Overslaan en naar de inhoud gaan

Het postgraduaat "Oplossingsgericht begeleiden en hulpverlenen" is gebaseerd op de methodiek die werd ontwikkeld door Steve de Shazer en Insoo Kim Berg van het Brief Therapy Centre in Milwaukee (VS.). In dit model staat het respect voor de unieke krachten, mogelijkheden en hulpbronnen van elke cliënt, leerling, team en hulpverlener centraal. Vertrekkende van de veranderwens van de cliënt of de leerling ga je op zoek naar een specifiek en zinvol perspectief. De aanpak bij oplossingsgericht werken verschilt van de meeste andere therapievormen. De methodiek concentreert zich immers niet zo zeer op het uitvergroten van de problemen van de cliënt, maar wel op diens oplossingsstrategieën. En dat werkt!

Deze werkwijze is toepasbaar, krachtig en effectief in diverse sectoren van de hulpverlening en in het onderwijs en heeft intussen haar efficiëntie bij een grote variatie aan problemen bewezen. De ‘officiële’ term “oplossingsgericht” is misschien wat ongelukkig gekozen. Het gaat er immers niet om dat je oplossingen gaat suggereren of aangeven. Het is veeleer een systematische en methodische aanpak die de cliënt en/of leerling in staat stelt zijn krachten en hulpbronnen te ontdekken. Als hulpverlener of begeleider bouw je hierop verder en zet je de krachten in richting doel van de cliënt.. We spreken daarom liever over doelgericht/perspectiefgericht werken.

Dankzij onze internationale contacten krijg je de unieke kans om gerenommeerde buitenlandse gastdocenten en auteurs aan het werk te zien. Zo werken we o.a. samen met BRIEF London, een wereldwijd toonaangevend centrum voor oplossingsgerichte therapie en training.

Nieuwe start september 2019

We gaan voor het zesde jaar op rij van start met het postgraduaat “Oplossingsgericht begeleiden en hulpverlenen” en richten zeker en vast een eerste groep in op woensdagavond, telkens van 17u30 tot 21u00.
Op de infodag van 27 april toonden heel veel mensen hun interesse voor de woensdaggroep. De woensdaggroep is hierdoor reeds volzet. Heb je echter interesse, laat het weten aan elke.gybels@ucll.be. Wie weet verschuift er tegen september nog iets…

We delen echter met blijheid mee dat er een EXTRA GROEP wordt ingericht op MAANDAG (meestal overdag, om de 14 dagen of 3 weken). Je vindt hier het rooster met de uren en data waarop je verwacht wordt.
Laat je ook even je interesse alvast blijken via een mail aan Elke? Of schrijf je in voor het infomoment op 25 mei  (zie verder).

Alle vragen mogen vooraf uiteraard ook via mail gesteld worden. We kijken uit naar een ontmoeting off- of online

Infodagen

Op de infodag in april kon je de aanpak van Rik Prenen en Elke Gybels aan den lijve komen ervaren tijdens een kennismakingsworkshop.


Op 25 juni zijn ze tussen 17 en 19u doorlopend aanwezig om algemene info te verzorgen. Ze geven uiteraard een antwoord op al je vragen. Indien mogelijk mag je je komst aankondigen via mail aan elke.gybels@ucll.be.

Welkom!

nieuw - vOOR DEELNEMERS UIT NEDERLAND

Accreditatie voor dit postgraduaat is goedgekeurd tot en met 2020 door de accreditatiecommissie van de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd.
Het accredidatienummer / ID nummer: SKJ198934
Geaccrediteerde punten - Totaal: 60.00

 

BROCHURE Postgraduaat OPLOSSINGSGERICHT BEGELEIDEN EN HULPVERLENENBrochure verder studeren - Welzijn