Overslaan en naar de inhoud gaan

Het postgraduaat "Oplossingsgericht begeleiden en hulpverlenen" is gebaseerd op de methodiek die werd ontwikkeld door Steve de Shazer en Insoo Kim Berg van het Brief Therapy Centre in Milwaukee (VS.). In dit model staat het respect voor de unieke krachten, mogelijkheden en hulpbronnen van elke cliënt, leerling, team en hulpverlener centraal. Vertrekkende van de veranderwens van de cliënt of de leerling ga je op zoek naar een specifiek en zinvol perspectief. De aanpak bij oplossingsgericht werken verschilt van de meeste andere therapievormen. De methodiek concentreert zich immers niet zo zeer op het uitvergroten van de problemen van de cliënt, maar wel op diens oplossingsstrategieën. En dat werkt!

Deze werkwijze is toepasbaar, krachtig en effectief in diverse sectoren van de hulpverlening en in het onderwijs en heeft intussen haar efficiëntie bij een grote variatie aan problemen bewezen. De ‘officiële’ term “oplossingsgericht” is misschien wat ongelukkig gekozen. Het gaat er immers niet om dat je oplossingen gaat suggereren of aangeven. Het is veeleer een systematische en methodische aanpak die de cliënt en/of leerling in staat stelt zijn krachten en hulpbronnen te ontdekken. Als hulpverlener of begeleider bouw je hierop verder en zet je de krachten in richting doel van de cliënt.. We spreken daarom liever over doelgericht/perspectiefgericht werken.

Dankzij onze internationale contacten krijg je de unieke kans om gerenommeerde buitenlandse gastdocenten en auteurs aan het werk te zien. Zo werken we o.a. samen met BRIEF London, een wereldwijd toonaangevend centrum voor oplossingsgerichte therapie en training.

Nieuwe start september 2020

We gaan voor het zevende jaar op rij van start met het postgraduaat “Oplossingsgericht begeleiden en hulpverlenen” en richten zeker en vast een eerste groep in op woensdagavond, telkens van 17u30 tot 21u00.
Bij voldoende interesse komt er, net zoals tijdens de afgelopen vijf jaar, eveneens een EXTRA GROEP op maandag. Deze vindt plaats overdag gedurende één of twee dagdelen (meestal van 13u tot 16u30 of van 9u15 tot 16u30).

Het rooster en de juiste data voor 2020-2021 vind je in april hier op de site.

Indien je vragen of interesse hebt dan kan je zeker al contact opnemen met Elke Gybels via elke.gybels@ucll.be

infodagen

Rik Prenen en Elke Gybels hebben de gewoonte om hun aanpak te laten ervaren tijdens een kennismakingsworkshop. Ze verzorgen dus geen standaard infomoment. Jij kan de workshop gratis komen beleven en uiteraard krijg je dan ook een antwoord op al je vragen. Geef even een seintje aan Elke via elke.gybels@ucll.be indien je graag aanwezig wil zijn. Elke stuurt je meer info over deze bijeenkomst die plaatsvindt op 12 mei van 18u stipt tot 20u.

Indien je deze avond niet aanwezig kan zijn, dan kan je Rik en Elke op 25 juni van 18 tot 19u nog live ontmoeten op het infomoment van de hogeschool.

vOOR DEELNEMERS UIT NEDERLAND

Accreditatie voor dit postgraduaat is goedgekeurd tot en met 2020 door de accreditatiecommissie van de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd.
Het accredidatienummer / ID nummer: SKJ198934
Geaccrediteerde punten - Totaal: 60.00

 

BROCHURE Postgraduaat OPLOSSINGSGERICHT BEGELEIDEN EN HULPVERLENENBrochure verder studeren - Welzijn