Kruimelpad
Tech fair en workshops
Robothonden, AI die je transporteert naar je favoriete filmuniversum en stappen zetten op een wolkenkrabber in VR? We've got it! Op de tech fair van interessegebied Informatica ontmoeten onze graduaats- en bachelorstudenten elkaar, interessante techbedrijven en nemen ze een kijkje in eigen toekomst.
Inspireren met echte verhalen
Alle eerstejaarsstudenten Informatica konden naast de technologiebeurs ook terecht in workshops over de impact van AI, Software, Hardware en IT-Infrastructuur. Hiervoor werd ook het werkveld ingeschakeld om hun ervaring, tips en tricks over te dragen op de volgende generatie.
The Rent Company was een van de bedrijven. Directeur – Niel Van Meeuwen was er persoonlijk bij om de studenten wegwijs te maken in de hardware van laptops: "We vertellen graag over wat we doen en leren jonge mensen heel graag iets bij. We inspireren hen ook graag.Wat we vooral willen meegeven aan de toekomstige systeem- en netwerkbeheerders in deze workshop, is dat er veel komt kijken bij de keuze voor een goede laptop. Het gaat ook over wat er in de binnenkant zit en hoe het systeem is gebouwd.”
Wat de studenten konden beleven op de techbeurs had vaak ook een mooie link met die workshops. "Voor mij was de beste ervaring vandaag de AI-photobooth." deelt studente Mahrukh Tayyab. "We leerden eerst in de workshop over op welke manieren ook AI fouten maakt en dat merkte je soms met de AI-foto's. De foto's zijn niet steeds nog een goede respresentatie van de realiteit."
Een van de doelen van de dag is studenten kennis te laten maken met hun mogelijkheden in de toekomst, om zo ook hun motivatie hoog te houden. "In ons tweede jaar kiezen we een keuzetraject. Hier kunnen we zien wat we zullen doen in de toekomst, in elk gebied van informatica," deelt student Fakhri Aliyev van de Engelstalige Bachelor Applied Computer Science. "Het was ook interessant om het werk te zien en ermee te kunnen spelen. De VR-ervaring was realistischer dan ik had verwacht!"
Een zicht op hun toekomst
Ook Colruyt Group IT hoorde bij de aanwezige bedrijven: “Colruyt Group IT is een zeer grote IT-firma die heel van A tot Z jobs aan te bieden heeft maar zeer weinig mensen linken Colruyt aan IT," aldus Matthias Roels. "We werken met hardware, software, eigen datacenters, … en willen dat in de kijker zetten. Vandaag geven we de studenten een workshop rond hardware, die geldt als eerste kennismaking met de componenten van een laptop en pc.”
De hardware-workshops vielen onder meer in de smaak bij Student Dhulfiqar Al-Azzawi: “Wat ik interessant vond vandaag is de IT-beurs, waar we jammer genoeg niet zo lang konden blijven. VR en FIFA met de studentenkring was wel leuk maar vooral ook de eerste workshop over hardware, waar we laptops konden openvijzen."
Samenwerking stimuleren
FIFA, robots en 3D-printers? Ook die kon je er vinden. Naast bedrijven, konden de studenten ook connecteren met studentenkringen én het researchteam van UCLL. Tijn Simonetti van studentenkring Diana licht toe wat studenten zoal mogen verwachten van hen: “We zorgen voor cultuuractiviteiten, sportactiviteiten, de peter- en meterwerking, … zo koppelen we eerstejaars aan ouderejaars met meer ervaring om hen zo een leidraad te geven doorheen hun schoolcarrière. Ook feestjes, TD’s en cantussen horen daarbij.
Voor de meer informatica-gerichte extracurriculaire activiteiten kunnen de studenten terecht bij ISW. Voorzitter Jasper Vadevoort: “We doen vooral dingen die aansluiten bij het gedeelde interessevlak van informaticastudenten. Denk aan 3D-printers, een lightbox maken en workshops om studenten te helpen om op een leuke manier de leerstof te verwerken.”
De VR-ervaring van Research & Expertise, meer bepaald Digital solutions, Smart Organisations en XP lab stond naast op de beurs ook op de moving mind awards - hét voorbeeld van hoe research en studentenprojecten hand in hand kunnen gaan. “We staan hier vandaag onder andere met de drunken driving simulator, ook wel bekend als Playseats. Dat is een samenwerking tussen studenten Toegepaste Informatica en Elektronica-ICT en onderzoekers van de UCLL. Als een student met R&E wil samenwerken is dat zeker mogelijk. Zelf heb ik ook een aantal jaren geleden stage gelopen bij XP-lab. Naast stage bestaat er ook een keuzevak R&E en eindwerken bij ons zijn een optie.” Ze hadden ook hun digital lab (virtueel labo) in VR, twee robots én de AI-photobooth bij die eveneens begon als een project van een graduaatsstudent!