Studenten UCLL overhandigen eerste cheque van samen altijd warmer aan TEJO Leuven | UCLL

Aantal jongeren uit de regio die bij TEJO aankloppen sterk gestegen

TEJO, ‘Therapeuten voor jongeren’, ontving vandaag de allereerste grote opbrengst van het Leuvense burgerinitiatief ‘Samen Altijd Warmer’ uit de handen van studenten Office Management van hogeschool UCLL. De eerstejaars van Campus Proximus in Haasrode zamelden in het kader van hun vak ‘projectmanagement’ bijna 8.000 euro in en kozen als
goed doel gratis therapeutische begeleiding voor jongeren tussen 10 en 20 jaar in hun studentenstad. Luc Deneffe, voorzitter TEJO Leuven: “Dit is meer dan mooi meegenomen, want de laatste weken zagen we het aantal contacten toenemen tot ongeziene hoogtes. En dat is onrustwekkend.”

Student Robbe Verhoeven overhandigde aan het TEJO-huis in centrum Leuven in naam van de 69 studenten Office Management van UCLL een cheque van 7742,61 euro. De vele acties voor het goede doel waren een opdracht voor het allereerste project dat de studenten Office Management zelfstandig moesten realiseren. De studenten waren volledig vrij in de uitwerking van het project, zolang het maar realistisch en haalbaar was. Uitschieters waren de verkoop van een DIY peperkoekenhuisje, aperitiefmanden en vele, vele kerstkaartjes.

Jongeren voor jongeren

Waarom kozen de studenten Office Management ervoor om dit aanzienlijke bedrag te schenken aan ‘Therapeuten voor Jongeren’?

Robbe Verhoeven, student UCLL: “We staan hier volledig achter. TEJO steunt kinderen en jongeren die het moeilijker hebben, die een babbel nodig hebben. Daar kan ieder van ons zich wel in vinden. Het is belangrijk en daarom ook goed dat TEJO er kan zijn in Leuven.”

“Knap toch wel, dat jongeren dit doen voor leeftijdsgenoten in nood,” vindt Luc Deneffe van TEJO Leuven. “Deze studenten dragen zo mee de jonge mensen en kinderen uit het Leuvense.”

1.100 gesprekken en meer

En dat is nodig. Tijdens het eerste werkjaar van TEJO in Leuven vonden 218 jongeren hun weg, goed voor bijna 1.100 gesprekken.

Luc Deneffe, TEJO: “Dat cijfer blijft echter stijgen; de laatste weken zelfs tot op niveaus die we nog niet kenden. In november zagen we elke week tussen de 40 en de 45 jongeren, een verdubbeling tegenover september. Eén op vier kwam voor het eerst. Uit het verleden weten we dat meer dan de helft van die jongeren minstens 5 gesprekken van ongeveer een uur zal hebben. Gelukkig kunnen we rekenen op ruim 20 vrijwillige therapeuten.”

“De meeste gesprekken gaan door in het TEJO-huis, onder veilige omstandigheden, maar soms kiezen de jongere én de therapeut voor wandelgesprekken. Eén op vier is een videogesprek.”

“Het is goed dat onze jongeren hun weg vinden naar hulp, maar de toename baart ons hier bij TEJO natuurlijk ook zorgen. We hebben nog geen wachtlijst en willen dat graag ook zo houden: de hele opzet van TEJO is laagdrempelig en onmiddellijk te kunnen werken.”

Wel besteed

De bijna 8.000 euro wordt besteed aan het runnen van het TEJO-huis. Dat kost jaarlijks ongeveer 40.000 euro.

Luc Deneffe, TEJO Leuven: “Stad Leuven heeft voor de komende jaren een engagement uitgesproken voor de helft van dat bedrag. We kijken dus naar burgers om de andere helft te realiseren. Met de inzet van de studenten van UCLL zijn we weer een eind op weg. Acties als deze zijn dus zeker belangrijk.”

Concreet engagement

Voor de studenten waren de acties hun eerste concrete ervaring: plannen, een budget opstellen, samenwerken in team, de risico’s van het project bepalen, de projectgrenzen afbakenen en mijlpalen bepalen.

Robbe Verhoeven, student UCLL: “Timemanagement is zó belangrijk. Door een paar inschattingsfouten hebben we op korte termijn veel moeten verwerken Dat heeft een pak stress opgeleverd, maar het is gelukt. En het zal ons geen tweede keer overkomen.”

Maar deze projecten voor Office Management gaan bij UCLL verder dan dat. Els Talloen, docent: “De opleiding is heel fier op haar studenten die ervoor zorgen dat engagement concreet vorm krijgt. Ze zamelden een mooi bedrag in voor TEJO én zij zetten hun eerste stappen in het Moving Minds DNA van onze hogeschool. Breeddenkend en betrokken zijn, spelen daarin een belangrijke rol.”

Samen altijd warmer

De studenten koppelden hun acties aan Samen Altijd Warmer, het Leuvense burgerinitiatief dat geld verzamelt voor goede doelen in en rond Leuven. Niet geheel onverwachts, want UCLL is één van de ‘gangmakers’ van dit initiatief. De cheque voor TEJO Leuven was trouwens de eerste overhandiging van een belangrijk bedrag aan één van de goede doelen van SAW.

Steentje bijdragen? Dat kan op verschillende manieren. De acties van de studenten zijn afgerond, maar je kan altijd zelf een actie in het getouw zetten of rechtstreeks doneren. SAW loopt verder en werd verlengd tot Valentijn 2021.

Ook interessant