Overslaan en naar de inhoud gaan

#UCLLzorgt

U bent hier

De gezondheids- en welzijnssectoren vrezen een tekort aan materiaal, personeel en middelen. Als hoger onderwijsinstelling én als partner van verschillende zorginstellingen en actoren in de welzijnswereld, roepen we de UCLL-gemeenschap op om zich te engageren. De verschillende initiatieven bundelen we onder de vlag ‘#UCLLzorgt’.

Heb je een idee of initiatief voor de welzijns- of gezondheidssector, zoek je medestanders of een optimale doorstart? Stuur een mailtje naar UCLLzorgt [at] ucll.be. Of je nu op zoek bent naar vrijwilligers, publiciteit of ruimte: we worden graag megafoon van je actie. Maak ook gebruik van de hashtag #UCLLzorgt op je eigen sociale kanalen!


830 Tablets for specials

Onze eigen Davy Nijs overhandigde samen met minister Wouter Beke de eerste 10 van 830 tablets voor mensen met een beperking i.s.m. het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) en Deloitte Belgium. Ondersteund vanuit de Taskforce e-Inclusie, op basis van de noden uit het werkveld en gedragen door onze hogeschoolgemeenschap en haar partners. Maar bovenal: met directe maatschappelijke impact. Lees het verhaal op de website van VRT. Werk je zelf in de sector en wil je meer weten over het gebruik van tablets om contact te bewaren? Surf naar onze pagina met tips & tricks.

Digitale snelcursus voor verpleegkundigen in ziekenhuizen

Johan Asnong, coördinator BaNaBa Intensieve zorg en spoedgevallenzorg, ontwikkelde drie digitale handleidingen voor gebruik in de ziekenhuizen. Deze worden voor vrij gebruik aangeboden via #UCLLzorgt. Hij ondersteunt o.a. ziekenhuizen St-Trudo en Jessa in het klaarstomen van IC-verpleegkundigen tijdens de coronacrisis. Deel I - Deel II - Deel III

Deze handleidingen zijn, samen met een divers aanbod aan educatief materiaal rond COVID-19, terug te vinden op het YouTube-kanaal van  PBA Verpleegkunde voor vrij gebruik en werden reeds verspreid binnen de sector.

Limburgse Zorgacademie biedt aangepast opleidingsaanbod aan

De woonzorgcentra blijven kampen met een groot personeelstekort en toegenomen werkdruk. Bovendien worden medewerkers geconfronteerd met geheel nieuwe noden bij hun bewonerspopulatie. De Limburgse Zorgacademie (LiZa), het samenwerkingsverband tussen Ziekenhuis Oost-Limburg, Hogeschool UCLL en HBO Verpleegkunde Genk, wil hen hier graag in ondersteunen. Ze installeren o.a. een hotline, bieden instructiefilmpjes aan en organiseren een wekelijkse online conferentie. Maar ze gaan ook zorgverleners ter plaatse coachen en trainen.

Moving Minds ondersteunen lokale leerinitiatieven

Ook onze (toekomstige) onderwijsprofessionals zetten hun beste beentje voor. Via zowel lokale initiatieven van steden zoals #LeuvenLeert, #Diestleert, #Genkhelpt, … en scholen(gemeenschappen) als via het Vlaamse initiatief van de pedagogische reserve worden kinderen en scholen ondersteund in het leren. Zo zetten studenten en lectoren zich in als leerbuddy voor kinderen met leervragen, zijn studenten co-teacher om samen met de leerkrachten nieuwe lesmaterialen te ontwikkelen en de klas te begeleiden of zijn ze digi-buddy voor leerkrachten om nieuwe online leermogelijkheden te verkennen.  
In de pers:
Diest Leert 
Leuven leert 
Helpdesk EducaTHOR

 

Kinderopvang in leuven voor zorgpersoneel

Onze hogeschool werkt samen met KU Leuven en LUCA (campus Lemmensinstituut) aan dit nieuwe initiatief. Studenten kunnen zich aanmelden als vrijwillige babysitter voor kinderen van zorgverleners en ander cruciaal personeel van de Leuvense ziekenhuizen. (meer info) 

Rooskleurig by Britt & Evi

Britt en Evi, twee studentes orthopedagogie, startten een project waarbij ze zelfgemaakte roosjes met een boodschap verdelen. Uiteraard doen ze dat met respect voor de geldende veiligheidsmaatregelen. Sinds de start van hun project is hun leveringsgebied fors uitgebreid én kregen ze intussen hulp van 15 andere studenten. Lees hun verhaal in de pers. Wil je er ook eentje? Dat kan!
Nog meer goeie ortho-vibes via studentes Kim en Jolien op hun pagina 'Positief in Quarantaine'.

Heen-en-weerdesk Gasthuisberg

Nog tot het einde van de paasvakantie: In de ontvangsthal op campus Gasthuisberg werd een heen-en-weerdesk ingericht om materiaal voor patiënten te brengen of op te halen. De centrale desk, aan de trappen in de ontvangsthal, staat los van het onthaal en wordt bemand door studenten verpleegkunde van de UCLL.  Onze studenten verzekeren de continuïteit van 14 u tot 20 u, ook in het weekend. En ja hoor: de paasvakantie is ook al ingevuld. 

Vrijwilligerswerk, solidariteit en maatschappelijke ondersteuning

Zeker tijdens deze periode van afstand, is het belangrijk om de maatschappelijke verbinding te bewaren. Moving Minds zoals Elke Plovie, Birgit Goris en Sylvia Hubar hebben een heldere stem in het maatschappelijke debat én voeren actief onderzoek naar solidariteit in deze periode. Lees mee met de publicaties:
Sociaal.net
MO Magazine
Leuven Actueel
De Standaard

3D-capaciteit ingezet voor gezichtsmaskers

Collega’s Roel Conings, Cedric Hauben en Stefan Derwael  zetten samen met hun collega’s van onze lerarenopleiding op initiatief van Ann Emonds en Miet Gielkens een 3D-printfabriekje op om mondmaskers te maken voor enkele partners in de gezondheids- en welzijnssectoren. Beschik je zelf ook nog over 3D-printcapaciteit? Maak dan mee het verschil via deze oproep

Taskforce e-inclusie

Moving Mind Davy Nijs van ons expertisecentrum Inclusive Society en programma Welzijn maakt deel uit van taskforce e-inclusie. ‘Zeker nu kritisch om ook kwetsbare groepen mee te nemen in versnelde digitalisering. Dit gaat niet alleen over laptops en onderwijs, dit gaat over een immense kans om blijvend solidair te zijn met jongeren die uit de boot dreigen te vallen.’ 
Lees het artikel in Knack.
We publiceren ook de handleidingen voor het gebruik van tablets die door de taskforce werden verzameld.

Beeldbeltool voor hulpverleners in tijden van corona

Onze onderzoekers Davy Nijs en Stijn Custers van  expertisecentrum Inclusive Society hebben een handleiding  geschreven om zorgverleners op weg te helpen naar een veilige en verantwoorde manier om de verbinding te bewaren tijdens hulpverlenende gesprekken waarbij privacy een must is. Intussen kreeg dit document een update met nieuwe inzichten

Ondersteuning 1712

Hulplijn 1712 is een professionele hulplijn voor burgers met vragen over geweld.  Deze organisatie ontwikkelde  samen met onderzoekers van ons expertisecentrum Resilient People de poster Omgaan met conflicten in het gezin tijdens de coronacrisis. 5 Tips’. De poster bevat tips over hoe je kunt omgaan met conflicten in het gezin en vermeldt hulplijn 1712 en de belangrijkste noodnummers.

Stagebureau SRW matchmaker voor partners & student-vrijwilligers

Ook onze stagepartners hebben de laatste weken erg hard gewerkt om de zorg en begeleiding van kinderen, jongeren, gezinnen verder te zetten. Het stagebureau van onze opleiding Sociale Readaptatiewetenschappen wil matchmaker zijn tussen jeugdhulpcentra, gezinsondersteuners, rusthuizen en onze studenten: vooral voor zij die hun stage door de coronacrisis geschorst zagen. Zo kunnen ze nog een vrijwillig engagement opnemen. Op basis van de noden van onze partners, kunnen onze student-vrijwilligers ingezet waar de nood het hoogst is.

Zorg dragen voor zorgverleners

Op vraag van het Wit-Gele Kruis van Vlaanderen en in samenwerking met therapeuten  van EMDR werkten Dorien Wuyts en Joke Lemiengre, verbonden aan onze  programma Welzijn en Gezondheid en aan ons expertisecentrum Resilient People, aan deze poster. Centrale vraag: Hoe kunnen we goed zorg dragen voor het welzijn van zorgverleners in tijden van corona?

Bloemenzaadjes voor CKG Den Boomgaard

De campusdienst van Campus Proximus speelde in op een ‘FB post’ gesignaleerd door collega Mario De Wolf.  Zij beschikten nog over een overschot bloemenzaad die uitgedeeld werd op de proclamatie in juli 2019.  Deze luciferdoosjes met bijhorende zaadjes werden mee op initiatief van programmadirecteur Kim Plevoets verstuurd naar het Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning Den Boomgaard in Lierde. Dit geeft hen hoop: de zaadjes die ze vandaag planten, geeft hen iets om naar uit te kijken na de quarantaine.

In de pen voor het Wit-Gele Kruis

Moving Mind Joke Lemiengre ondersteunt de commissie ethiek van het Wit-Gele Kruis van Vlaanderen. Joke schreef een ontroerende inleiding voor de ethische adviezen die rond corona opgesteld worden.

 

Online aanbod: boost je veerkracht tijdens je zwangerschap!

Ons begeleidingsprogramma is een combinatie van (online) ontmoetingsmomenten en online ondersteuning om jouw veerkracht te boosten. Onze onderzoekers zijn op zoek naar vrouwen die voor de eerste keer zwanger zijn en die willen deelnemen aan ons onderzoek i.s.m. KULeuven. Dit gaat over veerkracht tijdens en na zwangerschap. Deelname kan door het invullen van een aantal vragenlijsten op vaste tijdstippen (10 min.) of deelname aan de online sessies. Je maakt kans op een Polar-H10 band (t.w.v. 90€) en ontvangt een goodiebag. Contacteer ons team.

Bemiddeling: Gezinsrelaties onder corona-druk

Moving Mind Mia Claes participeert in een project dat de laatste weken uit de grond werd gestampt: permanentie van erkende familiaal bemiddelaars voor gezinsrelaties onder ‘Corona-druk’.   
Bekijk de affiche
Mia werd hierover ook geïnterviewd door ROB-tv - vanaf minuut 13:09.

Zelfmoordpreventie tijdens de pandemie

Anabel Wanzeele & Chloë Baten in vaktijdschrift VIEWZ over quarantaine en zelfmoordpreventie tijdens de pandemie. 


Op onze algemene pagina over corona kunt u terecht voor updates relevant voor onze hogeschoolgemeenschap: haar studenten, haar medewerkers en haar partners.  


Nuttige links

Flanders' Care: Incentives onlinehulp voor welzijn en gezondheid 2020-2021