World Social Work Day: UCLL en Stad Leuven brengen jong en oud samen | UCLL

In het teken van superdiversiteit

Sociaal werkers gaan elke dag aan de slag met mensen van wie de stem in de samenleving niet of te weinig gehoord wordt. Zo ook op de ‘werelddag van het sociaal werk’. Bert Cornillie, Leuvense schepen van Senioren: “Vanuit de Leuvense seniorenraad kregen we de vraag om de documentaire Rebels in Leuven te programmeren. We zijn dan ook heel blij dat de documentaire vandaag gespeeld werd in vijf lokale dienstencentra. Nadien kregen senioren en eerstejaarsstudenten Sociaal Werk van hogeschool UCLL de kans om in kleine groep in gesprek met elkaar te gaan.”

UCLL-docent Sociaal Werk Raf Dehertog vult aan: “Naast de mensen, in dit geval senioren, met wie we samen het verschil willen maken in de samenleving, zijn we vanuit onze professionele bacheloropleiding Sociaal Werk steeds gericht op zoek naar samenwerkingsverbanden met partners in het werkveld. De lokale overheid betrekken, is een welbewuste keuze, om het maatschappijkritisch en beleidsmatig denken en handelen van onze studenten te stimuleren. De documentaire Rebels nodigt ons hier perfect toe uit.”

Documentaire Rebels: over het kleine verzet van 75-plussers

In de documentaire komen enkele 75-jarige rebellen aan bod die zich te pletter ergeren aan de manier waarop hun generatie wordt voorgesteld, behandeld en soms zelfs genegeerd. ‘Genoeg’, zeggen de rebellen op leeftijd in Rebels. ‘Wij pikken dit niet langer.’ Elk op hun manier verzetten ze zich tegen betutteling, doen ze er alles aan om gehoord te worden en vertikken ze het om oud te worden. Zo blijft Nadia koppig solliciteren, gaat Monika vol vuur betogen, zoekt Greta een uitgever voor haar nieuwe boek en wil Ghislaine helemaal op haar eigen ritme leven. Niet alleen beantwoorden ze totaal niet aan het clichébeeld van senioren, ze bewijzen ook dat ze perfect voor zichzelf kunnen spreken. Bovenal kunnen we uit hun verhalen en ervaringen leren hoe we de samenleving (en de zorg) ook voor 75-plussers een pak aangenamer kunnen maken. Rebels werd vertoond in aanwezigheid van Monika Triest en Ghislaine Cellier, twee getuigen uit de film.

*Een samenwerking van UCLL, Sterk Sociaal Werk, LDC, Zorg Leuven en Avansa Oost-Brabant

Ook interessant