Overslaan en naar de inhoud gaan

Extra ondersteuning voor het gebruik van tablets

U bent hier

Help je mensen met weinig digitale vaardigheden toegang tot digitale toestellen en toepassingen geven? Dan kunnen ze daarbij waarschijnlijk wel een eenvoudige handleiding gebruiken! De Taskforce E-inclusie verzamelde heel wat handleidingen die de verschillende organisaties al ter beschikking stellen.

UCLL-publicatie: tablets4specials, mee ontwikkeld door mensen met een beperking

Wil jij ook werken met tablets bij personen met een ernstig meervoudige beperking, maar weet je niet goed hoe je daar aan moet beginnen? Lees dan zeker deze brochure! Hier vind je vijf tips die je zeker in je achterhoofd kan houden als je tablets gebruikt bij personen met een lage ontwikkelingsleeftijd. Daarnaast geven we een lijst van apps die je kan gebruiken om aan de slag te gaan. Bekijk ook zeker deze begeleidende YouTube-playlist!

Tips van Konekt

Tips van Konekt om virtueel te verbinden in tijden van corona: https://konekt.be/verbinding-maken-tijdens-corona

Mobilant stelt haar online-platform verder open

Mobilant is een Antwerpse organisatie die ervoor zorgt dat mensen met een beperking zelfstandig kunnen leven. Om solidair te zijn in deze moeilijke coronatijden, stelt Mobilant haar onlineplatform breder open. Iedereen kan hier chatten met een hulpverlener. Het online platform is te vinden op de website.

Extra ondersteuning via WAI-NOT

WAI-NOT biedt een toegankelijke website voor jongeren die behoefte hebben aan extra ondersteuning. Het aanbod varieert van educatief tot (re)creatief, informatief en zeker interactief.

WAI-NOT heeft sinds september 19 nog enkele vernieuwingen doorgevoerd, waardoor het compatibel is voor mobiele devices. WAI-NOT kan ingezet worden om de communicatie te faciliteren. Organisaties of families, kunnen zich registreren "als school".  Alle leden van deze organisatie/ familie kunnen zich ook registreren. Hierdoor kunnen deze volwassenen met hun familie, begeleiders, andere personenen, ... communiceren. 

Berichten sturen kan via mail (in tekst en/of pictogrammen), via e-cards en via spraakberichten. De gebruikers kunnen ook hun sociaal netwerk uitbouwen via 'MIJN WAI-NOT'.  Op deze manier kunnen zij foto's en berichten plaatsen, maar ook bekijken van hun vrienden, ze kunnen online vriendschappen maken en onderhouden. Elke foto of bericht wordt eerst goedgekeurd voor publicatie. https://www.wai-not.be/

Jitsipicto helpt mensen met een verstandelijke beperking met beeldbellen

Het opstarten van een videogesprek is voor personen met een verstandelijke beperking dikwijls te moeilijk. Je moet kunnen lezen en je weg vinden in het menu van de website of app. Jitsipicto is een zeer eenvoudige website waar personen met een verstandelijke beperking een videogesprek zelfstandig kunnen opstarten:
https://praatplaat.be/jitsipicto/info.html

Automatisch gesprekken aannemen in Skype

Skype voor Android kan je zo instellen dat het gesprek automatisch wordt aangenomen na enkele seconden, wanneer een van de gekende contactpersonen belt! Hoe dat je dat doet vind je hier. https://www.modemadvies.be/coronatips/skype-gesprek-aannemen-zonder-tussenkomst-van-gebruiker

Foto's delen met app Beego

Als zorgvoorziening wil je in deze tijden waarschijnlijk graag dat je gebruikers foto's en video's kunnen ontvangen en delen met hun familie, vrienden en andere betrokkenen. Maar omwille van privacy wil je liever niet werken met Facebook, WhatsApp, Messenger, ... 
Een WZC uit Mortsel ontwikkelde daarvoor speciaal een app: Foto Beego:
1. Familieleden versturen eenvoudig foto's en video's
2. Medewerkers van de zorgvoorziening hebben een overzicht welke bewoners nieuwe berichten ontvangen
3. Met één klik start een persoonlijke diavoorstelling voor de bewoner.

https://e-inclusie.mediawijs.be/tools/fotobeegobe-beelden-delen-familie-zorgvoorzieningen

Videobellen met praatbox

Met Praatbox kan je videobellen met iemand waar je geen fysiek contact mee mag hebben. Deze tool werd ontwikkeld ikv de corona-denktank. Het is bestaande software (JitsiMeet) waar rond een schil geplaatst werd die het gebruiksvriendelijk maakt. Als gratis tool is dit een veilig alternatief.  https://www.praatbox.be/

 

Iedereen Meedia

Projectwebsite van PWO-onderzoek naar sociale media en internetgebruik bij personen met een verstandelijke beperking die mobiel begeleid worden of thuisbegeleiding krijgen. We onderzoeken het sociale mediagebruik, maar ook de mogelijkheid van online hulp binnen deze doelgroep.  https://www.iedereen-meedia.be/ 

1,2,3 Digit

Op 1,2,3 Digit vind je

  • heel wat gratis online lesmodules over digitale basisvaardigheden en online diensten,
  • workshopfiches en praktische handleidingen,
  • een competentietool, waarmee je de vaardigheden van jouw cursisten kan inschatten, zodat ze een traject op maat krijgen.

Digivaardig in de zorg

Deze link verwijst naar een volledige cursus om als begeleider met Android te leren werken. Dit document staat op een Nederlandse kennissite (Digivaardigindezorg) waar je als zorgverlener aan de slag kan met het verbeteren van je digitale vaardigheden. Hoe digitaal vaardiger jij bent, hoe meer tijd je hebt voor je cliënt en hoe prettiger je werkt. Er is een specifieke module voor de gehandicaptenzorg. https://www.digivaardigindezorg.nl/d29avl 

Keuzehulp beeldbellen

Staat u in voor hulpverlenende gesprekken? Wordt u momenteel geconfronteerd met uitdagingen rond bereikbaarheid met cliënten die dringend hulp nodig hebben en waarbij de privacy van het gesprek ook een issue is? Dan is het belangrijk om op dit moment beeldbellen te overwegen. Beeldbellen is bellen met iemand waarbij de deelnemers aan het gesprek elkaar ook zien.

Onze onderzoekers Davy Nijs en Stijn Custers van Hogeschool UCLL - expertisecentrum Inclusive Society hebben een handleiding geschreven om u op weg te helpen naar een veilige en verantwoorde manier om de verbinding te bewaren.
https://www.ucll.be/beeldbellen

Symbaloo met extra apps en websites

Check hier deze apps en websites.

MODEM - expertnetwerk ondersteunende technologie

Publicatie: Levenskwaliteit en zelfstandigheid van mensen met een verstandelijke beperking versterken:
wat kunnen tablet, pc en smartphone bieden?
Door MODEM - expertnetwerk ondersteunende technologie

Playlist Tablets4specials

Bekijk zeker ook deze playlist met nuttige tips & tricks. De playlist hoort bij onze brochure Tablets4specials.