Overslaan en naar de inhoud gaan

Het postgraduaat "Oplossingsgericht begeleiden en hulpverlenen" is gebaseerd op de methodiek die werd ontwikkeld door Steve de Shazer en Insoo Kim Berg van het Brief Therapy Centre in Milwaukee (VS.). In dit model staat het respect voor de unieke krachten, mogelijkheden en hulpbronnen van elke cliënt, leerling, team en hulpverlener centraal. Vertrekkende van de veranderwens van de cliënt of de leerling ga je op zoek naar een specifiek en zinvol perspectief. De aanpak bij oplossingsgericht werken verschilt van de meeste andere therapievormen. De methodiek concentreert zich immers niet zo zeer op het uitvergroten van de problemen van de cliënt, maar wel op diens oplossingsstrategieën. En dat werkt!

Deze werkwijze is toepasbaar, krachtig en effectief in diverse sectoren van de hulpverlening en in het onderwijs en heeft intussen haar efficiëntie bij een grote variatie aan problemen bewezen. De ‘officiële’ term “oplossingsgericht” is misschien wat ongelukkig gekozen. Het gaat er immers niet om dat je oplossingen gaat suggereren of aangeven. Het is veeleer een systematische en methodische aanpak die de cliënt en/of leerling in staat stelt zijn krachten en hulpbronnen te ontdekken. Als hulpverlener of begeleider bouw je hierop verder en zet je de krachten in richting doel van de cliënt.. We spreken daarom liever over doelgericht/perspectiefgericht werken.

Dankzij onze internationale contacten krijg je de unieke kans om gerenommeerde buitenlandse gastdocenten en auteurs aan het werk te zien. Zo werken we o.a. samen met BRIEF London, een wereldwijd toonaangevend centrum voor oplossingsgerichte therapie en training.

Nieuwe start september 2020

We gaan voor het zevende jaar op rij van start met het postgraduaat “Oplossingsgericht begeleiden en hulpverlenen” en richten zeker en vast een eerste groep in op woensdagavond, telkens van 17u30 tot 21u00.
Bij voldoende interesse komt er, net zoals tijdens de afgelopen vijf jaar, eveneens een EXTRA GROEP op maandag. Deze vindt plaats overdag gedurende één of twee dagdelen (meestal van 13u tot 16u30 of van 9u15 tot 16u30).

De juiste data voor 2020-2021 vind je bij praktische info.

Indien je vragen of interesse hebt dan kan je zeker al contact opnemen met Elke Gybels via elke.gybels [at] ucll.be

infodagen

Rik Prenen en Elke Gybels hebben de gewoonte om hun aanpak te laten ervaren tijdens een workshop. 
Op 5 september van 10 tot 12uur ben je welkom op de campus te Diepenbeek. Je kan dan deel uitmaken van een live sessie (oplossingsgesprek met een cliënt) waardoor je kennis maakt met de bouwstenen, vraagstellingen en houdingen. Je krijgt die dag dus zicht op de opbouw van een gesprek én van ons postgraduaat! Uiteraard is er ook tijd voor al je vragen.
Hier vertellen Rik en Elke het allemaal nog even zelf.

Gezien we uiteraard rekening houden met de richtlijnen m.b.t Covid-19 zijn de plaatsen beperkt. Je laat dus best weten via mail aan Elke via elke.gybels [at] ucll.be dat je erbij wil zijn.

Voor de groep op woensdag zijn er nog 3 plaatsen beschikbaar. Bekijk daarom ook de data voor de bijeenkomsten op maandag!

Heel graag tot snel on of offline!

vOOR DEELNEMERS UIT NEDERLAND

Accreditatie voor dit postgraduaat is goedgekeurd tot en met 2020 door de accreditatiecommissie van de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd.
Het accreditatienummer / ID nummer: SKJ206267
Geaccrediteerde punten - Totaal: 210.50

BROCHURE Postgraduaat OPLOSSINGSGERICHT BEGELEIDEN EN HULPVERLENENBrochure verder studeren - Welzijn