Overslaan en naar de inhoud gaan

UC Leuven-Limburg is een internationaal gerichte hogeschool. En dat merk je ook in de opleiding bachelor in de Vroedkunde.
Je kan op internationale stage gaan. Maar je kan ook deelnemen aan internationale activiteiten binnen de schoolmuren. Internationalization @ home zeg maar.
Een vroedvrouw die afstudeert aan UC Leuven-Limburg is dus international proof.

botswana.jpg

Vanaf de opstart van de opleiding willen we je kennis laten maken met diversiteit, multiculturalisme … Je kiest er zelf voor of je dit dicht bij huis doet… of liever de wijde wereld intrekt. 

Dicht bij huis kom je tijdens de lessen in contact met internationale sprekers of je neemt deel aan de Internationale week.
Liever de wijde wereld in? Je kan kiezen voor korte of lange stagetrajecten. Zowel naar het Noorden of het Zuiden.  We

werken hiervoor nauw samen met onze partners 

  • Rwanda
  • Botswana,
  • Kameroen,
  • Oeganda,
  • Portugal,
  • Estland,
  • Noorwegen,
  • Zweden,
  • Finland,
  • UK

 

"We see added values of Belgian students while doing their internship abroad. During their stay in Rwanda we can see them making great progress in their language and communication skills. They learn how to communicate with the organizational staff and patients from various socio-economic, cultural and religious backgrounds. These are important skills they will benefit from during their career.

Students also develop critical appraisal skills of patient’s condition. This helps them to justify intervention strategies instead of just implementing decisi-ons of healthcare professionals. We welcome the students of UCLL as we enjoy the exchange in expertise in both ways.

Getuigenis Thomas  Ntawukuriryayo
Quality improvement officer Nyamata  hospital Rwanda

“De stap zetten om op buitenlandse stage te gaan heeft me laten zien dat de wereld zo veel meer en zo veel mooier is dan mijn eigen comfortzone. Het is een sprong in het duister, die iedereen zou moeten nemen. In de Finse verloskamer heb ik geleerd om zelfstandig te handelen, wetende dat er achter mij altijd een team van top vroedvrouwen klaarstond. Nergens anders dan op buitenlandse stage heb ik zo snel geleerd om op de non-verbale communicatie van de mama’s te letten. Hoewel iedereen Engels praatte was er altijd een kleine taalbarrière die overbleef, maar die werd dan snel doorbroken door dat non-verbale aspect. Natuurlijk is er in Finland, zoals in elk land, een andere kijk op het bevallen. Dit zorgde er voor dat ik meerdere invalshoeken kende en van daaruit mijn eigen identiteit als vroedvrouw beter kon ontwikkelen. In drie maanden tijd ben ik zelfstandiger en zelfzekerder geworden dan ik ooit dacht te zijn.”

Getuigenis Esther Vrancken

Internationalisering in congo

UC Leuven-Limburg is een internationaal gerichte hogeschool. En dat merk je ook in de opleiding bachelor in de vroedkunde. In april gingen twee studenten van de opleiding vroedkunde, Amber Baeten en Marie Clerckx, op inleefreis naar Kinshasa, Congo. Ze werkten er in het wees-huis van Kimbondo.

“Een aangrijpende maar vooral leerrijke ervaring,” aldus Marie. “Eentje die Amber en ik nooit meer zullen vergeten. Ik ben er steevast van over-tuigd dat de dingen die wij daar gezien hebben en de mensen die wij daar ontmoet hebben, ongetwijfeld nog lang zullen blijven hangen. Ze zullen ons in de toekomst ook helpen om een betere vroedvrouw te worden.”

Flying doctor flora

Alumnus Flora Billiouw ken je ongetwijfeld van de Eén-reeks Flying Doctors - Virunga. Deze serie vertelt het verhaal van vijf jonge Vlaamse hulpverleners die in Congo helpen om het Virungapark en haar bewoners te beschermen. Flora kreeg de internationale smaak al te pakken tijdens haar studies. Ze liep stage in Kameroen, Rwanda, Peru en Ecuador en deed er ervaringen op die ze haar hele leven zal meedragen.

”Kiezen voor een internationale stage is een zaadje planten dat tijdens je buitenlands verblijf groeit en waar je jouw hele leven de vruchten van plukt”