Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe en wat is een studietoelage? Heb je er recht op? We leggen het even uit. Aanvragen doe je via: https://www.studietoelagen.be/

Geplaatst door UCLL-student in Limburg op Woensdag 8 juli 2020

 

  • Heb ik recht op een studietoelage?

Een studietoelage kan je krijgen als je aan een aantal voorwaarden voldoet. De belangrijkste voorwaarden zijn de nationaliteitsvoorwaarden, de studievoorwaarden en de financiële voorwaarden. Aangezien het stelsel bedoeld is als financiële steun voor gezinnen en studenten die het financieel moeilijk hebben, speelt het inkomen een belangrijke rol. Zowel bij het bepalen of de aanvrager in aanmerking komt als bij het berekenen van het toelagebedrag.

Als je recht hebt op een studietoelage, dan betaal je ook verminderd studiegeld.

  • Voor welke opleiding kan ik een studietoelage krijgen?

Studietoelagen kunnen toegekend worden voor het behalen van twee graduaten, twee bachelors, één master, één voorbereidingsprogramma, één schakelprogramma en één extra educatieve graduaats-, bachelor- of masteropleiding. Wanneer je al drie graduaten of drie bachelors of twee masters behaalde, dan kom je niet meer in aanmerking voor respectievelijk een educatieve  graduaats-, bachelor- of masteropleiding. Je moet ingeschreven zijn met een diplomacontract. BanaBa’s of postgraduaten komen helaas niet in aanmerking.

  • Hoeveel bedraagt een studietoelage?

Het bedrag van de studietoelage hangt af van:

Voor academiejaar 2020-2021 zien de bedragen voor het hoger onderwijs er als volgt uit:

  • Minimumstudietoelage = € 277,46  
  • Maximale toelage kotstudent = € 4 293,85
  • Maximale toelage niet-kotstudent = € 2 577,14
  • Hoe vraag ik een studietoelage aan?

Vanaf academiejaar 20-21 start dienst studietoelagen met een nieuw digitaal loket. Een aanvraag kan enkel digitaal via www.studietoelagen.be. De student maakt éénmalig een profiel aan bij aanvang van de hogere studies en kan hiermee toestemming geven aan dienst studietoelagen om jaarlijks te onderzoeken of hij al dan niet recht heeft op een studietoelage.

  • Kan ik mijn studietoelage door jullie laten berekenen?

Op de sociale dienst kunnen we berekenen of je recht hebt op een studietoelage en hoeveel deze bedraagt.

Om te weten welke documenten je moet aanleveren voor de berekening dien je een aantal vragen te beantwoorden via volgend stappenplan.

  • Waar kan ik meer informatie vinden?

 www.studietoelagen.be of www.centenvoorstudenten.be