Postgraduaat ERP (SAP) Functional Consultant | UCLL

Postgraduaat ERP (SAP) Functional Consultant

ONLINE opleiding - Engelstalige opleiding

Iets voor jou?

SAP voert al sinds 2010 de ERP-ranglijst in België, en met uitbreiding in Europa, aan. In de voorbije jaren wist SAP meer dan de helft van de Belgische markt aan zich te binden. In het segment van de multinationals ligt dit markaandeel zelfs rond de 75%. Dit heeft als gevolg dat er een grote behoefte is aan SAP specialisten.

Heb je reeds een grondige IT-kennis of interesse of werk je in de sector als SAP key-user of business analist of process analist, heb je ambities op dit vlak? Dan is deze avondopleiding,  die je kan combineren met je job, zeker wat voor jou!

Om te kunnen inschrijven voor de opleiding moet je minimum beschikken over een graduaatsdiploma.

Waarom kiezen voor het postgraduaat erp (sap) functional consultant?

 • Volledige lessenreeks is online georganiseerd
 • Studiemateriaal: je kan van thuis uit werken in SAP in een oefenbedrijf en de officiële SAP boeken per module.
 • Alle opleidingsonderdelen worden gedoceerd door experts uit de bedrijfswereld.
 • De opleiding wordt zeer praktijkgericht ingevuld
 • De opleiding wordt jaarlijks geëvalueerd en bijgestuurd waar nodig
 • Je kan de opleidingsonderdelen modulair volgen
 • Je behaalt twee officiële SAP certificaten na slagen voor de examens
 • Ruime mogelijkheden op de arbeidsmarkt
 • Je kan betalen met de KMO-portefeuille  (erkenningsnummer: DV.O103479) én het Vlaams Opleidingsverlof en  Betaald educatief verlof Brussel krijgen.

De weg naar je droomjob

Je zal meteen een meerwaarde betekenen in bedrijven die SAP gebruiken of willen implementeren.  Er is immers een grote vraag naar gemotiveerde mensen die zich willen verdiepen in SAP. 

De opleiding biedt brede tewerkstellingsmogelijkheden.  Je kan zowel intern in een bedrijf als extern (consulting) terecht.  Misschien start je op termijn zelf je eigen consultingbureau. Ook SAP key-users, SAP process analisten en andere SAP medewerkers zullen dankzij deze opleiding hun kennis en competenties verbeteren en klaar zijn voor een boeiende en gevarieerde job.

SAP biedt je de mogelijkheid om waar ook ter wereld in een uitdagende en dynamische job te werken.  Er is hier plaats voor zowel functionele als technische profielen al naargelang je interesses en wees er maar zeker van, in SAP ben je nooit uitgeleerd.  Er is altijd wel iets nieuws te beleven.  Bovendien bereidt deze studie je voor op een officiële SAP certificatie, een gegeerd certificaat bij startende consultants. 

Je zult een meerwaarde betekenen in bedrijven of organisaties die hun bedrijfsprocessen gaan (re)organiseren. Zelfs het mee ontwikkelen van een volledig Entreprise Resource Planning-project, is een uitdaging die je niet uit de weg zal gaan.

Ben je klaar voor de toekomst en wil je garanties op een boeiende en gevarieerde job? Maak dan een afspraak voor een intakegesprek en surf naar onze inschrijvingspagina voor meer info over de inschrijvingsprocedure.

Programma 2023-2024

Sp

Semester

Module 1

SAP S/4HANA Integrated Business Processes

16

1

Module 2
Je kiest 1 SAP module van de 3

- Sales and Distribution (SD)

- Financial Accounting (FI)

- Material Management (MM) 

24

2

Module 1

SAP S/4HANA Integrated Business Processes

Module 2
Je kiest 1 SAP module van de 3

- Sales and Distribution (SD)

- Financial Accounting (FI)

- Material Management (MM) 

Sp

Module 1

16

Module 2
Je kiest 1 SAP module van de 3

24

Semester

Module 1

1

Module 2
Je kiest 1 SAP module van de 3

2

Totaal aantal studiepunten: 40

Module 1, S/4HANA Integrated Business Processes, biedt je de kennis en vaardigheden van een basisconsultant SAP. De leerstof wordt gedoceerd door experten uit het werkveld, SAP-consultants. Dankzij een contract met een SAP-hosting universiteit kan je als student, van thuis uit, in het programma SAP oefenen in een oefenbedrijf.

Eén van de doelstellingen van de leeractiviteiten is je inzicht te geven in de bedrijfsprocessen over de verschillende departementen van een onderneming of een organisatie, de opbouw en de toepassing ervan binnen de SAP oplossing tot uitvoering te brengen. 

Bovenop het UCLL examen  zal je bij SAP zelf, door te slagen op het examen S/4HANA Integrated Business Processes, het certificaat van basisconsultant SAP bekomen. Met deze certificatie op je cv kan je aankloppen bij consulting bureaus of je carrière starten in een bedrijfsafdeling verantwoordelijk voor ERP.

De lessen van deze eerste module gaan allemaal online door op:

 • Dinsdagavond van 18:30 tot 21:30
 • Om de andere donderdagavond van 18:30 tot 21:30 zijn er begeleide oefensessies voor wie daar nood aan heeft. De oefeningen kunnen echter ook zelfstandig gemaakt worden.
 • Af en toe komt een extra gastpreker een bijkomende sessie geven op een ander moment.


In  Module 2  is er wekelijks les door een ervaren SAP consultant in de gekozen optie. Er zal afwisselend 3u en 2u les gegeven worden. De lessen zijn op dinsdag en starten ten vroegste om 18:30 en eindigen uiterlijk om 21:30. 

Hier vind je meer details over het programma.

Met mijn achtergrond als kunsthistoricus was het niet vanzelfsprekend om aan deze studie te beginnen. Omdat ik mij wilde heroriënteren binnen mijn professionele carrière was deze opleiding een perfecte stap om mezelf te ontwikkelen. Dit Postgraduaat ERP heeft ervoor gezorgd dat ik de mogelijkheid heb gekregen om mijzelf te plaatsen in het bedrijfsleven in een rol die ervoor zorgt dat in samenwerking met IT & de business bepaalde projecten worden opgeleverd. De inzichten die ik heb opgedaan tijdens deze studie geven mij tot op heden toegevoegde waarde in het uitoefenen van mijn werk.

Alf Van Asten

De opleiding SAP vond ik erg interessant, omdat deze heel dicht aanleunde bij de realiteit en direct bruikbaar was in mijn job als applicatiebeheerder. Hoewel ik geen technische achtergrond heb, kon ik toch gemakkelijk meevolgen. De opleiding was een duik in de wereld van ERP-systemen, waarbij niet enkel Finance werd behandeld, maar ook andere modules. Deze algemene kennis heb ik later zelfs ook nog kunnen gebruiken toen ik in een andere job met andere ERP-systemen ging werken.

Marianne De Maesschalk

Ik ben de opleiding gestart om eens buiten mijn grenzen van mijn huidige job te kijken. Op een grotere administratie kom je maar met een klein deel van het ERP-systeem in aanraking. Hierdoor kan ik de visie van andere diensten beter volgen en hier vlotter op inspelen. De keuzemodule in het 2de semester maakt het mogelijk om de opleiding specifiek naar je eigen wensen te kneden. Het heeft geleid tot nieuwe kansen en projecten binnen mijn huidige job waardoor ik toch weer een nieuwe uitdaging vind en verdere groeikansen krijg.

Jan Bergmans

Inschrijven na intakegesprek

Voor persoonlijke info of een afspraak, contacteer Inge Stas (inge.stas@ucll.be).  Een intakegesprek voor je je inschrijft is verplicht, maar niet bind je niet tot inschrijving.

Al eens op voorhand langskomen met vragen? De algemene UCLL infomomenten vind je hier. Tot binnenkort!

Studiegeld

Het studiegeld is afhankelijk van het aantal studiepunten dat je opneemt in een opleiding.

 • Per jaar: vaste kost € 650  + € 50 per studiepunt.
 • Totale prijs voor het volledige programma  = € 2650  
  • Inbegrepen: handboeken SAP (afhankelijk van de keuzemodule) + toegang tot SAP-systeem. Na het ontvangen van het cursusmateriaal kan er niet meer uitgeschreven worden voor de opleiding.

Ontvang tot 30% subsidie van de Vlaamse Overheid door beroep te doen op de KMO-portefeuille.  UC Leuven heeft als erkenningsnummer DV.O103479  (met na het punt de hoofdletter O).
Voor nuttige info voor de aanvraag: kijk op www.kmo-portefeuille.be(link is external)

Wij raden aan de portefeuille direct aan te vragen bij inschrijving voor de opleiding. Het vakje 'factuurnummer' laat je blanco. De portefeuille dient ten laatste 14 dagen na aanvang van de opleiding aangevraagd te zijn, anders kan je geen aanspraak meer maken op de steun. 

Postgraduaat ERP (SAP) Functional Consultant, iets voor jou?

Deze opleiding gaat online door
Opleidingstype