Studeren met een statuut van mantelzorger | UCLL
Flore De Decker

In het midden van mijn tweede jaar voedings- en dieetkunde sloeg het noodlot toe en stond mijn leven op zijn kop. Mijn papa kreeg een zwaar arbeidsongeval en vocht voor zijn leven. Op adrenaline gingen de eerste weken en maanden voorbij. Het was ook deze adrenaline die ervoor zorgde dat ik mijn tweede jaar ondanks alles toch had afgerond.

Wanneer de adrenaline en shock voorbij waren, werden deze gevoelens vervangen door vermoeidheid, onzekerheid, angst en verdriet. Het derde en laatste jaar stond voor de deur en de grote vraag was: start ik dit jaar en maak ik mijn studie af of stop ik met studeren zodat ik de zorg van papa op mij kan nemen? Opgeven bleek al snel geen optie, want mijn papa wou dat ik mijn diploma zou halen, waardoor deze beslissing snel was gemaakt. De zorg voor papa zou ik zonder twijfel ook op mij nemen en dus was de volgende vraag: is de combinatie mogelijk en hoe kan ik deze combinatie tot een goed einde brengen?

Mijn papa was aan het vechten en ook ik zou vechten om er te komen. Ik kon dit niet alleen en ik heb hulp gezocht en absoluut gekregen; beginnende bij de schoolpsychologe, maar zeker ook bij de lectoren en het schoolhoofd. Zij hebben mij gesteund, begeleid en opties aangereikt om de combinatie te kunnen volbrengen en volhouden.

Het mantelzorgstatuut voor studenten was hierin een belangrijk aspect. Ik zelf ben twee jaar een student geweest met het mantelzorgstatuut. Dit statuut maakt het studenten ondanks de zorg voor een persoon in zijn/ haar omgeving toch mogelijk om een diploma te behalen. Met dit statuut heb je recht op een aantal faciliteiten die de combinatie mogelijk maken. Het opvangnet van de school helpt je met het bekijken van welke faciliteiten een ondersteuning kunnen bieden in jouw situatie. Ik zelf ben enorm blij dat dit mantelzorgstatuut voor studenten bestaat omdat dit ervoor gezorgd heeft dat ondanks mijn leven op zijn kop stond, ik toch de kans heb gekregen om mijn diploma te behalen. Daarnaast is het vangnet van de school echt super! Ze staan je bij in moeilijke tijden en zijn een enorme steun geweest voor mij in mijn weg naar het behalen van mijn diploma als mantelzorgstudent.

Ik ben de school heel dankbaar om te helpen mijn dromen waar te maken en zo heb ik dit jaar eindelijk mijn diploma behaald en dit in combinatie met de zorg voor mijn papa, die op de dag van vandaag ook aan de betere hand is en nog steeds elke dag alles geeft voor verbetering.

Mijn boodschap is laat je door niets of niemand tegenhouden om je dromen na te jagen en ga er gewoon voor want alles is mogelijk!

Voedings- en dieetkunde, iets voor jou?

Opleiding te volgen op
Programme type
Eerstvolgende infodag
Opleidingsverantwoordelijke Voedings- en dieetkunde Ilse Scroyen
Ilse Scroyen
Opleidingsverantwoordelijke Voedings- en dieetkunde
Frank Delaere
Lector Voedings- en dieetkunde