Overslaan en naar de inhoud gaan

Veelgestelde Vragen

Is de nieuwbouw klaar voor gebruik?

De afgelopen jaren bouwden we aan een nieuwe inkom voor de campus. Met daarboven een nieuw leercentrum (media- en bibliotheek) en een nieuwe lestoren. In het totaal kwam er 6000 m2 ruimte bij met ontmoetings- en werkplekken, aula’s en klaslokalen. Sinds het academiejaar 2020-2021 namen we deze nieuwe gebouwen in gebruik. 

Hoe groot is de campus?

UCLL heeft als huisnummer “gebouw B”, je zal dit ook terugvinden in de bewegwijzering op de campus. UCLL had afgelopen academiejaar net geen 4000 studenten op zijn campus. Zij zitten verspreid over enkele gebouwen die met elkaar in contact staan door fysieke en virtuele verbindingen.

Kan ik mijn auto parkeren op de campus?

Er is veel parking voorzien op de campus. Maar door het toenemend aantal studenten dat met de auto naar de campus komt, zijn de meeste plaatsen kort aan onze gebouwen snel ingenomen. Alle parkeerplaatsen op de campus bevinden zich echter op wandelafstand van onze gebouwen. Je bent dan te voet ongeveer nog 10 minuten onderweg.

Kan ik mijn fiets veilig kwijt op de campus?

Er zijn 2 locaties op de campus waar je je fiets kan parkeren. De fietsen kunnen onder een afdak geplaatst worden. Maar je moet zelf een veilig slot voorzien.

Hoe bereik ik de campus met het openbaar vervoer?

Er zijn verschillende buslijnen die langs campus Diepenbeek passeren: lijn 11, lijn 36, lijn 45, lijn 453 en lijn 20a. Ook met de trein bereik je gemakkelijk de campus vanaf het station van Diepenbeek of Hasselt. In de toekomst zal ook de tram van het Spartacusplan onze campus passeren.

Is de campus toegankelijk voor mindervaliden?

Campus Diepenbeek is goed toegankelijk met bijvoorbeeld een rolstoel. In elk gebouw is een lift aanwezig of zijn er hellingen aangelegd. De meeste deuren zijn ook aangepast zodat ze vlot te gebruiken zijn door mindervaliden.

Kan ik eten op de campus?

Er zijn 2 restaurants op campus Diepenbeek, met voldoende zitplaatsen zodat je rustig kan lunchen of snacken tussen de lessen door. Onze duurzame catering voorziet elke dag warme maaltijden, vers belegde broodjes, pasta’s en pizza’s, snacks en meer. Voor ieder wat wils dus. En dat aan studentenprijzen!

Kan ik rustig werken of studeren op de campus?  

Als student ben je vrij om op de campus te werken of te studeren. Er zijn verschillende plekken voorzien waar je alleen of in groep kan werken. Je kan op de campus elke weekdag terecht van 7u ’s morgens tot 23u ’s avonds. Ook tijdens de schoolvakanties met uitzondering van bepaalde periodes.

Kan ik ook overnachten op de campus?

Nee, je kan helaas er niet overnachten. Tenzij op 1 april! (https://www.ucll.be/staycation)

Kan ik sporten op de campus?

Ja dat is mogelijk. UCLL werkt samen met Studentensport Limburg. Je kan een sportkaart aanvragen waarmee je toegang krijgt tot allerlei sportactiviteiten. Je kan ook kiezen voor een voordelig abonnement bij Basic-Fit. Zij hebben een filiaal op campus Diepenbeek.

Mag ik roken op de campus?

Roken is buiten toegestaan op de daarvoor voorziene plaatsen. Er zijn ook vuilbakken voorzien om je sigarettenpeuken weg te gooien. Het is ten strengste verboden om in de gebouwen te roken.

Kan ik printen of kopiëren op de campus?

Alle studenten kunnen gebruik maken van onze multifunctionele printers op de campus. Met behulp van je studentenkaart of -nummer kan je documenten afdrukken, inscannen of kopiëren aan democratische prijzen. Je zal hiervoor geen software moeten installeren op je computer. UCLL heeft verschillende andere mogelijkheden voorzien om je documenten uit te printen of in te scannen.

Is er een sociale dienst aanwezig op de campus?

Op de campus is een Stuvohuis aanwezig. In dit gebouw kan je terecht voor allerhande studentenvoorzieningen, zoals informatie over een kot, studietoelages, studentenjobs, psychologische begeleiding, sport en culturele activiteiten, abonnementen voor het openbaar vervoer, enz… 

Zijn er ook buitenlandse studenten op de campus?

Ja zeker. Er zijn elk academiejaar enkele buitenlandse studenten aanwezig op onze campus. Zij volgen opleidingen binnen de verschillende opleidingen.

Is er een winkel op de campus?

Nee, op de campus is er geen winkel aanwezig. Maar in de buurt vind je op wandelafstand wel enkele supermarkten zoals een Aldi, Carrefour en Spar.

Wat doet de campus aan duurzaamheid?

De hogeschool zet zich actief in om zijn onderwijs en campussen duurzaam in te richten. Op campus Diepenbeek recupereren we het regenwater, liggen er zonnepanelen voor het opwekken van energie, is onze catering duurzaam ingericht met o.a. duurzame verpakkingen, verwarmen we gedeeltelijk met warmtepompen en is ook een onderdeel van het expertisecentrum sustainable resources gevestigd. 

Is de campus een veilige plek?

Naast de verplichte veiligheidsvoorzieningen probeert de hogeschool het contact met bezorgde studenten kortbij zich te houden. Dat wil zeggen dat je altijd je ei kwijt kan in de bijvoorbeeld de studentenraad. Ook in het kader van de coronamaatregelen neemt de hogeschool zijn verantwoordelijkheid op en is er voor elke campus een strategisch plan uitgewerkt om het contact met elkaar zo veilig mogelijk te houden.

Mogen studenten activiteiten organiseren op de campus?

Ja zeker. Studenten mogen zelf ook activiteiten en evenementen organiseren op onze campus. Dit kan besproken worden in de studentenraad. Er zijn bovendien ook verschillende studentenverenigingen aanwezig die leuke acties voorzien op en rond de campus.

Kan ik mij ontspannen op de campus of in de buurt?

De campus is gelegen in Diepenbeek, dus Hasselt en Genk zijn gemakkelijk bereikbaar vanaf de campus. Op de campus kan je voor ontspanning en sport terecht in de Fitlink of in de Basic-Fit. Verder kan je in het centrum van Diepenbeek ook terecht voor een partijtje bowlen. Rond de markt en het Demerstrand kan je ook enkele gezellige zaakjes vinden om te ontspannen, te eten of iets te drinken op een terrasje.

Zijn er studentenverenigingen op de campus?

In de regio Limburg kan je een 7-tal studentenverenigingen ontdekken. Je bent zeker niet verplicht om toe te treden tot een studentenvereniging. Maar het kan je helpen om nieuwe mensen te leren kennen, de eenzaamheid te doorbreken, leuke activiteiten te doen en af en toe eens de bloemetjes buiten te zetten. De verenigingen stellen zich aan het begin van het academiejaar graag aan jullie voor.

Worden er regelmatig fuiven georganiseerd?

Er wordt regelmatig een studentenfeestje, of kortweg “TD”, georganiseerd. Voor een volledig overzicht kan je best terecht bij de studentenverenigingen die actief zijn op de campus.

Kan je uitgaan in de buurt?

Zowel in Diepenbeek, Hasselt en Genk kan je verschillende leuke cafés vinden. Sommige zijn zelfs op wandelafstand van de campus.