Project 'Mouvement Miel': Bijen voor een betere toekomst | UCLL

Imkeropleiding

Om hun weerbaarheid te versterken, tracht het project Mouvement Miel jonge landbouwers en vrouwen te ondersteunen in de diversificatie van hun inkomstenbronnen. Het project beoogt in eerste instantie de vrouwen uit de dorpen rond Adjohoun en de laagopgeleide jongeren uit de regio te empoweren door het aanbieden van een imkeropleiding aan de Ferme-école SAIN (‘Solidarités Agricoles Intégrées’). Via de honingproductie die volgt uit de bijenteelt, kunnen beide groepen een extra bron van inkomsten genereren. Hun levenskwaliteit en weerbaarheid tegen armoede nemen toe.

Expertisecentrum apicultuur

Op langere termijn streeft de Ferme-école SAIN in het zuidoosten van Benin ernaar om een expertisecentrum voor apicultuur te worden. De ‘pedagogische boerderij’ kan dan op grotere schaal mensen opleiden en verder onderzoek voeren rond bijenteelt als hefboom voor ontwikkeling.

Global Citizenship & Development

Voor de uitwerking van het project Mouvement Miel werkt de Ferme-école SAIN nauw samen met vijf studenten met wetenschappelijke profielen via de studentenvereniging Academics for Development, een non-profit die het concept van sociaal ondernemerschap centraal stelt. Docent en onderzoeker Sofie van Pelt en UCLL- alumnus Han Desmet coachen de studenten. Acht alumni van UCLL’s Advanced Bachelor Global Citizenship and Development die tijdens hun opleiding stage liepen op de pedagogische boerderij, blijven ook betrokken bij dit project via een stuurgroep.

Welk verschil maakt uw steun?

Om dit project tot een goed einde te brengen, is er financiële steun nodig om materiaal aan te kopen: beschermend kledij, materialen voor de bijenkorven en koninginnenteelt en voor de extractie en verwerking van honing en nevenproducten. Om de lokale economie te ondersteunen, worden de materialen zoveel mogelijk ter plaatse aangekocht.

Uw bijdrage gebruikt Mouvement Miel voor de aankoop van dit materiaal. Ook met een klein bedrag kan u al iets betekenen voor het project en de gemeenschap in Benin.

Enkele voorbeelden:

  • €5 = een paar handschoenen
  • €10 = een paar werklaarzen
  • €40 = beschermende kledij voor één persoon
  • €45 = een bijenkorf

Bent u imker en wilt u graag uw expertise in bijenteelt met ons delen? Uw goede raad en betrokkenheid is zeker ook welkom!

Het project Mouvement Miel steunen? Lees verder onder de foto's.

 

Steun dit project

Wil je dit project graag steunen? Dat kan door 'project Mouvement Miel' te vermelden bij je overschrijving aan de Moving Minds Foundation. Meer details over hoe je een gift doet.

Of wil je dit project steunen met andere dan geldelijke middelen? Meer dan een eenmalige gift? Neem dan contact op met de projectcoördinator binnen UCLL.

Contact

Sofie Van Pelt, projectcoördinator Mouvement Miel voor UCLL.
sofie.vanpelt@ucll.be. +32 (0)486 90 46 88

Partner

Meer info: www.sain-benin.org

Duurzame ont­wikkelings­­doel­stellingen van de VN

Het project Mouvement Miel wil bijdragen tot het bereiken van de volgende Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties: