Overslaan en naar de inhoud gaan

Het postgraduaat "Oplossingsgericht begeleiden en hulpverlenen" is gebaseerd op de methodiek die werd ontwikkeld door Steve de Shazer en Insoo Kim Berg van het Brief Therapy Centre in Milwaukee (VS.). In dit model staat het respect voor de unieke krachten, mogelijkheden en hulpbronnen van elke cliënt, leerling, team en hulpverlener centraal. Vertrekkende van de veranderwens van de cliënt of de leerling ga je op zoek naar een specifiek en zinvol perspectief. De aanpak bij oplossingsgericht werken verschilt van de meeste andere therapievormen. De methodiek concentreert zich immers niet zo zeer op het uitvergroten van de problemen van de cliënt, maar wel op diens oplossingsstrategieën. En dat werkt!

Deze werkwijze is toepasbaar, krachtig en effectief in diverse sectoren van de hulpverlening en in het onderwijs en heeft intussen haar efficiëntie bij een grote variatie aan problemen bewezen. De ‘officiële’ term “oplossingsgericht” is misschien wat ongelukkig gekozen. Het gaat er immers niet om dat je oplossingen gaat suggereren of aangeven. Het is veeleer een systematische en methodische aanpak die de cliënt en/of leerling in staat stelt zijn krachten en hulpbronnen te ontdekken. Als hulpverlener of begeleider bouw je hierop verder en zet je de krachten in richting doel van de cliënt.. We spreken daarom liever over doelgericht/perspectiefgericht werken.

Dankzij onze internationale contacten krijg je de unieke kans om gerenommeerde buitenlandse gastdocenten en auteurs aan het werk te zien. Zo werken we o.a. samen met BRIEF London, een wereldwijd toonaangevend centrum voor oplossingsgerichte therapie en training.

Nieuwe start september 2019

We gaan graag voor het zesde jaar op rij van start met het postgraduaat “Oplossingsgericht begeleiden en hulpverlenen” en richten zeker en vast een eerste groep in op woensdagavond, telkens van 17u30 tot 21u00.

Bij voldoende interesse en inschrijvingen komt er, net zoals de voorbije jaren, een extra groep. Deze vindt plaats overdag, op maandag of dinsdag. Welke dag het wordt, wordt duidelijk op de infodag van 27 april. 

De concrete uurregeling voor het traject van academiejaar 2019-2020 vind je bij praktische info.

Infodagen

Je kan de aanpak van Rik Prenen en Elke Gybels aan den lijve komen ervaren. Zo kan je meteen inschatten hoe het is om deel te nemen aan onze jaaropleiding.

Goesting of vragen? Stuur een mailtje aan Elke via elke.gybels@ucll.be en je bent welkom op 27 april om 10u30 voor onze kennismakingsworkhop. Je voorziet hier best 2 uren voor. Een volgend moment vindt plaats op 25 mei om 17u30 (meer nieuws volgt).

nieuw - vOOR DEELNEMERS UIT NEDERLAND

Accreditatie voor dit postgraduaat is goedgekeurd tot en met 2020 door de accreditatiecommissie van de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd.
Het accredidatienummer / ID nummer: SKJ198934
Geaccrediteerde punten - Totaal: 60.00

 

BROCHURE Postgraduaat OPLOSSINGSGERICHT BEGELEIDEN EN HULPVERLENENBrochure verder studeren - Welzijn