Lotte Petré, student Lerarenopleiding, wordt Belgisch kampioen judo 2023! | UCLL

Lotte Petré, derdejaarsstudent van de Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding en Bewegingsrecreatie aan onze UCLL campus Hertogstraat Heverlee, werd afgelopen weekend Belgisch kampioen judo! Enkele weken eerder werd ze ook al Vlaams kampioen bij de elite in de gewichtscategorie tot 48kg. Proficiat, Lotte!

Het begon in de dorpsclub

“Ik ben mijn judocarrière begonnen in de dorpsclub in Kortenaken. Mijn broer speelde voetbal, maar mijn ouders wilden dat hij iets anders ging doen. Ze hebben hem en mij meegenomen naar de judo. Hier ben ik verliefd geworden op de sport. Na enkele jaren is mijn broer gestopt, maar ik ben blijven verder doen. Pittig detail, hij heeft beloofd zelf weer met judo te beginnen als ik Belgisch kampioen zou worden.”

Het ging verder in Leuven

“Ik ben naar Leuven getrokken omdat ik meer wedstrijden wilde doen en een sterkere judoka wilde worden. Daar hebben de legendarische en betreurde Eric Veulemans (Vlaams judomonument en leraar LO), Ilse Heylen (olympisch medaillewinnares) en haar man/coach Olivier Berghmans van Judocentrum Leuven me begeleid naar verschillende medailles en mijn eerste Belgische titel in 2021.”

En de UCLL Lerarenopleiding?

“Ik ben aan de Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding en Bewegingsrecreatie begonnen omdat ik mijn passie voor sport wil doorgeven. Ik wil graag werken in een school, liefst in een lagere school, en daarnaast wil ik personal trainer zijn. Ik wil sporters en niet-sporters begeleiden, ieder op hun eigen niveau en elk met hun eigen doelen.”

“Door de focus op mijn studies heb ik de eerste jaren van mijn opleiding bij UCLL minder kunnen trainen. Dat resulteerde vorig jaar in een 5e plaats bij de senioren. Dit jaar neem ik minder studiepunten op, kon ik meer trainen, en dus sport makkelijker combineren met studeren.”

Steviger in mijn schoenen

“Ik was vastbesloten om dit jaar een nieuwe medaille mee naar huis te kunnen nemen. Dankzij die motivatie, en de begeleiding en steun van Ilse, Olivier en mijn vriend (zelf ook judoka) heb ik het op dit kampioenschap beter kunnen doen dan iedereen had verwacht.”

“Lichamelijke opvoeding is een moeilijk vak om te geven, wanneer je het echt goed wil doen. Ik moest in het tweede jaar mijn stage opnieuw doen. Maar heel wat lectoren hebben me geholpen. Want de opleiding heeft me als mens zelfzeker gemaakt en als judoka ervoor gezorgd dat ik steviger in mijn schoenen sta - of beter gezegd op mijn blote voeten. Ik heb beter inzicht in trainingen en hoe die zelfstandig op te bouwen.” 

(Foto's: Rik Vander Sanden, Judo Belgium)

Ook interessant