zonder grootstad in de buurt en klaar om aan die regio een brede steun te bieden”, gaat Roger Heijmans verder. “Samen zullen we een toekomstgericht open platform blijven bouwen voor onderzoekers en nieuwe onderzoekstechnieken.”

Enkele facts & figures
Verlenging tot zeker 2027
Van 6 naar 9 Europese landen
Meer dan 100.000 studenten en 10.000 medewerkers in alle partnerinstellingen
Meer dan 1.000 studenten en medewerkers namen de voorbije 2 jaar actief deel aan: een I Living Lab, Hackaton, Bootcamp...
40 werkveldpartners zijn betrokken, zoals ZOL, Agoria, Jaga/Jan Kriekels...
E³UDRES²

Hoera voor E³UDRES² 2.0

Over E³UDRES²

E³UDRES² staat voor Engaged, Entrepreneurial, European University as driver for smart and sustainable regions en werd opgericht in 2020. Het project connecteert momenteel 9 universiteiten en hogescholen in Europa: St. Pölten UAS (Oostenrijk) Hogeschool UCLL (België), Jamk UAS (Finland), Fulda UAS (Duitsland), Hungarian University of Agriculture and Life Sciences (Hongarije), Vidzeme UAS (Letland), Saxion UAS (Nederland), Polytechnic Institute of Setúbal (Portugal), Politehnica University Timișoara (Roemenië).

Ook interessant