Overslaan en naar de inhoud gaan

Graduaat (HBO5)

U bent hier

GRADUAAT (HBO5): EEN NIEUW ONDERWIJSNIVEAU

Na het secundair onderwijs zijn er tal van mogelijkheden om verder te studeren. Heb je al eens aan een opleiding HBO5 / graduaat  (of in het Engels "associate degree") gedacht? Dit onderwijs situeert zich tussen het secundair onderwijs en een bacheloropleiding, op niveau 5 van de Vlaamse Kwalificatiestructuur. Wanneer je afstudeert, behaal je een graduaatsdiploma waarmee je rechtstreeks op de arbeidsmarkt aan de slag kan gaan.

Je kan er ook voor kiezen om na de HBO5-opleiding door te stromen naar een bacheloropleiding via een verkort traject. Omgekeerd kunnen bachelorstudenten die hun studie niet afmaken overstappen naar een HBO5-opleiding en eventueel vrijstelling bekomen voor de reeds behaalde studiepunten. HBO5-opleidingen zijn twee- of driejarige opleidingen die flexibel georganiseerd worden.

 

 

. 

Kenmerkend voor HBO5-opleidingen is dat ze heel praktijkgericht zijn. Het programma bestaat meestal voor een groot deel uit werkplekleren en/of stage. Theorie wordt gekoppeld aan praktijk en aangebracht in functie van de kennis die je in je latere beroepsleven zal nodig hebben. Het diploma is ook een mooie springplank om door te groeien in het bedrijf of de organisatie waar je eventueel al werkt. De lesgevers staan met beide voeten in het werkveld wat de opleiding des te boeiender maakt. Evoluties missen binnen het werkveld waar je wil terechtkomen is op deze manier gewoon onmogelijk. De kleine klasgroepen garanderen een goede en intensieve begeleiding en een persoonlijke aanpak.

Sinds juni 2014 werkt Hogeschool UC Leuven-Limburg samen met verschillende HBO5-partners in de regio Limburg en Leuven. Ze reiken samen de diploma’s HBO5 uit. Via onderstaande linken vind je meer informatie per partner en per opleiding die zij aanbieden in HBO5. We bieden opleidingen aan binnen de 5 studiegebieden van het HBO5 (biotechniek, gezondheidszorg, handelswetenschappen & bedrijfskunde, industriële wetenschappen en technologie en sociaal-agogisch werk).
 

HBO5 LIMBURG

qrios-logo-liggend.png

Qrios

graduaat orthopedagogie
graduaat maatschappelijk werk
graduaat boekhouden
graduaat elektriciteit
graduaat mechanica

 

1603_hast_logo_volledig_cmyk_basis_verpleegkundekatholiek.jpg
hast hbo5 verpleegkunde hasselt

HBO verpleegkunde

 

verpleegkunde_genk_logo.png
hbo verpleegkunde genk

HBO verpleegkunde
 

Download brochure HBO5 Limburg

 

HBO5 LEUVEN

mobyus.jpeg
cvo mobyus

graduaat bedrijfsautomatisatie
graduaat biotechnologie
graduaat boekhouden
graduaat elektronica, optie embedded multimedia
graduaat informatica
graduaat marketing
graduaat telecommunicatietechnieken
graduaat winkelmanagement
 

ssh_vo.jpg
CVO Sociale School Heverlee

graduaat maatschappelijk werk
graduaat orthopedagogie
graduaat personeelswerk
graduaat sociaal-cultureel werk (optie sociaal cultureel werk of optie begeleider sociale economie)
graduaat syndicaal werk
kwalificatiebewijs educatief kinderwerker
Vormingsaanbod ervaringsdeskundigen GGZ/verslavingszorg


sfransiscus_hbo.png
Sint-Franciscusinstituut voor verpleegkunde Leuven

HBO verpleegkunde

 


Download brochure HBO5 Leuven